Torcik serowy bez pieczenia

Evalill

Member
Gru 3, 2006
5,164
0
0
Nie wiem, czy się tu wypowiadałam, ale na wszelki wypadek to zrobię, poza tym znalazłam zdjęcia.
icon_smile.gif

Serniczek oczywiście jest pzepyszny. Prościutki i szybko się go robi. Ja często używam na spód ciastek o nazwie "Łakotki" (tych kakaowych) - do innych serników też ich często używam. Mój mąż - wielbiciel serników na zimno, ten wychwala zawsze pod niebiosa - to jest chyba jego król serników w ogóle.
icon_lol.gif

Na te święta też wykorzystałam ten przepis, bo miałyśmy za dużo sera, ale jeden sernik już był. I wykombinowałyśmy takie coś (mama miała ochotę na jakiś wysoki przekładaniec- bardzo dawno takiego nie było, bo ja się ostatnio lubuję się w prostych wypiekach) - biszkopt, domowa galaretka z czarnej porzeczki, masa serowa, biszkopt, cienko położona masa budyniowa (ale nie na kupnym budyniu, tylko home made) utarta z masłem jako podkład pod galaretkę, galaretka i reszta masy budyniowo-maślanej jako dekoracja. Wyszło rewelacyjne w smaku! Aż sama się zdziwiłam, że tak chętnie sięgałam po tego przekładańca. Poza tym fajnie też wyglądało, bo pokombinowałyśmy z galaretką, ale niestety nie zrobiłam zdjęcia.
icon_sad.gif
ale wyglądało to tak, że żólte gwiazdki wycięte z cytrynowej galaretki były zatopione w galaretce pomarańczowej.

A tutaj wklejam zdjęcia torcika z wakacji - torcik robiłam na swoje imieniny. Ale bym teraz zjadła truskawek...
icon_lol.gif

sernik_Joanny2.jpg

sernik_Joanny3.jpg

Załączniki

• sernik_Joanny2.jpg
    sernik_Joanny2.jpg
    131.6 KB · Wyświetleń: 12
  • sernik_Joanny3.jpg
    sernik_Joanny3.jpg
    119.5 KB · Wyświetleń: 12
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Evalill

Member
Gru 3, 2006
5,164
0
0
Siostro - dziękuję.
icon_redface.gif

Nie, robiłam w czerwcu ze świeżych. Mrożonych chyba nie dałoby się tak pociąć i poukładać.

asiunia79

Member
Kwi 16, 2008
10
0
0
Ciasto bardzo pyszne.Zamiast cukru dałam cukier puder.Nawet mój luby (który jak twierdzi nie lubi słodyczy) zajadał się nim,aż mu się uszy trzęsły.

dorga

Member
Kwi 5, 2006
309
0
16
W końcu zrobiłam ten pyszny sernik. Rewelacja... Zastanawiam się tylko, czy nie przedobrzyłam z cytryną, bo smak był zdecydowanie cytrynowy. Czy u Was też tak było? Czy zawsze dajecie sok i skórkę z cytryny?

dorga

Member
Kwi 5, 2006
309
0
16
Dziękuję za szybką odpowiedź. Ja co prawda porządnie sparzyłam cytrynę przed starciem, ale chyba wezmę z Ciebie Joanno przykład. A do tego sernika w takim układzie dam tylko sok z połowy cytryny, bo na pewno go jeszcze zrobię nie raz. Tym bardziej, że kusi mnie jeszcze Twoja modyfikacja z maskarpone, czy do tego dawałaś sok z cytryny?
lecker.gif

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,034
6,488
113
Nie pamiętam, ale pewnie tak.
icon_smile.gif

Uważam, że sok z cytryny dodaje wyrazu temu deserowi.
Ale ja lubię smak cytryn i pcham je, gdzie tylko mogę.
icon_wink.gif

dorga

Member
Kwi 5, 2006
309
0
16
No to zostaję przy cytrynie, zresztą ona rzeczywiście nadaje taką lekkość. A poza tym uwielbiam Joanno Twoje serniki i właściwie dzięki Tobie się do nich przekonałam. Przedtem ich prawie nie robiłam.
wink.gif

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,167
544
113
zrobiłam w wersji odchudzonej, tylko ser 1 kg i mascarpone. brzoskwinie (niestety z puszki) do srodka i dekoracja.
aha, i zamiast cytryny dalam wycisniety sok z pomaranczy - pyszny sernik !

sernik_Jo0001.JPG

Załączniki

• sernik_Jo0001.JPG
    sernik_Jo0001.JPG
    21.5 KB · Wyświetleń: 11
Gru 16, 2005
686
0
0
Joanno, jestem bardzo wdzięczna za przepis, torcik zachwycił gości, bardzo entuzjastycznie przyjeli tez spod z podpieczonych ciasteczek Digestive - podpytywali, jak mi sie udalo zrobic cos tak pysznego
icon_biggrin.gif

Osobiscie uwazam, ze ten torcik to najpyszniejsza rzecz na moim wielkanocnym stole - szkoda, ze zostaly po nim juz tylko okruszki....
icon_biggrin.gif

Nalle

Active member
Wrz 20, 2004
3,397
34
48
Pierwszy sernik na zimno spełniajacy w 100% moje oczekiwania - delikatny, pyszny i do tego błyskawicznie się go robi. Za pierwszym podejściem trochę się lał, za drugim zmniejszyłam ilość kremówki do 400 ml i wyszedł idealnie. Dziekuję za przepis - na stałe wchodzi do moich domowych deserów.

Aśka_Kraków

Member
Lis 26, 2007
73
0
0
wczoraj zrobiłam na imieniny babci
zrezygnowlam ze spodu - w zamian ułożyłam biszkopty, do sera dałam limonkę a na wierzch truskawki i galeretkę truskawkową - wyszedł pyszny
zdjęcia nie mam bo bardzo szybko zniknął
icon_smile.gif

dziękuję za przepis na pewno bedę powtarzać

olcieek

Member
Lip 21, 2007
3,630
0
0
aaa własnie, zrobiłam.
już drugi raz - mamie okopie zasmakował, ale nie tylko jej.
jest bardzo pyszny, delikatny, idealne proporcje.

na stałe wchodzi do repertuaru.
dziękuję Joanno !
icon_smile.gif
anbetung.gif

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,034
6,488
113
Cieszę się, że Wam zasmakował mój ulubiony letni deser. W sezonie owocowym robię go niemal co tydzień, w różnych kombinacjach serowo - jogurtowo - śmietanowych. Za każdym razem wychodzi pyszny.
icon_biggrin.gif

olcieek

Member
Lip 21, 2007
3,630
0
0
nasz też jest teraz ulubiony
icon_lol.gif

też już wariację robię, lecz na razie niezmiennie na biszkopcie z dwóch jajek i w tortownicy 28cm. wychodzi po brzeg.

mam zdjecie na szybciaka zrobione z góro-boku jak jeszcze był sernik nierozkrojony. bo potem zbyt szybko znika ;p
ale jeszcze na pewno bedzie okazja co by mu fotosesję zrobić.

Załączniki

• z_g_ro_boku.jpg
    z_g_ro_boku.jpg
    53.4 KB · Wyświetleń: 1

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy