Prosty i pyszny razowiec

gosiaspa

Member
Sie 29, 2008
442
0
0
nie smaruje chleba oliwą, po nałożeniu do blaszek przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia. Moja babcia upiekła w życiu sporo chlebów i nigdy w życiu żadnego nie oliwiła. A jej chleby to bajka. Mam 2 foremki z jednej pięknie wyskakuje z 2 niekoniecznie. Często smaruje oliwą spód w tej przylegającej i wysypuje obficie uprażonymi pestkami dyni. Pestki wyglądają super w skórce no i taki chlebek łatwo się wyjmuje. Pewnie, że łatwiej by było kupić nową formę ale po co?

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,274
2,857
113
gosiaspa @ 25 Feb 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=949154nie smaruje chleba oliwą, po nałożeniu do blaszek przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia. Moja babcia upiekła w życiu sporo chlebów i nigdy w życiu żadnego nie oliwiła.
Ale chyba chleby pszenne, a nie taki klejący razowiec, jak ten
icon_question.gif
A może nakładasz ciasto tylko na dno foremki i wyrośnięty chleb nie dochodzi do brzegów, na których leży ta ściereczka
icon_question.gif

gosiaspa

Member
Sie 29, 2008
442
0
0
hazo @ 25 Feb 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=949208Ale chyba chleby pszenne, a nie taki klejący razowiec, jak ten
icon_question.gif
A może nakładasz ciasto tylko na dno foremki i wyrośnięty chleb nie dochodzi do brzegów, na których leży ta ściereczka
icon_question.gif
ja piekę tylko razowce z mąki 2000 żytnia i orkisz. Ściereczka jest lekka płócienna. Chleb rośnie wyżej jak do brzegów. Jutro piekę mogę zrobić fotki i wstawić. Piekę z pszepisu Mirabelki. Pierwsze moje chleby oliwiłam nakrywałam folią... odkąd spróbowałam ze ściereczką tak teraz ściereczka i nie chce nawet myśleć o oliwieniu.

Diamond

Member
Lut 4, 2009
61
0
0
sionia @ 25 Feb 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=948940Diamond, ja podobnie jak ty stawiam pierwsze kroki w pieczeniu chleba, też upiekłam ten wlasnie chleb (a wlasciwie na bazie tego, bo dodałam rózne ziarna i pokrojone śliwki).
Naszła mnie Sionia taka myśl jednak nie chciałem na początku dodawać nic dodatkowego ze względu na to aby w razie problemów nie szukać dodatkowych przyczyn porażki. Na pewno kiedy już opracuję swój idealny sposób będę modyfikował.

index.php?act=findpost&pid=948940Piekłam od razu w trzech foremkach keksowych z silikonu. Niczym nie smarowałam a chlebki same wyskoczyły z ubranek.
Widziałem foremki silikonowe do wypieku (idealne podobno do pasztetu tak reklamowali i do chleba podobno miały się nadać. Cena 33zł za bodaj 30cm. Pomyślałem jednak, że doczytam jeszcze garść informacji dotyczące garnka rzymskiego.

index.php?act=findpost&pid=948940Nie umiem wstawiać zdjęc, by pokazac foremki i chleby.
Napisałem już PM

@Izolda - dziękuję za garść BARDZO cennych uwag. Wspomniałem wyżej Sionia, że chciałbym jednak rzymski ale jednak po Waszych sugestiach skuszę się na silikonową w weekend a jednoczenie bedę stosował się z nią tak jakby to była czarna aluminiowa.

@Inula termometru nie mam. Mam taką zabudowę, w której biegną rury ciepłownicze. Termometr wskazuje tam niezmiennie 27 stopni od 4 tygodni. Początki zakwasu są takie, że trzymam je w spożywczych plastikowych pudełkach 1l zamykanych szczelnie. W sumie 4 pudełka. Jeden razowy, drugi graham, trzeci pszenny a czwarty to już sam nie wiem jaki. Najlepsze, że każdy inaczej "pachnie". Razowy chyba najmniej przyjemnie bo acetonem ;)

@Dziunia cieszę się, że nie ma rozbieżności zbytniej i każda z Was podobnie pisze co może skutkować tym, że weekendowy wypiek będzie bardziej udany ;) Co do chleba to nie napisałem więc napiszę teraz. "Dziurki" nie były duże - takie sobie malutkie ale zakalca nie było na pewno. Skórka była taka lekko twardawa ale na drugi dzień jakby delikatnie zmiękła. Sam chleb chyba odrobinę za suchy był bo już po 9h (czyli rano) jak go jadłem to czkawka z automatu się pojawiła. Smakował jakby cały dzień na słońcu leżał. Czyżby za mało wody? Czy może zakwas zbyt młody?

@Tatter tak jest to pierwszy pieczony "ręcznie". Była lekka ewolucja wszak z początku był gotowe mieszanki do automatu. Jednak po 2-3 miesiącach CAŁKOWICIE odstawiłem po początkowym zachwycie maszynę bo toto co wychodziło to takie jakieś dziwne było. Ktoś kto nie robił na zakwasie i nie czuł smaku nie zrozumie chyba. Mea Culpa i bije się w pierś - jest napisane o folii.

@Gosiaspa każda dodatkowa fotka będzie cennym materiałem poznawczo-naukowym ;)

Diamond

Member
Lut 4, 2009
61
0
0
Dzisiaj wariacje małe były. Nie piszę o samym chlebie bo to nie miejsce na to ponieważ Tatter gdyby się dowiedziała, że to miał być Lees Sourdough to by mnie ubiła za to co powstało ;) Nic mi tam nie wyszło praktycznie i wszystko poknociłem ale dzięki poradom z tego wątku:

- format chleba wyszedł w końcu taki jak chciałem
- bez grama problemu papier się odkleił

podziękował

Załączniki

• Lees_Sourdough.jpg
    Lees_Sourdough.jpg
    361.7 KB · Wyświetleń: 0

Diamond

Member
Lut 4, 2009
61
0
0
Dumny jestem z tej chrupiącej skórki a sam chleb, że wyszedł doprawdy o dziwo ;) Widocznie nie jest tak kapryśny ;) No ale zastosowałem wszystkie metody o których pisane było tutaj w wątku włącznie z Twoimi poradami. Tak więc kształt i "odklejanie" (nie bylo w sklepie silikonowych) z normalnej czarnej keksówki jest bezproblemowe.

Raz jeszcze dziękuję.

Diamond

Member
Lut 4, 2009
61
0
0
Dziwnie się tylko "acetonem" odbija
zwinker2.gif

Jutro inny będę robił (od Tatter z jej stronki z prażonymi naisonami dyni) a z tego co widzę tutaj go nie ma więc pokazać go nie będzie jak i "skomentować" ;)

Ostatnią edycję dokonał moderator:

kornasia

Member
Maj 17, 2008
1,039
0
36
Wczoraj upieklam, bo dawno go nie robilam, niestety dzis do zdjecia nic nie zostalo, ale tak to jest, jak jestem u rodziny
zahnlos.gif

Diamond

Member
Lut 4, 2009
61
0
0
Sobota zbliża się wielkimi krokami w związku z tym będzie razowy a ja chciałbym dodać orzeszki sojowe lub pestki dyni. Jaka ilość (+- w gramach) powinna wylądować i w którym momencie? Czy ilość jest średnio przyjęta na daną masę czy inna ilość będzie pestek dyni a inna orzeszków sojowych a jeszcze inna słonecznika?

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,966
5,017
113
Ja dodaję czasem dynię lub słonecznik, garstkę, ale to chyba nie więcej 5-8 dkg, to nieduży chlebek.
icon_smile.gif

gatita

Member
Sty 19, 2009
1,237
0
0
Ten chleb jest fantastyczny ! Piekłam go w maszynie, więć zaszalałam i zrobiłam z większej porcji. Wyrósł wspaniale. Ta spora ilość zakwasu daje mu smak pamiętany z dzieciństwa
lecker.gif
Zbliża się sobota, więc pora wyciągnać zakwas ! Ostatnio dodałam słonecznika, jutro może tak jak BUka, dam dynię
gruebel_2.gif

Aaaa, i zapomniałam zamiast wody dałam maślankę
icon_mrgreen.gif

Diamond

Member
Lut 4, 2009
61
0
0
Kusicielki. Ja też robię jutro
knuddelz.gif
Na zupełnie nowym-innym zakwasie (w końcu metodą Hamelmana). Czyli najpóźniej do niedzieli umawiamy się na zdjęcia?
icon_smile.gif

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,966
5,017
113
Piekę go dość często i gdzieś w mrokach Cina zdjęcia pewnie są. Teraz kolej na Ciebie.
icon_mrgreen.gif
I napisz, jak sie zakwas spisał.
Tostowy za mną chodzi, toster trzeba odkurzyć.
icon_smile.gif

Diamond

Member
Lut 4, 2009
61
0
0
To mój najlepszy wypiek (w sumie standardowy już). Jeżeli chodzi o etap foremek to mam to już za sobą. Teraz czas na kolejny krok czyli garnek rzymski (w niedalekiej przyszłości). Etap razowca to już wszystko udane począwszy od zakwasu poprzez mieszanie, formowanie, wyrastanie i wypiek.

W zasadzie do pełni szczęścia zabrakło tylko by ziarenka trzymały się na skórce (wklepywanie ich nie dało pożądanych rezultatów) i prawie wszystkie odpadły a nie do końca wyobrażam sobie wciskanie ziarenka po ziarenku ;)

Pomyślałem może, że na etapie wkładania do foremki wtedy je mocniej wcisnę grupowo - tylko czy ciasto podczas rośnięcia i tak ich nie wypcha?

W ostateczności pozostanę tylko w wersji z ziarnami w środku ;)

Tak było 2 tygodnie temu:
post-13804-1267035681_thumb.jpg

Tak jest obecnie
1cc.jpg

Postęp znaczny - to widać i czuć
lecker.gif

Załączniki

• 1cc.jpg
    1cc.jpg
    468.9 KB · Wyświetleń: 2

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,966
5,017
113
Izolda @ 5 Mar 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=952383Buko za mną też chodzi tostowy, a jeśli nie masz sprawdzonego przepisu to polecam Ci ten:
http://piekarniatatter.blogspot.com/2008/0...-65c-bread.html
Dzięki, pewnie wyprobuję, bo wygląda fajnie. Najczęściej piekę wiktoriański Mirabbelki, bo jest dobry też do kanapek.

Diamond, charakterny facet z Ciebie.
daumen.gif
Przeszłam podobnie etapy, ale często wracam do foremek i nie uważam, że jest to cofanie sie w rozwoju.
fiesgrins.gif
Taką mam czasem potrzebę.
Też zarzuciłam posypywanie mimo, że lubię, ale znacznie mniej lubie sprzątać blaty i podłogę.
rofl.gif
Może posmarowac wierzch chleba (białkiem?) i posypywać, może sie przyklei mocniej.
gruebel_2.gif

Diamond

Member
Lut 4, 2009
61
0
0
@Buka bym nie kombinował z tym gdyby nie to, że NIGDZIE soja nie była dostępna (Real, Auchan, Piotr i Paweł). Z tym więc modzić zacząłem. Miałem czekać do 19-tej ale tak się rozniosło po domu, że nie szło wytrzymać. Chleb ma jedną wadę
icon_sad.gif
Zawsze po rozpoczęciu krojenia mówi się "to już ostatnia kromka" i tak aż chleb znika cały
lecker.gif

srodek.jpg

Załączniki

• srodek.jpg
    srodek.jpg
    484.8 KB · Wyświetleń: 2

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy