Lud_ @ 11 Sep 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=749375Mam nadzieję, że się nie zawiodę...
Jeśli lubisz powidła śliwkowe i czekoladę, nie powinnaś.
W przeciwnym razie nie polecam.
Maria z Łeby @ 11 Sep 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=749335Rób i się nie czaj, tylko, żeby śliwki były dojrzałe. Rozglądałam się dzisiaj po warzywniakach, ale nie było, i nie wiem czy nie dowieżli czy koniec śliwek.
ja zawsze sie musze troche naczaic zanim cos zrobie![]()
moni20 @ 12 Sep 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=749795mam pytanko : nie mam maszynki do mielenia, moge je pokroic w droblna kostke ?? jak myslicze?? czy to juz nie bedzie to??Jak wyżej. Powidła są, a maszynka nietknięta![]()
moni20 @ 12 Sep 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=749795mam pytanko : nie mam maszynki do mielenia, moge je pokroic w droblna kostke ?? jak myslicze?? czy to juz nie bedzie to??Osobiście w przypadku braku maszynki pokroiłabym w kostkę.![]()
Lud_ @ 12 Sep 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=749831Dałam też znacznie, znacznie mniej cukru - do smaku.Znaczne zmniejszenie ilości cukru jest niezwykle kuszące, ale należy pamiętać, że cukier w przypadku przetworów jest naturalnym konserwantem. Niskosłodzone domowe dżemy czy powidła mają tendencję do szybkiej fermentacji, więc wymagają pasteryzacji, przechowywania w chłodnym miejscu i spożycia w pierwszej kolejności.
kasha @ 12 Aug 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=737704czy można dodać tej samej firmy kakao instant słodzone i mleczną czekoladę?Zainspirowana pomysłem Kashy dałam do jednej porcji mleczną czekoladę z drobno pokrojonymi rodzynkami i orzechami laskowymi. Pycha!![]()
Siedmiokropka @ 12 Sep 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=749661O jakim cukrze waniliowym jest mowa w przepisie? Zawsze kupuję duże paczki. Tu jest mowa o małych? 16 g?Cukier z wanilią dodajemy do smaku. Ja nie kupuję gotowego cukru, tylko robię go sama, bo sklepowy zwykle jest aromatyzowany waniliną, a nie wanilią.
Ostatnio zamiast niego daję po prostu wanilię w lasce.![]()
Joanna @ 14 Sep 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=750336Znaczne zmniejszenie ilości cukru jest niezwykle kuszące, ale należy pamiętać, że cukier w przypadku przetworów jest naturalnym konserwantem. Niskosłodzone domowe dżemy czy powidła mają tendencję do szybkiej fermentacji, więc wymagają pasteryzacji, przechowywania w chłodnym miejscu i spożycia w pierwszej kolejności.Wiem, pasteryzowałam. A mniej cukru dałam nie tyle ze względu na kalorie, co upodobania smakowe - po prostu przestałam sypać, gdy uznałam, że jest odpowiednio słodkie. Nie wiem nawet, ile dokładnie go było.
Joanna @ 14 Sep 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=750332Osobiście w przypadku braku maszynki pokroiłabym w kostkę.
Lud, Joanno dziekuje za odpowiedz a wiec bede kroic![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.