Polski

Karina Cashel

Member
Cze 6, 2009
932
3
18
Dziwne, jeszcze wczoraj byly cztery boheneczki...
icon_mrgreen.gif

DSC_0016_2.jpg

Takie sa w srodku...
DSC_0024_2.jpg

 

Załączniki

  • DSC_0016_2.jpg
    DSC_0016_2.jpg
    141.9 KB · Wyświetleń: 2
  • DSC_0024_2.jpg
    DSC_0024_2.jpg
    156.7 KB · Wyświetleń: 2

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Karina, cuda! I ku mej uciesze przepis ewoluuje
icon_biggrin.gif
Jesli chcesz, mozesz wpisac dokladniejsza recepture, jestem pewna ze wiele osob skorzysta.
 

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
8,252
1,804
113
Upieklam "Polski" i popatrzcie, jaki mi bochen wyszedl!

polski_cc.jpg

polski1_cc.jpg

Wyrastany w makutrze, chyba ciut za luźny... ale w smaku boski!

qd
 

Załączniki

  • polski1_cc.jpg
    polski1_cc.jpg
    39.8 KB · Wyświetleń: 2
  • polski_cc.jpg
    polski_cc.jpg
    46.1 KB · Wyświetleń: 2

Karina Cashel

Member
Cze 6, 2009
932
3
18
Nastepnym razem sparz make pszenna razowa goraca woda. Wode uzyta do parzenia odejmij potem od ilosci wody z przepisu. Dokladnie wymieszaj i zostaw pod przykryciem do wystudzenia albo najlepiej na kilka godzin.
Moj chleb polski od czasu jak zaczelam zaparzac make nie kruszy sie wcale.
Mozesz tez delikatnie zredukowac ilosc maki pszennej z 550g do 500 - 480g (w zaleznosci jak Twoja maka chlonie wode), dzieki tym zabiegom chleb powinien miec elastyczne wnetrze.
 

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
8,252
1,804
113
No to ja sie pochwale kolejnym ( juz nie licze ktorym) chlebem polskim wedlug tatter/Karina Cashel

Od czasu jak przerobilam chleby rosyjskie polubilam zaparzanie maki, dodajac jednoczesnie do zaparzanej maki dodatki smakowe ( kminek, kolendre, anyz, koper wloski - w zaleznosci od receptury), slod ( jasny, ciemny - tez zalezy od receptury) , patoke ( miod, golden syrup, melase, syrop buraczany) i sol.

polski_cc.jpg

qd
 

Załączniki

  • polski_cc.jpg
    polski_cc.jpg
    45.2 KB · Wyświetleń: 2

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Piekny!
 

Karina Cashel

Member
Cze 6, 2009
932
3
18
Qd, strasznie sie ciesze, ze przydaly Ci sie moje wskazowki. Twoj polski prezentuje sie smakowicie!
Dzisiaj wieczorkiem tez go pieke.
 

Karina Cashel

Member
Cze 6, 2009
932
3
18
Upieczony i gada do mnie
icon_mrgreen.gif
(mowie o nim, ze gada - kiedy tak cudownie strzela i peka mu skorka, uwielbiam ten dzwiek!!!)
DSC_0087_2.jpg
 

Załączniki

  • DSC_0087_2.jpg
    DSC_0087_2.jpg
    340.7 KB · Wyświetleń: 2

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
8,252
1,804
113
Karina Cashel @ 16 Jun 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=988855Upieczony i gada do mnie
icon_mrgreen.gif
(mowie o nim, ze gada - kiedy tak cudownie strzela i peka mu skorka, uwielbiam ten dzwiek!!!)
Ale smakowite i sliczne zapasy! Na jak dlugo wam starcza? u mnie by taki jeden bochenek na jeden posilek wciagneli
icon_smile.gif

Szkoda ze zapachu obraz nie przenosi, ale moge sobie wyobrazic, przeciez moj tez pachnie
icon_smile.gif


qd
 

Karina Cashel

Member
Cze 6, 2009
932
3
18
CYTATAle smakowite i sliczne zapasy! Na jak dlugo wam starcza?
Srednio 3 chlebki starczaja nam na 3 dni, to zapasy tylko dla nas dwojga, a tak dokladniej to tylko dla mojego mezusia, bo ja najczesciej jem razowca- tatterowca (jutro go pieke, bo mi tylko pietka zostala).
Mezus juz sobie zazyczyl kanapki z szynka i chrzanem, lece do kuchni!
 

catparker

Active member
Cze 14, 2007
724
43
28
Już któryś raz z kolei piekę ten chlebek, ale zawsze zapominam mu zdjęcie zrobić bo tak szybko znika
icon_smile.gif

Uwielbiam smak tego chleba. Poniżej zdjęcie wczoraj upieczonego bochenka, tym razem z dodatkiem siemienia lnianego i płatów żytnich:

chlebek_2.jpg
 

Załączniki

  • chlebek_2.jpg
    chlebek_2.jpg
    81 KB · Wyświetleń: 2

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
piekłam w foremkach. Na razie stygnie, więc nie mam pojęcia jak wyglada w środku i czy jest smaczny. Pozmieniałam w mąkach deczko. Więcej żytniej razowej i żytniej chlebowej wzięłam. Dodałam mielonego kminku

polski1.JPG

polski2.JPG
 

Załączniki

  • polski1.JPG
    polski1.JPG
    102.4 KB · Wyświetleń: 2
  • polski2.JPG
    polski2.JPG
    102.1 KB · Wyświetleń: 2

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
nie wytrzymałam i ukroiłam ciepły, więc przekrój jest co nieco poszarpany

polski9.JPG

polski11.JPG
 

Załączniki

  • polski9.JPG
    polski9.JPG
    103.6 KB · Wyświetleń: 2
  • polski11.JPG
    polski11.JPG
    111.4 KB · Wyświetleń: 2
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy