Sernik wiedenski mojej chrzestnej

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
A ja zrobiłam sernik z takich samych składników tylko proporcje inne. I wyszedł mi taki jak nigdy, o jakim marzyłam
icon_wink.gif
cudny wilgotny, no pycha! w sumie opadł, ale cud miód był
lecker.gif
 

witek

Member
Cze 21, 2007
6,114
0
0
odnoszę wrażenie, że jest to najpopularniejszy sernik tej Wielkanocy
icon_smile.gif
. Stoi i kusi, a ja już nie dam rady
icon_sad.gif
 

olcieek

Member
Lip 21, 2007
3,630
0
0
no to ten sernik jeszcze bardziej mnie tutaj kusi
fiesgrins.gif

100g masła na cały kilogram sera to dobra wiadomość
fiesgrins.gif


zrobię go, zrobię ! :D
zapiszę sobie go na 28 marca o.
 

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Oto mój wiedeński, tak jak pisałam dokładnie te same składniki, tylko ilość inna
icon_wink.gif


IMG_0877.JPG
 

Załączniki

  • IMG_0877.JPG
    IMG_0877.JPG
    1.1 MB · Wyświetleń: 2

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
No nie będę się wtaraniała Ker z moim przepisem
icon_wink.gif
Proporcje inne i z 1 kg sera robiony
lecker.gif
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Zawsze kupowalam potrojnie mielony, ale co tam mozna teraz kupic w Polsce to nie wiem.

CHoroba musze przyznac, ze... przykro mi sie robi. Szczegolnie jak patrze na zdjecia.
Ze ja go jeszcze jesc nie moge
cry_1.gif

Czuje, ze jak sobie w koncu odbije z tak zwana nawiazka to sie pochoruje.

Ewa, daj linka do swojego przepisu, a jak nie ma to podaj roznice.
Twoj wyglada na jeszcze bardziej ciezki, ale moze to dlatego, ze jak mowisz Ci opadl.
 

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Ker nie wklepywałam przepisu, bo w sumie to prawie to samo. A składniki takie:

1 szkl cukru
1 kg sera
100 g masła
5 jajek
3 łyżki kaszy manny
1 łyżka proszku do piecz.
2 łyżeczki mąki ziemniacz.
aromat cytrynowy

Ser zemleć, ucierać, dodając stopniowo żółtka, stopione i przestudzone masło, kaszę, aromat, mąkę ziemniaczaną i proszek do piecz. Białka ubić na sztywno, ubijając połączyć z cukrem i wymieszać z masą serową.
icon_mrgreen.gif


Powiem tak: Twój sernik mi nie opadł, ale w łapkę się go nie dało chwycić
icon_wink.gif
znaczy w sumie dało, ale się rozjeżdżał. taki piankowy był bardzo. a mój opadł, ale mimo, że bardzo bardzo wilgotny, to bez problemu w łapkę i się nie kruszy nic a nic. A w smaku miodzio oba
icon_razz.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

daglo

Member
Sty 1, 2008
450
0
0
Ja wczoraj upieklam serniczek z bardzo podobnego przepisu i wyszedl mi taki:
PICT0054.JPG
Serniczek jest ciezki wilgotny i nie piankowy ani nie rozlatujacy sie.
Uzyskalam to z nastepujacych proporcji:

1 kg sera twarogowego mielonego Dr. Oetker
1/2 kostki masla
5 jaj
1,5 szklanki cukru
2 budynie smietankowe bez cukru
czubata lyzeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
herbarniki na spod

Sposob mieszania skladnikow jest taki sam z ta roznica, ze kiedy mieszam mase serowa z ubitymi bialkami to nie robie tego tak delikatnie, raczej zwyczajnie mieszam az do polacznia, bo nie zalezy mi zeby sernik byl bardzo puszysty wole raczej zbite. Sernik odrobine rosnie do gory a potem delikatnie opada. Uzylam tortownicy o srednicy 26 cm a boki wylozylam wyzej papierem bo inaczej sernik moglby wyjsc podczas pieczenia z foremki. Sernik rosnie ponad foremke a potem opada i dzieki temu jest dosyc gruby. Po nocy spedzonej w lodowce smakuje jak ten zbity i wilgotny sernik o jaki mi chodzilo.
icon_mrgreen.gif


Pozdrawiam
wink.gif
 

Załączniki

  • PICT0054.JPG
    PICT0054.JPG
    1 MB · Wyświetleń: 2

konwalia

Member
Gru 8, 2007
66
0
0
wczoraj upiekłam ten serniczek z przepisu i rad ewalukas i jest pyszny i tylko leciutko mi opadł,co jest zaskoczeniem,bo zazwyczaj serniki sporo mi opadały.A oto i mój wypiek.
 

Załączniki

  • IMG_0882.JPG
    IMG_0882.JPG
    638.4 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
A... ne, ne, ne... ze tak powiem
Z herbatniczkami to juz nie jest wiedenski. Wiedenski jest bez ciasta.