TORTY krok po kroku

Anna5

Member
Sty 31, 2011
434
0
0
Tak to wygląda na czekoladzie, a podejrzewam, że masa cukrowa posmarowana żelatyną będzie dawała efekt "porcelany".
Dodam jeszcze, że do żelatyny dodałam cukru, żeby nie miała smaku kleju, tylko słodkiej galaretki. Rosę robiłam tężejącą już żelatyną.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

devillwoman

Member
Lis 18, 2010
438
0
0
czyżby Cin Cin "wychował" kolejną cudotwórczynie ;) Aniu chyle czoła
anbetung.gif
anbetung.gif
anbetung.gif
szkoda ze ja nie mam czasu na takie eksperymenty, jak tylko zdobede dluzszą chwilke podam wam obiecany przepis i sekret filmiku na YouTube
icon_smile.gif
a to jeden z torcikow, robionych dzis do 3 nad ranem
icon_smile.gif

Załączniki

• aaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.jpg
    aaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.jpg
    280.5 KB · Wyświetleń: 0

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
tez mi sie tak wydaje bo w zeszly weekend robilam krem ajerkoniakowy i mial podobny kolor. Ale bedziemy zaskoczone jak sie okaze, ze nie trafilysmy
icon_mrgreen.gif

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0

Załączniki

• SN855484.JPG
    SN855484.JPG
    53.4 KB · Wyświetleń: 0
  • SN855485.JPG
    SN855485.JPG
    52.1 KB · Wyświetleń: 0

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
dziekuje
rofl.gif

dzis rano zerwalam sie skoro swit i pobieglam na balkon zobaczyc jak sie trzymaja. W ogole nie stracily formy.
Teraz wiem, zeby mase miec zawsze w lodowce bo wczoraj kolega mojego medzusia przypomnial sobie o dniu kobiet i zamowil torcik.

Załączniki

• SN855493aaaa.jpg
    SN855493aaaa.jpg
    51 KB · Wyświetleń: 0

illy

Member
Lut 20, 2008
1,500
0
0
Skoro to temat o instrukcjach... to moze ktoras z Was zrobi taka do tych czekoladowych rozyczek? Bardzo mnie neca, a nigdy nie robilam z czekolady dekoracji.

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0

Anna5

Member
Sty 31, 2011
434
0
0
Ja rozpuszczam lekko w gorącej kąpieli czekoladę, wyjmuję z tej kąpieli, dodaję tak ok 1/3 (nawet niecałe) ilości czekolady miodu. Mieszam, wyjmuję, wyciskam dłonią powstały tłuszcz na ręcznik papierowy i wyrabiam na gładką masę. Wałkuję ją lekko na płasko przez folię i w tej folii do lodówki. Jak już będzie zimna wyciskam kieliszkiem kółka i formuję w palcach płatki i formuję różę.

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
z wyciskaniem tluszczu to chyba zalezy od czekolady..
gruebel_2.gif

ja moja sciskalam ze myslalam ze pekne i mlaskal ten tluszcz ale nic nie kapalo. W koncu skapitulowalam, polozylam ja grzecznie na papier i pozostalo mi czekac
kaffeetrinker_2.gif

dalam jej poltorej godzinki.
Jak masa byla za twarda to podgrzewalam ja w mikrofalowce tak od 10 do 15 sekund - w zaleznosci od kawalka. Wtedy robila sie supcio miekka i ja rozwalkowywalam. Ale do wycinania kolek czekalam az troszke ostygnie bo jak jest mocno miekka to jest tez mocno rozciagla.
Mase robilam w sobote. Wczoraj uzylam troche do roz i czekolada dalej trzyma forme
icon_smile.gif

aha ja nia obkladalam tort pietrowy i przed oblozeniem nie chowalam jej do lodowki. Zdjelam z papieru, zagniotlam, rozwalkowalam i ciapnelam na ciacho. I swietnie sie trzymala
icon_smile.gif

Anna5

Member
Sty 31, 2011
434
0
0
Tak sobie myślę, że dzisiaj dzień kobiet, a więc ...kolejny pretekst do zrobienia torta
icon_mrgreen.gif
A więc lecę coś upichcić
icon_mrgreen.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy