Rogale marcinskie

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
I moje:

Crossaints.JPG Crossaints_2014.JPG
 

Załączniki

  • Crossaints.JPG
    Crossaints.JPG
    328.6 KB · Wyświetleń: 12
  • Crossaints_2014.JPG
    Crossaints_2014.JPG
    245.6 KB · Wyświetleń: 12

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Wszystkie piękne, każdy ma swój urok - ale Dziuniowe to prawdziwe mistrzostwo świata
icon_biggrin.gif
czapki z głów Dziuniu
anbetung.gif
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Wszystkie są piękne
fiesgrins.gif
Te 'moje'w końcu zwinęłam wg tego sposobu i stąd taki efekt, nie są wcale trudne do zrobienia
fiesgrins.gif
 

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,732
612
113
Wg wskazówek Dziuni zrobiłam o połowę mniejsze (podstawa 5cm, wysokość 20cm) z ciasta drożdżowego na maślance i z masa ,,kryzysową” wzbogacona odrobina kawy i zmielonych orzechów
Jeszcze nie są tak piękne jak Dziuni , ale będę ,,ćwiczyć”
listopad_446.jpg
 

Załączniki

  • listopad_446.jpg
    listopad_446.jpg
    273.8 KB · Wyświetleń: 11

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Margot, już poprawiłam i chyba jest ok? Picasa coś pozmieniała w adresach zdjęć i dlatego się nie wyświetlały.
 

kanak

Member
Cze 12, 2012
555
0
0
Zrobiłam
icon_smile.gif
Wyszło więcej, masy mi zostało, ale kilka dla dzieci zrobiłam z czekoladą. To będzie moje ulubione ciasto na rogaliki i bułeczki drożdżowe. Te z oryginalnym nadzieniem nie są takie estetyczne, ale przy kolejnych szło mi lepiej. Dziękuję za przepis i za rady!
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Wlasnie chlodzi sie moje ciasto. Wlasciwie to zrobilam dwa ciasta, to z przepisu i moje zwykle na pain au raisin i z niego tez zawine kilka marcinskich. Obiecalam dzieciom, ze zrobie ogrom rogali, pekanowych warkoczy i rodzynkowych slimakow, zamroze je i beda sie mogli nimi rozkoszowac gdy przyjada na swieta.

I jeszcze tak sobie pomyslalm, ze to cakiem niesamowite i jednoczesnie mile niezwykle, ze tak zbieramy sie w tym watku co roku okolo 11 listopada od wielu wielu lat. I zdaje sie przybywa milosnikow rogali marcinskich...
 

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,732
612
113
Ja też już mam ciasto w lodówce , moje jest przez siły wyższe (goście jednak będą ) wegańskie i trochę mi sprawiło kłopotu, ale mam nadzieje ,ze rogale będą dobre
Masa to prawie ta z pierwszego linku tylko trochę po swojemu i roślinna

Pusia , masz rację , sporo nas piecze rogale 11 listopada
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Ja ciasto zrobiłam dziś wcześniej, oczywiście tradycyjnie pogubiłam się przy wałkowaniu
icon_wink.gif
Mam nadzieję, że tym razem nie składałam za dużo jak ostatnio
icon_wink.gif

Teraz idę kończyć nadzienie, czekam aż malakser nieco przestygnie
icon_wink.gif


No i też miło mi, że co roku tyle osób uczestniczy w pieczeniu rogali, coś ciężko nam się zbierać w innych wątkach kulinarnych, ale na ten zawsze można liczyć
icon_mrgreen.gif
 

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,732
612
113
sabuto @ 10 Nov 2015 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1595242Ciasto zrobione ,a nadzienie z kryzysowych
icon_razz.gif
kryzysowe nadzienie też mam , ale do niego będzie ciasto takie drożdżowe, maślankowe tyle ,że z kefirem na domowym mleku kokosowym i bananem i jabłkiem tartym zamiast jajek , niektórzy lubią sobie komplikować życie kulinarne , ale i tak miałam nosa coby te drugie ciasto zrobić inne , bo się zagniata i do lodówki i wolne
icon_mrgreen.gif

Ja ta mąkę do kryzysowych podprażyłam, a dodatkowo dałam zmielone orzechy laskowe i trochę rozpuszczonej neski , o mało jej nie pożarłam , taka pycha
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
A ja do mojego nadzienia w duchu ostatniego kulinarnego weekendu dodalam resztki kasztanowego puree i dwie lyzki kasztanowego dzemu, odelmujac nieco cukru.
Absolunie pyszna wyszlo. I nie byl to przypadek wcale, bo robilam kilka dni temu kanelbullar i dalam dzem kasztanowy zamiast cukru w nadzieniu. Don Pedro orzekl, ze to najlepsze kanelbullar jakie w zyciu jadl, a zjadl ich chyba z tone
icon_wink.gif
 

kanak

Member
Cze 12, 2012
555
0
0
Rogaliki zostały już zjedzone i na jutro nic u nas nie zostało... ;)
Tatter, mrozisz już upieczone rogale czy uformowane gotowe do pieczenia?
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
QUOTE (kanak @ 11 Nov 2015, 00:18 ) index.php?act=findpost&pid=1595275Rogaliki zostały już zjedzone i na jutro nic u nas nie zostało... ;)
Tatter, mrozisz już upieczone rogale czy uformowane gotowe do pieczenia?
Mroze upieczone i gotowe do pieczenia.

Moje rogale marcinskie 2015

St_Martin_Croissant_2015_2.jpg

St_Martin_Croissant_2015_3.jpg

St_Martin_Croissant_2015_1.jpg
 

Załączniki

  • St_Martin_Croissant_2015_2.jpg
    St_Martin_Croissant_2015_2.jpg
    63.8 KB · Wyświetleń: 12
  • St_Martin_Croissant_2015_3.jpg
    St_Martin_Croissant_2015_3.jpg
    68.6 KB · Wyświetleń: 4
  • St_Martin_Croissant_2015_1.jpg
    St_Martin_Croissant_2015_1.jpg
    94.4 KB · Wyświetleń: 4
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy