Sernik kawowy

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,926
6,344
113
blandine @ 5 Nov 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=389059dziś wieczorem będę walczyć
daumen.gif
Będę trzymać kciuki!
icon_smile.gif

Pamiętaj tylko, by jasną masę nakładać bardzo delikatnie, małymi porcjami, by nie wpadła do środka. Jeśli uznasz, że po 10 minutach powierzchnia ciemnej masy jest jeszcze zbyt płynna, by utrzymać jasną masę, potrzymaj sernik jeszcze kilka minut w piekarniku.
Będzie dobrze, zobaczysz!
icon_smile.gif

100 lat dla Babci!
cvety.gif

Nawiasem mówiąc, ciekawa jestem, co to za sernik rosyjski?
icon_smile.gif

blandine

Member
Paź 30, 2006
364
0
0
na początku szło wszystko jak po maśle...gazety się wysuszyły na pieprz,ale nie spaliły
icon_mrgreen.gif

nawet w chwili wyłączania był idealnie róny...ale po 10 min opadł trochę... nie przejmuję się tym wcale
lecker.gif

można powiedzieć że to sernik gładki jak tafla lodu z murem warownym
pfeif2.gif
icon_wink.gif
hehe ale żeby nie było-mur także równej wysokości,więc wygląda na zaplanowane działanie
icon_cool.gif

na razie się studzi....szkoda tylko,że nie mam cyfrówki ...więc nie będzie zdjęć
pałaszować będziemy popołudniu
mniam.gif

co do sernika rosyjskiego to śmieszna historia,bo przepis pochodzi z pudełka gorzkiego kakao przywiezionego dawno temu z Niemiec...używa się tam jako nadzienia 50 dkg serka homogenizowanego i 1 budyniu waniliowego (poza 20dkg masła, 3 jajkami, 25dkg cukru i 1 cukrem waniliowym)

blandine

Member
Paź 30, 2006
364
0
0
mniam.gif
mniam.gif
mniam.gif
ochów i echów nie ma końca
icon_mrgreen.gif

wspaniałe w smaku,rzeczywiście nie przypomina w ogóle sernika
icon_razz.gif

co do opadnięcia...to jednak gazowy chyba inaczej się zachowuje, a może wiek piecyka...nieważne,wyglądał spox, smakował wyśmienicie
dance.gif

wpisuję go do ULUBIONYCH Przepisów na Specjalne Okazje

Ladybird

Member
Kwi 12, 2006
852
0
0
blandine @ 5 Nov 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=389059
icon_razz.gif
uff bo już się bałam,że tylko ja mam gazowy
icon_wink.gif
O nie nie, nie ma tak łatwo
icon_wink.gif

Ja też na gazie jadę
icon_wink.gif
i nie narzekam, tylko czasami żal że wierzch blady.

A co do sernika, to też piekłam, na swoje urodziny. Przepyszny, absolutnie kremowy, rozpływał się w ustach
mniam.gif

Goście byli zachwyceni, do dziś wspominają.

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,926
6,344
113
blandine @ 6 Nov 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=389758
mniam.gif
mniam.gif
mniam.gif
ochów i echów nie ma końca
icon_mrgreen.gif

wspaniałe w smaku,rzeczywiście nie przypomina w ogóle sernika
icon_razz.gif

co do opadnięcia...to jednak gazowy chyba inaczej się zachowuje, a może wiek piecyka...nieważne,wyglądał spox, smakował wyśmienicie
dance.gif

wpisuję go do ULUBIONYCH Przepisów na Specjalne Okazje
Ladybird @ 7 Nov 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=390016O nie nie, nie ma tak łatwo
icon_wink.gif

Ja też na gazie jadę
icon_wink.gif
i nie narzekam, tylko czasami żal że wierzch blady.

A co do sernika, to też piekłam, na swoje urodziny. Przepyszny, absolutnie kremowy, rozpływał się w ustach
mniam.gif

Goście byli zachwyceni, do dziś wspominają.
Cieszę się bardzo Dziewczyny, że smakowało Wam i Waszym gościom. Ja będę piekła ten sernik pod koniec tygodnia na imieniny syna, więc znów przypomnę sobie jego wyjątkowy smak.
mniam.gif
icon_smile.gif

Od piekarnika rzeczywiście sporo zależy, choć mój poprzedni gazowy piekarnik piekł naprawdę świetnie - z dużym żalem zamieniłam go na elektryczny, na szczęście - równie dobry.
Myślę, że "opadalność" sernika zależy głównie od stopnia napowietrzenia masy serowej. Ja ostatnio przygotowując to ciasto wcale nie używam miksera - mieszam tylko składniki łyżką do połączenia w jednolitą masę. Nie rośnie wtedy dużo, ale też i nie opada......
icon_smile.gif

blandine

Member
Paź 30, 2006
364
0
0
index.php?act=findpost&pid=390394Cieszę się bardzo Dziewczyny, że smakowało Wam i Waszym gościom.

Myślę, że "opadalność" sernika zależy głównie od stopnia napowietrzenia masy serowej. Ja ostatnio przygotowując to ciasto wcale nie używam miksera - mieszam tylko składniki łyżką do połączenia w jednolitą masę. Nie rośnie wtedy dużo, ale też i nie opada......
icon_smile.gif
NO tak smakowało,że dziś musiałam przepis przepisywać dla znajomych 3 razy
dump.gif
icon_exclaim.gif
bo inaczej to by mnei zamęczyli na amen....

hmm no zastanawiające z tym mieszaniem....choć zgodnie z Twoimi zaleceniami ograniczyłam mikser do minimum...Następnym razem zrobie tak jak Ty
icon_razz.gif

ps Babcia dziękuje za życzenia

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,926
6,344
113
Blandine, moja wiedza na temat cheesecake'ów, czyli serników typu nowojorskiego ( jak kawowy, limonkowy, cytrynowy, czekoladowy) pochodzi głównie z Izbushki, czyli strony, na której te przepisy odkryłam ( patrz: https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=14637 ), jednak niedawno niechcący oglądałam w tv Nigellę przygotowującą podobny sernik i okazało się, że jej rady są identyczne!
icon_smile.gif

Najlepszym jednak dowodem na ich skuteczność jest fakt, że dzięki nim te serniki udają mi się świetnie i stanowią ostatnio ulubione desery moje i moich gości.
icon_smile.gif
Polecam Ci gorąco ich wypróbowanie - pokochasz je tak jak ja!
icon_smile.gif
;)

Ostatnią edycję dokonał moderator:

blandine

Member
Paź 30, 2006
364
0
0
anbetung.gif
anbetung.gif
anbetung.gif

dziękuję za rady-obiecuję zastosować się do wiekszości z nich...reszta z przyczyn techniczych odpada
icon_wink.gif

ehhh jak ja żałuję,że moja nauka rosyjskiego polegałą na "wykuj,napisz,zapomnij"
icon_sad.gif

no ale na szczęście mamy Ciebie
icon_razz.gif

i kto by pomyślał, że jako dziecko nie cierpiałam sernika na zimno
dump.gif

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,926
6,344
113
Ostatnia produkcja:

Załączniki

• sernik_kawowy6.jpg
    sernik_kawowy6.jpg
    44.2 KB · Wyświetleń: 1
  • sernik_kawowy7.jpg
    sernik_kawowy7.jpg
    38.4 KB · Wyświetleń: 1
  • sernik_kawowy5.jpg
    sernik_kawowy5.jpg
    39.8 KB · Wyświetleń: 1

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,926
6,344
113
Alisiu, dziękuję za uznanie.
icon_redface.gif

Przepis oryginalny jest z Izbushki, a dekoracje - z głowy ( czyli jak mówią niektórzy - z niczego
icon_mrgreen.gif
).

malgosia

Member
Lut 1, 2006
786
0
0
Joanno CUDO!
mniam.gif
eek2.gif
eek2.gif
eek2.gif

cisto pieczone z tego przepisu a na górze bita smietana i czekolada? prosze o szczegóły
anbetung.gif

to samo ciast a tak inaczej wyglada
lecker.gif

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,926
6,344
113
Miło mi, że podoba się Wam ten serniczek w moim wykonaniu, ale ja nie po to wklejam zdjęcia, by się chwalić, ale by Was zachęcić do upieczenia tego pysznego ciasta.
icon_smile.gif
Same widziecie, że to nic trudnego...
icon_smile.gif

Wychodzi za każdym razem...
icon_smile.gif

Malgosiu - na górze jest faktycznie warstwa bitej śmietany, posypanej wiórkami czekolady i odrobiną rozpuszczalnej kawy.
icon_smile.gif

No to kogo zachęciłam do pieczenia?
icon_mrgreen.gif

Basia_11

Member
Sie 24, 2005
415
0
0
Joanna @ 13 Nov 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=394287Miło mi, że podoba się Wam ten serniczek w moim wykonaniu, ale ja nie po to wklejam zdjęcia, by się chwalić, ale by Was zachęcić do upieczenia tego pysznego ciasta.
icon_smile.gif
Same widziecie, że to nic trudnego...
icon_smile.gif

Wychodzi za każdym razem...
icon_smile.gif

Malgosiu - na górze jest faktycznie warstwa bitej śmietany, posypanej wiórkami czekolady i odrobiną rozpuszczalnej kawy.
icon_smile.gif

No to kogo zachęciłam do pieczenia?
icon_mrgreen.gif
Mnie:) Dziś piekę, tylko przyznam Ci się, że z pewnymi zmianami. Sernik jest tak cudny na zdjęciach
lecker.gif
, że napatrzeć się nie mogę a że obecnie jestem na MM to chcę Twój przepis dostosować do zasad MM.
Chcę zrobić bez spodu i zamiast cukru dam fruktozę (oczywiście w znacznie mniejszej ilości, bo fruktoza znacznie słodsza od zwykłego cukru). W przepisie są 2 łyżki mąki i nad nimi się zastanawiam - zaryzykowac i nie dać, dać i udawać nie dałam...
icon_wink.gif
Z racji braku dostępu do różnych dziwnych serków zrobię go całkowicie z serka Delfiko.
Mam nadzieję, że nie zarobię ścierą po głowie za naruszanie praw autorskich?
icon_razz.gif

Jesli masz dla mnie jakieś sugestie jak go zrobić, żeby wyszedł jak najlepiej z tymi zmianami to będę wdzięczna.

Czy ja dobrze rozumiem z opisów - krótko ubijac mikserem, żadnego ubijania białek na pianę czy jajek na puszystą masę? Taki minimalizm mikserowy?
icon_wink.gif

Dam znać co mi wyszło i uwiecznię na zdjęciach.
Ten serniczek w wersji MM na mi jutro robić za torcik urodzinowy, mam nadzieję, że wyjdzie coś sensownego.

Joanna @ 15 Aug 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=345218Piekę w normalnej tortownicy posmarowanej masłem, ale metodą gazetową, czyli owijam tortownicę z ciastem opaskami z namoczonych gazet, wkładam na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 250 stopni C, a następnie wyjmuję, studzę piekarnik do 160 - 165 stopni, w tym czasie jeszcze raz moczę gazetowe opaski, znowu obkładam nimi formę z sernikiem ( nakładając również bardzo delikatnie łyżką jasną masę) i piekę dalej przez około 50 - 60 minut.
Joasiu, nie bardzo sobie wyobrażam to owijanie tortownicy gazetami... i że się tak głupio zapytam -czy to ma znaczenie jakie gazety się użyje - kolorowe czy 'zwykłe'? Znaczy które lepiej wilgoć trzymają? Tak sobie kombinuję, że sernik wleję do tortownicy 24 cm, wstawię ją do tortownicy 28 cm i pomiędzy ściankami upcham gazety - czy może macie jakiś inny patent na to owijanie?

pozdrawiam
Basia

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,926
6,344
113
Basiu, receptura tego sernika nie jest mojego autorstwa, ale nawet gdyby była, to wprowadzanie do niej wszelkich modyfikacji mogłoby mnie tylko cieszyć.
icon_smile.gif

Z fruktozą sprawa jest stosunkowo prosta, natomiast zastanawiam się nad problemem mącznym . Wydaje mi się, że można byłoby zastąpić makę drobno zmielonymi orzechami lub nie dodawać jej wcale. W tym drugim przypadku ciasto będzie wymagało pieczenia w gazetach lub kąpieli wodnej, ale będzie bardziej kremowe. Minimalizm mikserowy- jak najbardziej wskazany.
icon_razz.gif
Delfiko - jak najbardziej akuratne.
icon_razz.gif
O metodzie gazetowej dokładnie pisałam przy torciku serowym:
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=1...l=torcik+serowy
Gazety - wskazane pospolite szmatławce.
icon_smile.gif
Kolorowe tygodniki wykluczone - źle chłoną wodę.
Nie trzeba ich upychać - wystarczy zrobić z nich opaski. Tortownicę z ciastem postawić na blaszce do pieczenia i owijać mokrymi opaskami gazetowymi. Wstawiać do piekarnika z blaszką.

Życzę powodzenia i czekam na relację.
icon_razz.gif

Basia_11

Member
Sie 24, 2005
415
0
0
Jestem, z relacją
icon_biggrin.gif

Sernik upieczony, wklejam zdjęcia jeszcze ciepłego. O walorach smakowych wypowiem się jutro, ale już dziś jestem z siebie dumna
icon_razz.gif
Daleko mojemu sernikowi do wypieków Joanny, ale mój nie siadł, nie popękał, są wyraźne warstwy a to już coś. Tego pierwszego nie dekoruję w jakiś szczególny sposób, posypałam tylko delikatnie ciemnym kakao.
Zgodnie z planem użyłam dopuszczalnej na MM czekolady (wzięłam aż 90% czekoladę), fruktozy - ta na oko, góra pół szklanki, dosypywane na oko i na smak, zamiast mąki do masy serowej zmieliłam 2 łyżki orzechów włoskich (mam nadzieję, że nie popsują smaku).
A teraz fotki:
1. Sernik zaraz po wyjęciu z piekarnika, jeszcze z gazetami:
sernik1.JPG
Te kropki to orzechy.

2. Sernik posypany kakao
sernik2.JPG

3. No i po zdjęciu obręczy. Ja wiem, to nie ma nic wspólnego z idealnymi warstwami w serniku Joanny, ale jak na pierwszy raz...
sernik3.JPG

Jutro dodam zdjęcie po rozkrojeniu sernika i napiszę jak smakuje.

pozdrawiam serdecznie
Basia

Załączniki

• sernik1.JPG
    sernik1.JPG
    109.3 KB · Wyświetleń: 6
  • sernik2.JPG
    sernik2.JPG
    98.7 KB · Wyświetleń: 6
  • sernik3.JPG
    sernik3.JPG
    102.1 KB · Wyświetleń: 6

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,926
6,344
113
Basiu, sernik wygląda bardzo apetycznie!
mniam.gif
Jestem pewna, że dodatek orzechów nie tylko mu nie zaszkodził, ale wręcz uwydatnił jego kawowo - czekoladowy aromat.
icon_razz.gif
Muszę sama tak spróbować zrobić....
icon_razz.gif

Zapakuj go teraz na noc do lodówki i powal jutro gości na kolana!
icon_mrgreen.gif
Życzę smacznego i stu lat w szcześciu i zdrowiu z okazji urodzin!
cvety.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy