Tort Esterhazy

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,306
383
83
dziunia @ 13 Apr 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=845300A Maraa pisała gdzieś tu, że beza zostaje chrupka po złożeniu?
Ogólnie stwierdzono, że byłby przebojem i rewelacją przyjęcia, o ile byłby jedynym ciastem
icon_smile.gif
Nie, nigdzie nie pisałam, że blaty pozostają po przełożeniu i chłodzeniu przez 12h chrupiące, ale na pewno nie rozpływają się w masie jak opisuje to JotHa.
icon_smile.gif

Dziunia, nie bardzo wiem jak mam rozumieć to zdanie? To ciasto dla zdesperowanych?
icon_mrgreen.gif

jaxja @ 13 Apr 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=845303Ja też nie oczekiwałam chrupkiej bezy, jest na tyle cienka, że musi przejść wilgocią kremu.
Ponieważ bałam się zwarzenia kremu, masę jajeczną zaczełam mieszać z masłem, gdy obydwa te składniki miały tę sama temperaturę (zmierzyłam). Nic się nie warzyło - albo mi się udało, albo jest to dobry sposób.
Jednakowa temperatura przy łączeniu składników podczas robienia każdej masy to klucz do sukcesu, tylko wtedy masa się nie warzy! Jaxja, jeżeli nie miałaś takiej wiedzy to gratuluję intuicji!
icon_smile.gif
daumen.gif

JotHa @ 13 Apr 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=845338Juz wiem chyba wszystko. Szukajac odpowiedzi, gdzie przeczytalam o tej chrupkawej bezie przeczytalam dokladnie caly watek i tu jest odpowiedz na nurtujace mnie pytanie, jak mozna z taka malej ilosci bialek miec 6 blatow bezowych i to wiekszej srednicy niz moje.
Fakt, ze w opisie jest mowa o podzieleniu na dwie porcje, ale jakos nie dalo mi to do myslenia, ze proporcje skladnikow sa na 1/3 tortu, a masa na calosc.
W przepisie podałam taką informację:
icon_wink.gif

CYTATSkładniki na dwa blaty bezowo-orzechowe o średnicy 23/24 cm:
CYTATDo przygotowania tortu będziemy potrzebowali sześciu blatów.
Dodam jeszcze, że te blaty trzeba piec do uzyskania jasnobrązowego koloru, wyglądają jakby się przypaliły, ale takie właśnie mają być. Cukier powinien się w nich skarmelizować, dopiero wtedy w połączeniu z delikatnym kremem nadają całości wyraźnego akcentu.

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Maraa @ 13 Apr 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=845353Nie, nigdzie nie pisałam, że blaty pozostają po przełożeniu i chłodzeniu przez 12h chrupiące, ale na pewno nie rozpływają się w masie jak opisuje to JotHa.
icon_smile.gif
Otóż to
icon_smile.gif
Mi te blaty bardzo pasują, łatwo się piecze, a po przełożeniu bardzo elegancko wszystko wygląda.

index.php?act=findpost&pid=845353Dziunia, nie bardzo wiem jak mam rozumieć to zdanie? To ciasto dla zdesperowanych?
icon_mrgreen.gif
Nie nie
icon_lol.gif
Chodzi o to, że wczoraj było mnóstwo innych ciast do spróbowania. Po prostu jakby był tylko ten tort, to byłby bohaterem
icon_wink.gif
A tak, jak się juz człowiek zasłodzi paschą, mazurkiem itp, to na tort wiele miejsca nie zostanie
icon_wink.gif
Ale chwalili bardzo, nie przepadł a tej masie do końca
icon_wink.gif

index.php?act=findpost&pid=845353Dodam jeszcze, że te blaty trzeba piec do uzyskania jasnobrązowego koloru, wyglądają jakby się przypaliły, ale takie właśnie mają być. Cukier powinien się w nich skarmelizować, dopiero wtedy w połączeniu z delikatnym kremem nadają całości wyraźnego akcentu.
Tak tez było u mnie, blaty były nawet lekko przypalone i fajnie ściemniały po połączeniu z masą i karmelkowa nuta była bardzo wyraźna. Ale i tak brakowało mi czegoś wyraźniejszego w smaku, może dałam za malo alkoholu
gruebel_2.gif

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,306
383
83
dziunia @ 13 Apr 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=845361Tak tez było u mnie, blaty były nawet lekko przypalone i fajnie ściemniały po połączeniu z masą i karmelkowa nuta była bardzo wyraźna. Ale i tak brakowało mi czegoś wyraźniejszego w smaku, może dałam za malo alkoholu
gruebel_2.gif
Może?
gruebel_2.gif
W mojej masie wyraźnie czuje się alkohol, pewnie zależy ile procent ma trunek, który dodajemy.
icon_wink.gif
Mnie najbardziej smakuje z wiśniówką.

CYTATNie nie
icon_lol.gif
Chodzi o to, że wczoraj było mnóstwo innych ciast do spróbowania.
Uf... no to mi ulżyło.
icon_mrgreen.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
Oj, nie robie.
jednak bardzo dobrze miec dyskusje przy przepisie.

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
zahnlos.gif
zahnlos.gif
zahnlos.gif

Zaraz przyjdzie ekipa i startujemy skonczyc 'to cos', co mam w lodowce.

Masa mi bardzo smakuje, a to podstawa. Napewno wzorcowo (!!!) juz powtorze.
icon_mrgreen.gif

Co do wpicu o podziale na dwa blaty, to sobie dospiewalam, ze chodzi o pieczenie dwutorowo. Blat mi wychodzil z takich dooobrych dwoch lyzek.
icon_razz.gif

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Maraa, chętnie bym pokazała jakby tylko coś zostało
icon_mrgreen.gif
Ale na pewno będę robić go jeszcze nieraz, więc wtedy postaram się zrobic zdjęcie
icon_smile.gif

jaxja

Moderator
Maj 26, 2006
3,521
0
0
Ja zdjęcie pokażę, jak tylko je dostanę. Córka zabrała je razem z aparatem.
Ale jak tylko dostanę, to wstawię.

index.php?act=findpost&pid=845353Jednakowa temperatura przy łączeniu składników podczas robienia każdej masy to klucz do sukcesu, tylko wtedy masa się nie warzy! Jaxja, jeżeli nie miałaś takiej wiedzy to gratuluję intuicji!
icon_smile.gif
daumen.gif
Wiedziałam, że łączone składniki powinny mieć jednakową temperaturę i zawsze starałam się, by miały. Jednak nigdy aż tak bardzo, by ja mierzyć
icon_smile.gif
. Tutaj jednak zmierzyłam, o czym pisałam w poście.

Wrz 3, 2008
1,371
0
0
moja masa chyba tez za szybko została zdjęta z ognia, bo straciła swoja podwojoną albo i potrojoną objętość, gar wsadziłam do zlewu z zimna woda i wierciłam mikserem do oporu
icon_mrgreen.gif
z masłem się nic złego nie stało, masa się nie zważyła, a dodawałam ja z dusza na ramieniu, po szybkim mieszaniu na ogniu tak mnie juz reka bolała, że nie wyobrażałam sobie robienia tej masy od nowa, po prostu musiała wyjść i już
icon_mrgreen.gif

czyli jak to w końcu być powinno? po zdjęciu z ognia nie powinna stracić dodatkowej objętości? ona mi bulgotnęła i dlatego zdjęłam, żeby nie spalić, hmmm

w sumie nawet wygląda to jak tort, choć nie mam jeszcze talentu do radzenia sobie z czekoladą jako polewą i prawie cały blat nią upaćkałam, ale polałam i zostało nawet coś na torcie
zahnlos.gif

ciasto jest na pewno oryginalne w smaku, fajnie wygląda w przekroju, dla mnie jednak troszkę za słodkie, tzn. zjem, ale max. jeden kawałek i już NIC więcej, chociaż trochę w tym mojej winy, sypnęłam całą torebkę cukru waniliowego, bo nie zauważyłam, że miały być 3 łyżki, na szczęście czytając opisy wszystkich jakie to słodkie ciasto zmniejszyłam trochę ilość zwykłego cukru, strach pomyśleć co by mi wyszło jakbym tego nie zrobiła - jeden wielki tort z lukru
zahnlos.gif

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,306
383
83
Kasiu, a czego się spodziewałaś po blatach bezowych przełożonych kremem, że nie będą słodkie?
icon_mrgreen.gif

Wrz 3, 2008
1,371
0
0
Maraa @ 14 Apr 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=845611Kasiu, a czego się spodziewałaś po blatach bezowych przełożonych kremem, że nie będą słodkie?
icon_mrgreen.gif
wiedziałam, że będzie słodkie, ale jak się zorientowałam, że za dużo cukru waniliowego sypnęłam, to aż zbladłam
icon_mrgreen.gif

Maraa zlituj sie i powiedz co z tą masą? bo ja nie zasnę, a na pewno wrócę kiedyś do tego ciasta, tym razem z mniejszą ilością "wanilii"
rofl.gif

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,306
383
83
Kasiula_bittersweet @ 14 Apr 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=845627wiedziałam, że będzie słodkie, ale jak się zorientowałam, że za dużo cukru waniliowego sypnęłam, to aż zbladłam
icon_mrgreen.gif

Maraa zlituj sie i powiedz co z tą masą? bo ja nie zasnę, a na pewno wrócę kiedyś do tego ciasta, tym razem z mniejszą ilością "wanilii"
rofl.gif
Kasiu, ale co Ci nie tak poszło z tą masą? Jak ją ostudziłaś to nie miałaś już piany?

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,306
383
83
Kasiu, może się jej zrobić troszkę mniej (wtłoczone powietrze znowu się ochładza i zmniejsza swoją objętość) ale nadal powinna to być piana, która podczas studzenia gęstnieje (to za sprawą cukru, który się roztopił wcześniej, a teraz przy studzeniu zachowuje się podobnie jak syrop). Masa nie powinna jednak jakoś radykalnie zmniejszyć swojej objętości, bardzo ważne jest też staranne ubicie jej w pierwszym etapie, tzn. żółtka, cukier i mleko.

Wpisując ten przepis nie spodziewałam się, że ta masa sprawi Wam tyle kłopotu, mnie ona zawsze wychodzi bez problemów. Może to warzenie się masy to wina masła? Przecież wiadomo, że nie wszystkie są takie same. Ja do kremów daję zawsze Łaciate albo Polskie. Już sama nie wiem co mam Wam poradzić
icon_question.gif

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Hyhy też dałam Polskie
icon_mrgreen.gif

Masa tez zmniejszyła trochę objętość po ostudzeniu ale nadal była bardzo puszysta.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy