Sernik wiedenski mojej chrzestnej

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
A ja czekam, ale nie zanosi sie, zeby Buba przestal reagowac na mleko.
Nic to, cierpliwa jestem.
 

jean

Member
Kwi 12, 2006
7,139
0
36
...teraz to przegiełam
dump.gif
zrobiłam w wielkiej blasze z półtorej porcji...jaki on jest dooobry!!!!
lecker.gif
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Ha!
Wreszcie i ja moge jesc ser!
Robie w weekend. Jak tylko kupie jajka, bo ten tydzien
icon_redface.gif
zylismy bez.
Ani jedngo jajka w domu! Jeszcze tak nie mialam!
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
icon_lol.gif

Zdazylam juz pozrec pol kilo goudy, resztki 6cio letniego chedara (mniam), 350g camemberta, duuuzo owczej fety i jeszcze wiecej serkow topionych.
Zaswiecilo pustkami, trza teraz kupic cos z plesnia.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ela83

Member
Lis 29, 2007
337
0
0
właśnie się piecze serniczke, z podwójnej porcji, a za 5 min wyłaczam i zostawiam na noc w piekarniku
icon_biggrin.gif

jutro degustacja po ostygnięciu
icon_mrgreen.gif
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38

Ela83

Member
Lis 29, 2007
337
0
0
dobry serniczek, ale ciut za słodki m wyszedł i z wierzchu mi sie taka jakby skórka zrobiła - twardsze toto niż reszta, a 45 min. piekłam, może jednak za wysoka temp. była (?)
a co do konsystencji to faktycznie - piankowa, choć ja chyba fanką amerykańskich serników jestem
icon_biggrin.gif
ale ten też dobry!
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Nie tak hop, Sini.
Skonczylam karmic alergika.
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Na pewno nie bedzie za mala.
Moj wielkanocny wyszedl baaardzo niski
icon_lol.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Podnosze.

Zgrzeszylam. Kupilam sernik. Tragedia. 80% + to ciasto! Sera szukac z lupa trza bylo. Poprawiam sie. Z podwojnej porcji. Nie ma sie co rozdrabniac
icon_wink.gif
 

jagodkap

Member
Kwi 22, 2005
20
0
0
Witajcie
icon_smile.gif
Tak podczytuję Was i nabrałam wielkiej ochoty na ten serniczek
icon_smile.gif
Upiekę go na bank w świeta, powiedzcie mi tylko jedno..... chcę, aby sernik był dośc wysoki ...... a chcę go upiec w dużej blaszce albo 37 na 32, albo w tortownicy 28. Jakie proporcje powinnam zastosować? Wystarczy z kilograma sera? Czy więcej? A i jeszcze jedno mam pytanko....... czy smarujecie blaszkę czymś? Pozdrawiam Was i czekam na odpowiedź
icon_smile.gif
Aż ślinka mi się zbiera, jak patrzę na zdjęcia
icon_smile.gif
mnaim mniam :D
 

mexikana

Active member
Sty 15, 2008
6,773
28
48
zrobilysmy wczoraj i nam opadl (nie ma zakalca)
icon_sad.gif
ale w smaku jest bardzo dobry, leciutki
icon_smile.gif
 

Iva

Member
Wrz 13, 2004
9,428
0
0
właśnie skonczył się piec. Pieknie wyrósł i jeszcze piękniej opadł
cry_1.gif

co zrobiłam zle???

ale zakalca tez nie ma, w smaku dobry
 

Laura7

Member
Lis 26, 2006
21
0
0
Hej,
wiecie co, ja to jestem zrażona do tych mielonych serów ze sklepu. Raz zrobiłam i nie byłam zachwycona, bo wydaje mi się, że do tych mielonych twarogów dodają mleka albo coś w tym stylu. No i tak się chciałam Was poradzić, czy jak kupię zwykły normalny twaróg, to czy jak go pomaltretuje trochę robotem (tymi mieszadłami), to nada się on do sernika?
gruebel_2.gif
Jak myślicie doradzcie, mam w domu mało czasu, ale sernik za mną chodzi. Z gotowych mielonych twarogow już postanowiłam więcej nie robić.