Placek na maślance

neteczka

Member
Lip 29, 2011
2,130
1
0
Właśnie upiekłam z brzoskwiniami,bananami i wiśniami.Wygląda i pachnie cudnie
lecker.gif
.

DSCF1197.JPG
DSCF1204.JPG
DSCF1207.JPG
 

Załączniki

  • DSCF1197.JPG
    DSCF1197.JPG
    254.6 KB · Wyświetleń: 5
  • DSCF1204.JPG
    DSCF1204.JPG
    85.1 KB · Wyświetleń: 5
  • DSCF1207.JPG
    DSCF1207.JPG
    85.6 KB · Wyświetleń: 5
Ostatnią edycję dokonał moderator:

neteczka

Member
Lip 29, 2011
2,130
1
0
Dziś powtórka.Wersja z wiśniami
lecker.gif


DSCF1216.JPG
DSCF1229.JPG

Następnym razem zrobię na większej blaszce,tak żeby ciasto wyrosło na ok.3 cm i miało duuużo owoców w każdym gryzie
lecker.gif
 

Załączniki

  • DSCF1216.JPG
    DSCF1216.JPG
    266.6 KB · Wyświetleń: 5
  • DSCF1229.JPG
    DSCF1229.JPG
    207.4 KB · Wyświetleń: 5

sabuto

Member
Mar 23, 2012
6,305
0
36
Robiłam dziś z 5 letnią Natalką córką kuzynki wyszło super!Zdjęcia nie mam bo Natalka zabrała sobie ciasto do domu.Fajna dziewczynka bardzo lubi ze mną piec.
Najpierw nazrywałyśmy porzeczki czerwone, a potem wszystko mi pomagała i czekała przed piekarnikiem,aż się upiecze.
icon_mrgreen.gif
 

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,558
25
38
pyszne i szybkie ciasto!!! w sam raz dla mamy z dzieckiem
icon_mrgreen.gif

wyszlo takie fajne mokre, mieciutkie i pachnace, zrobilam jak neteczka z bananami, wisniami i brzoskwinia

napewno bedzie powtorka
daumen.gif
 

gatita

Member
Sty 19, 2009
1,237
0
0
Rewelacyjny przepis
anbetung.gif
Nigdy nie robiłam tak szybkiego i nieskomplikowanwego ciasta. Moja wersja była z truskawkami i rabarbarem. Kruszoknę zrobiłam według Liski.
A na marginesie: czy Wy tę Liskową kruszonkę schładzacie w lodówce. Moja chyba była za ciepła, bo lekko mi się "rozjechała", ale i tak ciasto było pyszne
lecker.gif
 

neteczka

Member
Lip 29, 2011
2,130
1
0
I po raz kolejny z wiśniami.

DSCF1249.JPG
DSCF1236.JPG

Dziś robiłam na śpiocha o 5 rano i wyszło najlepsze ze wszystkich maślankowych zrobionych do tej pory.Ciasto wylałam na większą blachę,dzięki czemu wyrosło niższe i każdy kęs jest soczyście owocowy
lecker.gif
Na śniadanie zjedliśmy prawie pół jeszcze ciepłego ciasta
icon_redface.gif

Stokrotne dzięki za przepis
anbetung.gif
cvety.gif
 

Załączniki

  • DSCF1249.JPG
    DSCF1249.JPG
    258 KB · Wyświetleń: 5
  • DSCF1236.JPG
    DSCF1236.JPG
    210 KB · Wyświetleń: 5

mimi33

Member
Lut 24, 2011
2,489
0
0
zrobiłam z borówkami a zamiast kruszonki posypałam płatkami migdałowymi pyszne
icon_smile.gif
pól zjadałyśmy ciepłego
 

neteczka

Member
Lip 29, 2011
2,130
1
0
jean @ 18 Jul 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1319658Początki obcowania z tym ciachem takie właśnie są: wypróbować ze wszystkimi owocami z osobna i na raz!
lecker.gif
piękne zdjęcia
daumen.gif
, że o smaku tylko pomarzę
icon_mrgreen.gif
anbetung.gif
To prawda,co widzę jakieś "nowe"owoce to już je chcę kłaść na maślankowe.A te mirabelki świetnie tu pasują,bo są po upieczeniu kwaskowe i bardzo soczyste.
 

gatita

Member
Sty 19, 2009
1,237
0
0
gatita @ 9 Jul 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1314083Rewelacyjny przepis
anbetung.gif
Nigdy nie robiłam tak szybkiego i nieskomplikowanwego ciasta. Moja wersja była z truskawkami i rabarbarem. Kruszoknę zrobiłam według Liski.
A na marginesie: czy Wy tę Liskową kruszonkę schładzacie w lodówce. Moja chyba była za ciepła, bo lekko mi się "rozjechała", ale i tak ciasto było pyszne
lecker.gif
Jeszcze raz się przypomnę z kruszonką, bo zamierzam znowu piec
icon_mrgreen.gif
 

neteczka

Member
Lip 29, 2011
2,130
1
0
gatita @ 18 Jul 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1319785Jeszcze raz się przypomnę z kruszonką, bo zamierzam znowu piec
icon_mrgreen.gif
Ja robię taką kruszonkę po mojemu:
2 łyżki masła,2 łyżki cukru,mąki ok 3/4 szkl.Wszystko rozcieram łyżką w miseczce tak aby kruszonka była sypka(nie zbija mi się w grubsze bryłki). Świetnie się sprawdza na wszelkiego rodzaju ciastach
daumen.gif

Tak u mnie wygląda przed pieczeniem

DSCF1350.JPG
 

Załączniki

  • DSCF1350.JPG
    DSCF1350.JPG
    346.2 KB · Wyświetleń: 3

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Moja wygląda tak samo
icon_smile.gif

Czasem jak robię maślankowe z gruszkami to do kruszonki dodaję kilka kropel olejku migdałowego bo bardzo mi do gruszek pasuje - pyszne jest i pachnie fajnie
icon_smile.gif
 

gatita

Member
Sty 19, 2009
1,237
0
0
Upiekłam znowu
lecker.gif
Tym razem z rabarbarem i borówką amerykańską.
Kruszonkę schłodziłam jednak trochę w lodówce, upiekła się lepiej, była bardziej zwarta i chrupiąca. Dodałam też do niej wiórki kokosowe, cóż za aromat i smak ! Natomiast do ciasta dodałam cynamon, kardamon i mielone goździki...
Tak wyglądało przed upieczeniem:

DSC01914.JPG

A tak po wyjęciu z piekarnika:

DSC01915.JPG
DSC01916.JPG
 

Załączniki

  • DSC01914.JPG
    DSC01914.JPG
    62.3 KB · Wyświetleń: 4
  • DSC01915.JPG
    DSC01915.JPG
    86.9 KB · Wyświetleń: 4
  • DSC01916.JPG
    DSC01916.JPG
    65.8 KB · Wyświetleń: 4

CoolDream

Member
Sty 3, 2007
143
0
0
Właśnie wyjęłam z piekarnika. Zrobiłam z wiśniami dodając do ciasta odrobinę cynamonu. Maślankę na jogurt zamieniłam.
Pachnie obłędnie...
 

iwonka_sz

Member
Sie 27, 2008
315
0
0
Dzisiaj upiekłam to ciasto pierwszy raz ( zawsze kiedy zabierałam się do pieczenia mąż wypijał maślankę
icon_mrgreen.gif
). Ciasto super- zrobiłam z brzoskwiniami z kompotu ( bo tylko takie owoce miałam pod ręką ). Piekłam trochę dłużej, bo ciągle wydawało mi się, że będzie niedopieczone. Wyszło bardzo smaczne. Polecam tym, którzy jeszcze nie próbowali. Z pewnością powtórzę przepis z innymi owocami.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy