lulu @ 24 Nov 2006 napisał:index.php?act=findpost&pid=400837świeże mascarpone mają w delikatesach np. bomi albo supermarketach typu carrefour. odradzam kupno go na bazarze i w miejscach, co do których nie ma się pewności, że chłodnie pracują także w nocy. mascarpone ma 80% tłuszczu i zatrucie nim jest bardzo niebezpieczne.
najlepsze mascarpone robi Zanetti i Epiu - koszt to ok. 8-10 zł. nie polecam tańszego, polskiego. tiramisu wykonane na jego bazie pozostawia wiele do życzenia.
do kawy, w której maczam biszkopty, dodaję ginu, brandy lub whisky, kunsztowne połączenie słodyczy i goryczki obłędnie działa na kubki smakowe!![]()
i jeszcze jedno. prawdziwe tiramisu robi się bez białek - te można wykorzystać przy pieczeniu bez.niezupełnie
szkoły są dwie. Jednak częsciej robi się z białkami
http://www.italiadonna.it/public/percorsi/ricette/ric100.htm
http://www.cookaround.com/cucina/nuovidolci/mono-76.php
http://www.pianofab.com/recipes/it/dolci/tiramisu.html
http://www.mangiarebene.com/Accademia/dess...e/tiramisu.html
http://www.accademia19.it/Spigolature/Tiramisu.htm
itd
i to wszystko z pierwszej strony googla, nie szukałam specjalnie przepisów Z białkami![]()
Ja polecam Galbani
lulu @ 3 Dec 2006 napisał:index.php?act=findpost&pid=405760goole nie zawsze mówi prawdę![]()
myślę, że jednak zaufam właścicielce firmy importującej włoskie żarcie, która pół życia spędziła w italii i tiramisu będę robić bez białek
A co ty na to, że Marghe też spędziła?![]()
A tak w ogóle to tarzam sie w pyle i posypuję głowę, że nie dałam jeszcze recenzji- tiramisu wg tego przepisu robię od 2 lat, przepis miałam jeszcze z FK i kocham, kocham je nad życie!
Lis @ 3 Dec 2006 napisał:index.php?act=findpost&pid=405762A co ty na to, że Marghe też spędziła?![]()
A tak w ogóle to tarzam sie w pyle i posypuję głowę, że nie dałam jeszcze recenzji- tiramisu wg tego przepisu robię od 2 lat, przepis miałam jeszcze z FK i kocham, kocham je nad życie!![]()
ano marghe też spędziła i swoje wie![]()
Mam Ci wysłąć ksiązki z włoskimi przepisami, skoro google nie wystarczą?
Jak wygląda przepis Anny Olson?
Akulka @ 7 Dec 2006 napisał:index.php?act=findpost&pid=408593No i pierwotnie prawdziwe tiramisu bazowało na ricottcieAle sławę i uznanie dobiero zyskało na mascarpone![]()
![]()
A na marginesie - kiedys widziałam jak Puchatek dodawał do tiramisu prażone wiórka kokosowe - ktos próbował?
ja nie bo
nie pasują mi wiórki do Tiramisu'
to juz nie było Tiramisu'![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.