Tort truskawkowy

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Po pierwsze warstwa cukrowa na moich biszkoptach miała ubytki, więc średnio by to wyglądało, a warstwa bez cukru była już bez skazy. Poza tym jakoś czystsze mi się wszystko wydaje jak nie ma cukru na zewnątrz
icon_wink.gif

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
Śliczny! Kwiat chyba z jabłek, a listki?....

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Dziękuję
icon_smile.gif

Dekoracja z tego co było akurat w domu, bo torcik do celów domowych wyłącznie więc nie było zbytnio sprecyzowanego planu
icon_razz.gif
miały być wiśnie... a że przypomniały mi się dekoracje Elki to chciałam spróbować.
Kwiat z nektarynki, listki to winogrona i skórka z limonki.

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
Podziwiam precyzję wykonania. Ja strasznie niezdarna się na stare lata zrobiłam, ani mi marzyć o takich cudach.
"Solo" leżały, czy zalane przezroczystą galaretką?

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Solo. Wciśnięte troszkę w bitą śmietanę żeby się nie wywracały i niczym nie polewałam bo dekorowałam na godzinkę przed przyjściem koleżanki córki - to nie było sensu, ale jakbym miała to dłużej trzymac to pewnie pomalowałabym pędzelkiem żelatyną rozpuszczoną w jakimś jasnym kompocie.
Z precyzją u mnie też niezbyt - kilka sztuk płatków zjadłam od razu bo poprzecinałam za bardzo
icon_razz.gif

Nektaryna jednak lepiej się zachowuje niż jabłko, zwłaszcza taka twardsza. Trzyma formę i nie ciemnieje
icon_smile.gif
poza tym kolor ma ładny zarówno skórki jak i miąższu.

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Pięknie ozdobiłaś CInko - baaaardzo mi się podoba. NIe jest przesadzony i w ogóle "cut i miót"
lecker.gif

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Dzisiaj rano znów robiłam na wynos
icon_wink.gif
Tym razem w środku truskawki mrożone pokrojone (polecam te z Carrefoura ich marki, są drobne ale czyste, dojrzałe i słodkie, cena 5,90 za 450 g). Dodałam je do gorącej galaretki i faktycznie dośc szybko masa stężała ale to dobrze, szybko praca idzie i można od razu ze śmietaną mieszać. Tym razem biszkopty miałam za krótkie IMO ale nie kupowałam ich sama, no i tak to jest jak się komuś to zleci
icon_wink.gif
Na wierzchu ułożyłam świeże truskawki poprzekrawane na pół (wczoraj kupiłam 1/2 kg z ładnymi i świeżymi szypułkami) dodałam też trochę borówek amerykańskich i wyszło jak widać niżej
icon_smile.gif
Zdjęcie jak zwykle robocze niestety.

bkRtT4uDWjudmuVYpX.jpg

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Faktycznie wyjątkowo tu pasują, na początku miały być maliny i borówki ale truskawki były tak ładne i tańsze od malin, więc się długo nie zastanawiałam
icon_wink.gif

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
Świetny. I biszkopty moim zdaniem w sam raz, wcale nie za niskie. Dzięki temu owoce są bardziej wyeksponowane.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy