karibe @ 3 May 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=851755Zuniu śliczne torciki robisz a czym utrwalasz tą śmietanę? żelatyną czy fix-em? wydruki posiadasz na opłatku czy paście? jeśli na opłatku to czy smarujesz pod żelem? jeśli nie to na ile przed podaniem je nakładasz na śmietanę? ciekawi mnie jeszcze czy one się nie gofrują czy coś się z nimi nie dzieje jak tak poleżą sobie dłużej na śmietanie?Więc od początku: do śmietany dodaję fix (według mnie nie zmienia smaku), wydruki zamawiam w K-2 w Warszawie (mają rewelacyjne wzory i ceny po prostu szok, a obsługa wyśmienita, wogóle oni tam wszystko do ciast i tortów mają), ja z reguły mam opłatki waflowe, raz miałam opłatki z pasty cukrowej, ale są droższe; opłatków nie smaruję żelem, raz tak zrobiłam i opłatek według mnie stracił na wyglądzie, opłatek należy nałożyć minimum 4 godziny przed podaniem, ale zdarza mi się nakładać go 8 godzin i nic mu się nie dzieje; a "gofrują się" jak najbardziej (trzeba je docisnąć, ale z wyczuciem), ale po krótkim czasie się prostują, pamiętam, gdy pierwszy raz nakładałam opłatek i mi się zmarszczył to się popłakałam, ale po kilku, kilkunastu minutach wszystko wróciło do normy; ale ważne jest to, aby wierzch tortu był równy, wtedy opłatek wygląda ładniej; to chyba wszystko, jeśli masz jakieś pytania, to chętnie odpowiem, (o ile będę znała odpowiedź, gdyż cukiernikiem nie jestem, to tylko moje hobby), pozdrawiam.
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.