TORTY krok po kroku

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
ales niespokojna hihihihihi
icon_smile.gif

kazda okazja jest dobra zeby zrobic tort
icon_mrgreen.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Anna5

Member
Sty 31, 2011
434
0
0
No właśnie
icon_mrgreen.gif

Ktoś kto robi torty na zamówienie często ma okazję coś wyczarować, a ja mogę raz na jakiś czas. Dlatego zamiast kupować ciasteczek lub innych słodkości staram się upiec tort, żeby mieć okazję rozwijać swoją pasję
icon_smile.gif
Oczywiście nie za każdym razem, bo ile można jeść tych tortów
pinggrins.gif

devillwoman

Member
Lis 18, 2010
438
0
0
A co do instrukcji, bo całkiem zboczyliśmy z tematu.... znalazłam fajne zdjęcie, może się komuś przyda
wink.gif

devillwoman

Member
Lis 18, 2010
438
0
0
No więc dobrze teraz obiecywana " Tajemna receptura" filmu

http://www.youtube.com/watch?v=UCrY0hLeWyU&feature=feedf

Niestety tak jak my mamy mnóstwo gotowych kremów , mixów itp tak inne kraje specjalizujące się w czymś mają je również
icon_sad.gif
Więc na wiekszości filmików na you tube pokazany jest lukier z cukru nazywanego poprostu "sugar fondant for flowers" u nas niestety nie wiem czy do zdobycia gdyż od 3 lat nie byłam w kraju
icon_sad.gif

Główną tajemnicą jest to że ubija się go i zdobi albo w pomieszczeniu gdzie temperatura nie przekracza 14 stopni celcjusza albo używa się podwójnych misek gdzie w dolnej jest woda z lodem .

próbowałam szukac przykładu , mam kilka z wykonaniem obejrzyjcie...

aaa.. dodaje jeszcze przepis

Nie wiem czy odczytacie ale to jest najprostrzy przepis na angielski lukier uzywany do ozdób
icon_mrgreen.gif

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
dlatego chyba dobra alternatywa sa te masy co mozemy same zrobic w domu, czyli masa z pianek, masa Cinki i masa z cukru pudru. A wlasnie: takie pytanie mam: czy do wypiekow i mas mozna uzywac swiezo mielonego cukru pudru? w sensie, ze zwykly cukier mielimy w mlynku na cukier puder. Bo mnie tu kolezanka straszy ze tak sie nie robi bo ten cukier zmielony nie ma takich ''wlasciwosci'' jak ten kupny.
A Wy co sadzicie?
icon_question.gif

Anna5

Member
Sty 31, 2011
434
0
0
devillwoman @ 8 Mar 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1102130Aniu możesz pójść w ślady maniaczek i dekorować , mufinki, ciasteczka, bułeczki itp
icon_mrgreen.gif
Już o tym myślałam i włąśnie wczoraj spisałam fajny przepis na muffinki. Robi się je szybko i można poćwiczyć dekorowanie
icon_smile.gif
Nie mam jeszcze do nich foremek, ale już myślałam, żeby zrobić coś w rodzaju papilotek z folii aluminiowej w razie gdybym potrzebowała. Robi się je ekspresowo na szklance.

A i dziękuję za fotki i wskazówki devillwoman
icon_smile.gif

Co do cukru to się nie wypowiadam, bo nigdy nie próbowałam i nie mam pojęcia.

Anna5

Member
Sty 31, 2011
434
0
0
A co do dzisiejszego pichcenia, to załamała mnie śmietana którą dałam na wierzch tortu. Otóż chciałam pójść na łatwiznę i wykorzystać śmietanę w proszku, którą akurat miałam w domu. Niestety śmietana ta była firmy Delecta i jak się okazało, to ona kompletnie nie nadaje się do dekorowania. To był koszmar, ale uparłam się, że jak już zaczęłam to dokończę choć śmietana prawie się lała
baa.gif
Zdecydowanie bardziej wolę normalne śmietany np łaciatą. A tak wygląda ten tort:

Załączniki

• Zdj_cie0248.jpgpomniejszone.jpg
    Zdj_cie0248.jpgpomniejszone.jpg
    210.1 KB · Wyświetleń: 0

Anna5

Member
Sty 31, 2011
434
0
0
A przepis jest taki:

Biszkopt o średnicy 27cm:

7 jaj
1,5 szkl mąki
1,5 szkl cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki octu (ocet wymieszać łyżką)

Ubić białka na sztywno, po czym dodawać resztę składników. Upiec.

Biszkopt ten przekroiłam na 3 części.

Krem:

2 kisiele truskawkowe
2 malinowe (smaki według uznania)
margaryna lub masło (ilość według uznania)

Kisiele zrobić według przepisu i gdy ostygną utrzeć z margaryną.
Przełożyć biszkopty - jeden kremem truskawkowym, drugi malinowym.
Wierzch udekorować bitą śmietaną
icon_smile.gif

smacznego.gif

devillwoman

Member
Lis 18, 2010
438
0
0
Anula, szykuj paszport, załatwiaj przeniesienie dzieci ze szkoły i na wyspy ze mna do interesu!!!!
icon_smile.gif
z Tobą zawojujemy tą Anglię
icon_mrgreen.gif

Anna5

Member
Sty 31, 2011
434
0
0
devillwoman @ 8 Mar 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1102325Anula, szykuj paszport, załatwiaj przeniesienie dzieci ze szkoły i na wyspy ze mna do interesu!!!!
icon_smile.gif
z Tobą zawojujemy tą Anglię
icon_mrgreen.gif
Ale byśmy porządziły co
zwinker2.gif

I muszę się przyznać, że wspaniale wychodzi mi knocenie kremów. Masa kisielowa się zważyła. Podejrzewam, że to dlatego, że była jeszcze troszkę ciepła, ale ja myślałam, że będzie już ok i zmiksowałam z margaryną.
Co zrobić, żeby kisiele, budynie itp się nie ważyły. Dodawać ja do masła zupełnie zimne? Bo mój był dosłownie ledwo ciepły. Ale ja się jeszcze nie znam
icon_sad.gif

weerka

Member
Maj 3, 2009
4,615
0
0
matko słodka zostawić Was na trochę a Wy takie tępo narzucacie,że człowiek nadązyć z czytaniem nie może
rofl.gif

Ann a Ty to jesteś ścichapęk.
myślałam że Ty naprawdę zaczynasz a Twoja pomysłowością i wyobraznią to i kilka cinek można by było obdzielić
anbetung.gif

Lambethka w cukrze pudrze ważne jest ,żeby był zmielony na puder właśnie.
Bywają cukry pudry np.Diamant,które są nie zmielone do końca czyli jest w nich sporo kryształków.
I z takim cukrem koszmarnie się pracuje,bo masa cukrowa zle wychodzi,przy wyciskaniu lukru co chwilę się końcówka zatyka,masło też się nie chce dobrze połączyć i psuje się smak.
Jeśli masz sprzęt ,który Ci zmieli cukier na puder ,bez kryształków to możesz spokojnie mielić.

weerka

Member
Maj 3, 2009
4,615
0
0
Anna5 @ 8 Mar 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1102329Co zrobić, żeby kisiele, budynie itp się nie ważyły. Dodawać ja do masła zupełnie zimne? Bo mój był dosłownie ledwo ciepły. Ale ja się jeszcze nie znam
icon_sad.gif
A dużo na raz dałaś tego kiślu ?
Dobrze jest najpierw utrzeć dobrze tłuszcz (masło,margarynę) z łyżką cukru pudru ,
nawet dość długo ucierać aż zmieni kolor na jaśniejszy i zacznie się wydawać puszysty.
I wtedy po trochu (2-3 łyżki ) budyń albo kisiel.

Anna5 @ 8 Mar 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1102329Ale ja się jeszcze nie znam
icon_sad.gif
No ciekawa jestem jak długo ten stan rzeczy potrwa
rofl.gif
rofl.gif
rofl.gif

Lada chwila przegonisz wszystkie weteranki i tylko sie zakurzy.
icon_lol.gif

Anna5

Member
Sty 31, 2011
434
0
0
Dzięki weerka za miłe słowa. Utarłam troszkę (tak na oko to może 1/5 kostki na dwa kisiele) i to samej margaryny, bo kisiele były już słodkie. Może za szybko dodawałam
denknach.gif
Dawałam tak po dwie łyżki co kilka dobrych sekund.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy