Prosty i pyszny razowiec

alicjanka

Member
Cze 28, 2006
5,627
0
0
Hmmm.... od 4 lat, czyli od początku mojego pieczenia chleba, dokarmiam zakwas właśnie 720
icon_smile.gif

i jestem zadowolona, ale moze dla odmiany dam mu żytnią 2000
gruebel_2.gif

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Ja sobie mysle, dziewczyny, ze my jednak musimy wykorzystywac takie skladniki i stosowac takie procedury aby nam bylo najwygodniej (pod kazdym wzgledem). Jednak jest pewna rzecz...dobry chleb ma swoje warunki, trudno je oczywiscie spelnic w 100%, warto jednak dazyc do bochenka doskonalego...(od wielu, wielu lat jestem na tej drodze i wiem, ze jeszcze nie dotarlam!). O tak, moj chleb jest dobry, ale nie jestem pewna czy najlepszy - to ten warunek chcialbym kiedys spelnic. Maka i zaczyn to rowniez warunki dobrego chleba, tutaj mozemy czesto swobodnie dokonywac potrzebnych zmian (mlyn, rodzaj zboza, itd), odpowiedni sprzet (piec) to rowniez warunek ale niestety w tym przypadku nasze mozliwosci sa czesto ograniczone. Dobry chleb musi nas w pelni satysfakcjonowac, miec dokladnie takie wnetrze jak lubimy, taki smak jaki preferujemy.To najwazniejsze. I jesli naciecia i kolor skorki sa dla nas wazne, to rowniez musimy dazyc do doskonalosci...

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Hmm... pisalam, ze 2000 mi mniej odpowiada w ciescie, w zakwasie jeszcze jej nie obserwowalam. Pewnie sprobuje, skoro jest jeszcze lepsza.
Po jakim czasie, po ilu dokarmieniach, widac te roznice ?

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
JotHa @ 15 Dec 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1062050Hmm... pisalam, ze 2000 mi mniej odpowiada w ciescie, w zakwasie jeszcze jej nie obserwowalam. Pewnie sprobuje, skoro jest jeszcze lepsza.
Po jakim czasie, po ilu dokarmieniach, widac te roznice ?
U mnie było widać od razu, ja w ogóle zauważyłam - z resztą już Ci kiedyś pisałam, że zaczyn z mąki razowej jest bardziej aktywny i silniejszy, wiec swój dyżurny chleb przerobiłam i właśnie zaczyn przygotowuje z pszennej graham typ 1850, gdy robiłam z jasnej, to zaczęłam mieć poważne problemy z wyrastaniem bochenków, niby zaczyn miał dużo bąbelków, a w praktyce okazywał się bardzo anemiczny.

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
'Biala' to faktycznie porazka w zakwasie. Ale taka podstepna, jak wlasnie piszesz, bo niby babelkuje konkretnie, a moc slaba.

blueiris

Member
Sie 23, 2009
1
0
0
Faktycznie prosty i pyszny. Upiekłam już 2 razy: pierwszy bochenek wyrastał przez noc w lodówce (wydaje mi się, że efekt był nawet ciut lepszy), drugi robiłam ściśle wg przepisu. Oba wyszły doskonałe w smaku. Wejdzie na stałe do mojego menu
lecker.gif
Piekę dopiero od kilku miesięcy, a wcześniej eksperymentowałam tylko z zakwasem z mąki żytniej 720. Od tygodnia dokarmiam zakwas mąką żytnią typ 2000 i to były pierwsze moje chlebki na takowym. Muszę jeszcze przetestować kilka przepisów, żeby zdecydować, który zakwas pasuje mi bardziej. Dziękuję za przepis.
chleb_tatter_3.jpg

Załączniki

• chleb_tatter_3.jpg
    chleb_tatter_3.jpg
    190.7 KB · Wyświetleń: 1

nikka

Member
Kwi 21, 2007
341
0
0
ten chleb został wyróżniony jako chleb Wigilijno-świąteczny

upiekłam 2 bochenki, pachną i się studzą, jutro tata zawiezie jeden babci i dziadkowi, a resztę zjemy na śniadanie

ten chleb dotychczas ciągle nie wyrastał jak chciałam... upiekłam tym razem z poczwórnej porcji i na taką porcję dałam jakieś 2 gramy drożdży rozpuszczone w wodzie, na pewno jest różnica w szybkości rośnięcia, chleb był gotowy do pieczenia po dwóch godzinach

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,191
2,746
113
Dziś weszłam do Piekarni po godzinach i natrafiłam na propozycję zmian w tatterowcu.
I zrobiłam tak:
100g żytniej razowej zamieniłam na 50g orkiszowej 3000 i 50g pszennej razowej. Do tego 200g pszennej chlebowej 650 i 100 manitoby. Jak u mnie zawsze, musiałam dodać 120g wody więcej bo mam chyba dużo gęściejszy zakwas, ale go nie zmieniam, bo przyzwyczaiłam się do takiej konsystencji.
Wyszedł wspaniały chleb. Dzięki za inspirację, Tatter. Nie ma chyba osoby, której ten chleb by nie smakował.
daumen.gif

DSC04220.JPG

DSC04222.JPG

Załączniki

• DSC04220.JPG
    DSC04220.JPG
    32 KB · Wyświetleń: 1
  • DSC04222.JPG
    DSC04222.JPG
    53.7 KB · Wyświetleń: 1

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Hazo, piekny! Ta receptura, jak widac, zniesie wszelkie zmiany. Oczywiscie wody tyle, zeby konsystencja byla ok...to najwazniejsze.

nikka

Member
Kwi 21, 2007
341
0
0
ja też - jak Hazo - dla wygody nie rozcieńczam zakwasu, bo przygotowuję do tego chleba ciasto zakwaszone, dodaję do ciasta więcej wody

tym razem dodałam też 40g siemienia lnianego

wierzch posypałam ziarnami kolendry, ale jakoś nie podeszły mi te ziarna na wierzchu, więc już tego nie powtórzę

moje chleby zawsze wychodzą ciężkie, daję 100g mąki żytniej z pełnego przemiału i 300g mąki typ 650

DSCN6784.JPG

widzę, że niektóre Wasze chleby wychodzą takie lekkie... zapewne zależy to od mąki

moja żytnia pełnoziarnista to prawie same otręby

betsetse

Member
Cze 8, 2009
130
0
16
Krystyna9 @ 14 Dec 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1061822Kurczę, ja nie wiem czy ona jest zła, czy ja taka piekarzowa jestem
icon_mrgreen.gif
Kupioną mam z "Młyny wodne". Wcześniej zakwas robiłam z żurkowej a do ciasta dawałam tę razową. Super mi rosły. Teraz i do zakwasu i do ciasta daję tylko tę razową
Ja się już dwa razy przejechałam na tej mace. Raz kupiłam z robakami, a w zeszłym miesiącu znów niewypał jakaś była dziwnie pachnąca, ale zorientowałam się w połowie i dzielnie karmiłam nią zakwas, aż dziw bierze ze nie spleśniał.

Chleby piękne, , a orkiszowy kusi
mniam.gif
dawno tatterowiec u mnie nie gościł,koniecznie muszę zrobić wersje orkiszową.

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Tak samo wygląda moja pszenna razowa. Niestety, żytniej razowej nie mogę takiej kupić. Chłop mi zaoferował ale 50 kg od razu, bo młyn nie zmiele mniejszej ilości
baa.gif

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Moja maka zytnia razowa zarnowa, jest raczej drobna. Kupuje w mlynie Doves Organic, wlasnie te zarnowa i zytnia sitkowa.

Ta maka na zdjecie Niny, zdaje sie miec duzo otrebow (nie wiem jak Twoja, Mirabbelko). Otreby nie tylko absorbuja duzo wody, ale rowniez niszcza siatke glutenowa (w chlebach mieszanych, a takim wlasnie jest Tatterowiec).

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
tatter @ 4 Feb 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1086469Moja maka zytnia razowa zarnowa, jest raczej drobna. Kupuje w mlynie Doves Organic, wlasnie te zarnowa i zytnia sitkowa.

Ta maka na zdjecie Niny, zdaje sie miec duzo otrebow (nie wiem jak Twoja, Mirabbelko). Otreby nie tylko absorbuja duzo wody, ale rowniez niszcza siatke glutenowa (w chlebach mieszanych, a takim wlasnie jest Tatterowiec).
a możesz jaśniej mi to wytłumaczyć Tatter ? Bo ja to jeszcze taki matołek chlebowy jestem a tą swoją mąką razową (pszenną) zachwycałam się. Dodaję ją gdzie tylko popadnie (a jakiż pyszny spód do sernika z niej wychodzi, mniiiiiiiiaaaam) a może jednak do chlebów nie powinnam jej dawać ? Może dlatego ostatni mój wypiek (chleb polski) tak długo wyrastał. Szczególnie że dałam tam 100g zamiast 50g (ale zaparzałam ją)

nikka

Member
Kwi 21, 2007
341
0
0
Tatter - mnie cieszy że ma dużo otrębów, bo jest zdrowa, Tatterowiec sobie sadzi z nią, ale boję się wypieków w 100% z mąki żytniej razowej - jak np chleb radzieckiego żołnierza

czy jeśli smak chleba mi odpowiada - nawet jeśli otręby niszczą siatkę glutenową, to ok?

Krystyno9 - a byłaś w młynie? Ja zajechałam do sklepu przy młynie i kupiłam cały worek 10 kg [mniejszych nie mieli], poluję natomiast na taką mąkę pełnoziarnistą, ale póki co zadowalam się tą z Lubelli - ona jest chyba trochę oszukiwana, albo bardzo drobno zmielona

mirabbelko - no mój zakwas też ją lubi, taką grubszą bardziej niż drobniej mieloną, tak mi się przynajmniej zdaje - nie zalatuje octem, tygodniowe leżakowanie w lodówce mu nie szkodzi, a na początku było gorzej - chyba, że nie zależy to od mąki, bo zakwas z czasem się stabilizuje

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy