Rogale marcinskie

imamcia

Member
Lis 29, 2005
2,398
0
36
Ja też zrobiła swoją wersję rogali - jak to nazwałam poświętomarcińskich.
Ciasto w zasadzie takie jak w przepisie, ale oczywiście nieco zmodyfikowanw: na 1 kg maki, bo z takiej ilości robiłam dałam 0,5 l mleka plus nieco dolałam przy wyrabianiu, bo ciasto wydawało mi się za ścisłe, 4 żółtka, i ok 4 dag świeżych drożdży. Masła do ciasta dałam 100g, a do rozsmarowania ciepnęłam osełke, czyli 275g. Nadzienie - powidła śliwkowe plus nieco rumu. Ciasto leżało w lodówce ok 1 godz, a potem dwa razy po 1/2 godz., bo czasu nie było. Efekt? wczoraj wieczorem udało mi się spróbować jednego, dzisiaj rano dziecięcia odmówiły brania kanapek do szkoły, pozabierali pełne plecaki rogali. Nie lukrowałam, bo nie lubię lukrowanych ciast, do pieczenia posmarowałam rozbełtanym białkiem. Nie wiem, czy uda mi się sfotografowac, bo aparat miałam w firmie, nie w domu, więc możliwe to będzie dopiero po połudnoiu. Tylko czy będzie jeszcze co fotografować?
Pewnie niedługo powtórzę. Pyszota!

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Dziuniu, właśnie tak myślę, że i bez tego białego maku będą rewelacyjne i czaje sie na nie
icon_mrgreen.gif

Imamciu, powidła ci nie uciekały?

imamcia

Member
Lis 29, 2005
2,398
0
36
Akulka, moje powidła gęste a przy zawijaniu przyklejałam nieco brzegi. Nie uciekły, chociaz ciasto - bajecznie delikatne, super!Akulka biegnij do kuchni! Są super!

Ostatnią edycję dokonał moderator:

olcieek

Member
Lip 21, 2007
3,630
0
0
Chcę zrobić z przepisu Bajaderki w tym roku.
W brakiem białego maku już się pogodziłam (no nie będę kupować na allegro kilograma za ponad 30zł ..
icon_rolleyes.gif
), ale proszę powiedzcie mi co z tym marcepanem. Ja nie lubię marcepanu, nigdy nie kupowałam nawet bo mnie o mdłości przyprawia
icon_mrgreen.gif
ale tym razem się poświęcę
icon_wink.gif

Problem nie w moim nielubieniu, tylko w tym, że ja nawet nie wiem gdzie ja to kupię i jak to ma wygadać ? Przecież taka pasta to raczej nie batonik marcepanowy
icon_wink.gif
Czy może już lepiej te zmielone migdały dać ?

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,308
384
83
olcieek @ 5 Nov 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=771537Chcę zrobić z przepisu Bajaderki w tym roku.
W brakiem białego maku już się pogodziłam (no nie będę kupować na allegro kilograma za ponad 30zł ..
icon_rolleyes.gif
), ale proszę powiedzcie mi co z tym marcepanem. Ja nie lubię marcepanu, nigdy nie kupowałam nawet bo mnie o mdłości przyprawia
icon_mrgreen.gif
ale tym razem się poświęcę
icon_wink.gif

Problem nie w moim nielubieniu, tylko w tym, że ja nawet nie wiem gdzie ja to kupię i jak to ma wygadać ? Przecież taka pasta to raczej nie batonik marcepanowy
icon_wink.gif
Olcieek, tutaj jest trochę tańszy biały mak, a marcepan kupisz na allegro tutaj jedna z propozycji aukcji.

moni20

Member
Lis 18, 2007
3,319
1
0
Ja marcepan kupuje w kostkach i powinnas go znalezc pomiedzy kremami, galaretkami, proszkami do pieczenia itd na pewno w markecie dostaniesz

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,402
3,063
113
olcieek @ 5 Nov 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=771537Przecież taka pasta to raczej nie batonik marcepanowy
icon_wink.gif
Pewnie tu jest gdzieś przepis Bajaderki na pastę migdałową, ale nie mam czasu szukać to wpiszę z moich notatek:

Pastę migdałową mozna zrobic samemu w domu z drobno mielonych, zblanszowanych migdalow:

1 1/2 szklanki migdalow bez skorki 1 1/2 szklanki cukru pudru 1 bialko 1 lyzeczka ekstraktu migdalowego szczypta soli. Zmielic migdaly partiami w malakserze, wymieszac z cukrem pudrem i reszta skladnikow i wyrobic na gladka, twardawa mase. Schlodzic dobrze w lodowce, masa musi byc zimna przed kolejna obrobka. Niewykorzystane resztki swietnie przechowuja sie w zamrazalniku.

Marcepan
225g pasty migdalowej
1/2 szklanki cukru
2 zoltka
1/3 szlanki maki
1 lyzka mleka
po 1 lyzce soku pomaranczowego i cytrynowego
1 lyzeczka olejku migdalowego

Marcepan:
Paste migdalowa rozetrzec z cukrem, dodac pozostale skladniki i dobrze wymieszac.

P.S. Bajaderkę przepraszam, że nie podaję tu linka skąd mam powyższe, ale akurat przy tym go nie zapisałam.
icon_redface.gif

Gucio

Well-known member
Kwi 2, 2007
2,269
2,404
113

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy