Torty Dorotyxx

skanna

Well-known member
Mar 21, 2006
4,964
326
83
Ależ Doroto, przeczytałam jeszcze drugi wątek, o tej samej masie, gdzie było jak byk napisane, że można
icon_smile.gif
Masa w woreczku owszem stwardniała, ale po ogrzaniu dała się znów rozwałkować bez najmniejszego problemu. Bardziej mnie interesowało, jak masa zachowa się po całej nocy na torcie, czy nie zmięknie, nie poplami się itd. Ale jest ślicznie. Nie licząc oczywiście faktu, że zrobiłam za mało i dekoracja jako taka w wyglądzie jest absolutnie do luftu, bo nawet całego tortu nie pokryła. Ale jest ślicznie, bielutko i sądzę, że mogę zaryzykować.
Tylko za słodko, strasznie słodko. Zastanawiam się, czy wyjdzie, kiedy dodam do niej soku cytrynowego. Chyba dziś będzie kolejny eksperyment.

Dorotaxx

Member
Lut 15, 2008
404
0
0
Ta masa duzo ładniej sie prezentuje jesli nalozysz ją od razu po przygotowaniu, ja jej nigdy nie odkladalam na pozniej . jesli chodzi o to jak sie zachowuje na torcie to nie musisz sie martwic. Jest naprawde super! Ja mialam taki tort 4 dni i masa była taka jak w pierwszy dzien po nalozeniu.Piszesz,że masa jest za słodka , dodaj do masy olejku migdałowego , masa bedzie smakowac jak marcepan, radze tez zrobić jakies ozdoby z lukru z soku z cutryny i cukru pudru , wtedy tort smakuje znakomicie . Połączenie słodkiej masy z kwasnym lukrem jest rewelacyjne!

Ostatnią edycję dokonał moderator:

skanna

Well-known member
Mar 21, 2006
4,964
326
83
Właśnie dlatego, że nie cierpię smaku tych olejków nie zdecydowałam się na masę z pianek marshmallows. Ten sok z cytryny mnie kusi.
Fakt, że wczoraj zabrakło mi też masy śmietanowej, która miała być pod tym lukrem, więc być może dlatego było za słodko. No i z lenistwa nie nasączyłam tortu niczym kwaśnym.
A masę, tę dekoracyjną nakładasz bezpośrednio na masę tortową? Tak się tylko upewniam, chcę zrobić śmietanowca (zamiast masy śmietana z żelatyną) i na tę śmietanę dać dekorację. W dodatku muszę toto zrobić dzień wcześniej.

Dorotaxx

Member
Lut 15, 2008
404
0
0
Ja juz to przerabialam. Kiedys pokrylam marcepanem tort posmarowany bitą śmietaną . Marcepan podchodził wodą i sie rozpuszczał. Przed pokryciem gotowego tortu masą cukrową, masą ticino , pettinice , marcepanem itd. musisz posmarować tort kremem russel ( kremem na bazie masła) , od bitej śmietany i owoców masa sie rozpuszcza , powie ci to kazdy doswiadczony cukiernik.Pozdrawiam.

skanna

Well-known member
Mar 21, 2006
4,964
326
83
Dorota, pytanie za 100 punktów:
- czy masa pod ten lukier musi być biała?
- czy jak dam w innym kolorze, to mi nie przesiąknie?

Bo tort śnieżnobiały musi być, a czasu na poprawki i ratowanie sytuacji nie będzie

Dorotaxx

Member
Lut 15, 2008
404
0
0
Skanno szczerze mówiąc nie wiem bo nigdy nie kładłam masy cukrowej na krem o innym kolorze niz biały. Mozesz tort przelozyc masą w innym kolorze a cały tort posmarować masłem utartym z cukrem pudrem .
Pozdrawiam

moni20

Member
Lis 18, 2007
3,319
1
0
a ja mam dylemat bo nie umiem znalezc w sklepie glukozy ;(;( i niewiem co teraz

Koffee

Member
Lip 26, 2007
1,341
0
0
Zamów w internecie, albo jedź do większego miasta (chociaż to dziwne, bo u mnie jest kilka sklepów, gdzie widziałam glukozę, a mieszka tu niecałe 10 tys.).

moni20

Member
Lis 18, 2007
3,319
1
0
no tak w pl to wszedzie idzie kupic glukoze ale u mnie jakos niema w normalnym markecie

granola

Member
Lis 12, 2007
304
0
0
zrobiłam tort z ta masa na wierzchu balam sie ze bedzie strasznie slodki
ale wyszedl super cudenko w samku
mniam.gif
z masa ajerkoniakowa w srodku
zdjecie dodam pozniej bo mam w aparacie
polecam jest genialna ta masa
icon_mrgreen.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy