kacze
Member
- Maj 13, 2007
- 86
- 0
- 0
Tatterku
Różne już chleby z tego forum piekłam, ale ten jest po prostu boski... i jakoś najbardziej mi podchodzi. Ostatnio zmodyfikowałam sobie przepis: zakwas z żytniej razowej, 300 g mąki grahamkowej i 100 g białej żytniej. Nie mogę sobie tylko poradzić z wodą. Wyrabiam ciasto w maszynie i ono po 5 minutach w dotyku jest twardawe (choć mocno maziawe). Doszłam ostatni do 200 ml wody, ale zaliczyłam rozpadającego się gniota, który w dodatku popękał - pewnie za szybko rósł. jeszcze mój garnek rzymski nie chciał go oddać, więc w końcu mam chleb do ususzenia na żurek i kwas buraczany
. Ile więcej wody może pochłonąć mąka razowa? Trochę mi jeszcze trudno ocenić konsystencję chleba wyrabianego w maszynie i to na ile ciasto ma być kleiste
Różne już chleby z tego forum piekłam, ale ten jest po prostu boski... i jakoś najbardziej mi podchodzi. Ostatnio zmodyfikowałam sobie przepis: zakwas z żytniej razowej, 300 g mąki grahamkowej i 100 g białej żytniej. Nie mogę sobie tylko poradzić z wodą. Wyrabiam ciasto w maszynie i ono po 5 minutach w dotyku jest twardawe (choć mocno maziawe). Doszłam ostatni do 200 ml wody, ale zaliczyłam rozpadającego się gniota, który w dodatku popękał - pewnie za szybko rósł. jeszcze mój garnek rzymski nie chciał go oddać, więc w końcu mam chleb do ususzenia na żurek i kwas buraczany