- Gru 21, 2005
- 7,253
- 6
- 0
Lisku...to co mozna znalezc na polach np. Yorkshire porzucone tu i tam, omszale lub porosniete trawa...to rzeczywiscie kamienie z mlynow tradycyjnych...taka forma mielenia maki jest popularna w Anglii do dzis (zmienil sie jedynie naped...kiedys byla to sila rak, pozniej woda, potem maszyna parowa, obecnie prad elektryczny)...
Ziarno mielone jest pomiedzy dwoma kamieniami...dolny zwyczajnie sluzy jako taca i na nim umieszcza sie ziarna...i gorny-rotacyjny. Oba maja na swoich powierzchniach rowki promieniujace, ktore przesuwaja ziarna i dostarczaja powietrza (naturalne chlodzenie). Cale ziarna wsypuje sie wlasnie w otwory w centrum kamienia.
Maka mielona w ten sposob jest doskonalej jakosci i ma o wiele wieksze wartosci odzywcze...niz maka pochodzaca z innych przemialow.
I tak mi sie zdaje, nie wiem czy dobrze...ze wlasnie po polsku nazywa sie to zarna...
Ziarno mielone jest pomiedzy dwoma kamieniami...dolny zwyczajnie sluzy jako taca i na nim umieszcza sie ziarna...i gorny-rotacyjny. Oba maja na swoich powierzchniach rowki promieniujace, ktore przesuwaja ziarna i dostarczaja powietrza (naturalne chlodzenie). Cale ziarna wsypuje sie wlasnie w otwory w centrum kamienia.
Maka mielona w ten sposob jest doskonalej jakosci i ma o wiele wieksze wartosci odzywcze...niz maka pochodzaca z innych przemialow.
I tak mi sie zdaje, nie wiem czy dobrze...ze wlasnie po polsku nazywa sie to zarna...