Torcik serowy

lemoniada

Member
Paź 5, 2011
53
0
0
Podchodzę do tego sernika jak do jeża, bo się boję... a czy da radę go upiec z naczyniem żaroodpornym z wodą piętro niżej? wyjdzie?
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,927
6,344
113
Nie wiem, nigdy tak nie próbowałam.
Z pewnością nie będzie miał białych brzegów.
Moim zdaniem clou jego wyjątkowości tkwi w przedstawionej w przepisie metodzie pieczenia.
Na forum jest jednak takie mnóstwo przepisów na zwyczajne serniki, że na pewno sobie jakiś wybierzesz.
icon_smile.gif

https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=25356
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

urbasia

Member
Gru 23, 2004
2,533
0
36
Joanno, dlaczego napisałaś z "pewnością nie będzie miał białych brzegów"?
Właśnie wczoraj piekłam sernik ( nie dokładnie ten, bo pominęłam masło i mleko w masie serowej) sposobem o którym pisze lemoniada.
Temperaturę pieczenia miałam ustawioną na 180 stopni, piekłam 50 minut.
Potem studzenie w piecu, noc w lodówce.
Sernik ma białe brzegi.

Prawdę mówiąc tylko kilka razy piekłam metodą gazetową (lenistwo zwykłe), później już albo kąpiel wodna albo naczynie z wodą na niższej półce. I serniki zawsze mają białe brzegi. Z tym że chyba tak pieczone są bardziej kremowe niż piankowe, ale równie smaczne są.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,927
6,344
113
basiau @ 11 Apr 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1419664Joanno, dlaczego napisałaś z "pewnością nie będzie miał białych brzegów"?
Bo ile razy piekłam serniki bez opasek, nie miały.

Nie dotyczy to oczywiście czizkejków, im wystarczy pieczenie w kąpieli wodnej.
Ale nie wiem, czy miskę z wodą ustawioną poniżej blachy z sernikiem można jeszcze takową nazwać.

Pytanie lemoniady dotyczyło tego konkretnego sernika (i opisanego w przepisie reżimu temperaturowego), a nie dowolnego sernika pieczonego w dowolnej temperaturze. Przynajmniej ja je tak zrozumiałam.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,953
2,296
113
Upiekłam go wczoraj wieczorem, a 3/4 sernika już nie ma. Maman mi dzielnie pomaga
fiesgrins.gif
 

urbasia

Member
Gru 23, 2004
2,533
0
36
Michy z wodą na półce poniżej chyba ne można traktować jako kąpieli wodnej, no bynajmniej ja nie traktuję
icon_biggrin.gif


Fakt, nie zachowałam reżimu temperaturowego, może to miało wpływ, chociaż nie sądzę, bo jak kiedyś piekłam sernik nowojorski z przepisu z forum, to też nie miał spieczonych brzegów. A tam wszak też z początku wysoka bardzo temperatura jest.

Ale że u mnie podobnie jak u Yrsy z tą zjadalnością, na niedzielę trzeba będzie coś upiec.
Będzie torcik serowy
mniam.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,927
6,344
113
basiau @ 11 Apr 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1419823Fakt, nie zachowałam reżimu temperaturowego, może to miało wpływ, chociaż nie sądzę, bo jak kiedyś piekłam sernik nowojorski z przepisu z forum, to też nie miał spieczonych brzegów. A tam wszak też z początku wysoka bardzo temperatura jest.
Ale inny ser - tłusty śmietankowy. I dlatego boczki białe.
icon_smile.gif

A tu jednak stosunkowo chudy. I może się w wysokiej temperaturze przypalić.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,927
6,344
113
Nowojorski z tego pieczesz?
icon_eek.gif



Mnie by nie wyszedł.
icon_mrgreen.gif

Ale ja się w ogóle z tym serem nie lubię.
icon_wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,927
6,344
113
A to gratuluję.
Próbowałam kiedyś zrobić czizkejk z mniej tłustego sera niż śmietankowy, ale to była porażka.
Niby wyszedł, ale kudy mu było do prawdziwego czizkejka...
icon_wink.gif

Dlatego teraz już nie eksperymentuję.
Owszem, do tego torcika serowego daję różne twarogi, od chudego do tłustego, w zależności, jaki efekt zamierzam uzyskać, ale do czizkejków tylko śmietankowy o zawartości tłuszczu ok. 20%.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,927
6,344
113

Załączniki

  • sernik_pasiasty_z_czekolad_1.jpg
    sernik_pasiasty_z_czekolad_1.jpg
    94.8 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
Ja, ponieważ nie lubię serników kremowych, wyjadam ten ser łyżką.
Poezja.
Ciężki, tłusty aż czuć na języku
icon_wink.gif
niekwaśny.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,927
6,344
113
Z tej mleczrni kupowałam kiedyś twaróg wiaderkowy 5%, całkiem niezły, więc może i te serki też gdzieś dopadnę...
 

Iwona87

Member
Wrz 25, 2013
1
0
0
Sernik jest przepyszny, najlepszy jaki kiedykolwiek jadłam, poezja:) Po wyjęciu z piekarnika był taki jak na Twoich zdjęciacj Joasiu, potem opadł do wysokości, którą wlałam -jest równy, wysoki i baaaardzo puszysty:) Dziękuje za przepis
icon_smile.gif
Żałuję, że dopiero teraz odkryłam przepis, teraz napewno będzie stałym menu;)
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy