Vermont Sourdough

Boshka

Member
Sie 23, 2006
6,400
0
0
syso @ 7 Nov 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=772498Boshka, tutaj jest wszystkich mak pod dostatkiem
icon_biggrin.gif
Tatter polecala i ja tam kupuje wszystko. A ostatnio chlebowa Doves Farm jest w smiesznie niskich cenach w Tesco, wiec zawsze biore pare woreczkow. http://www.shipton-mill.com/shop/
Syso, moze i wszystkich mak pod dostatkiem, ale zytnia to u mnie tylko razowa
rofl.gif
rofl.gif
 

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
Kurcze, chyba zle sie wyrazilam. W Shipton Mill pod dostatkiem, oczywiscie. W Tesco wiekszym jest duzy wybor, ale zytnia tez tylko razowa.
icon_biggrin.gif
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
QUOTE (wolejwoda @ 7 Nov 2008, 03:14 ) index.php?act=findpost&pid=772150Moje drugie podejscie do Vermont Sourdough, jeszcze nie perfekt ale blizej niz dalej. Caly proces wedlug przepisy (tym razem autoliza tylko 1-godzine) tylko zmiany w mace (dlatego jest ciemniejszy a nie taki bialy jak chleb tatter na zdjeciu). I tu mam pytanie, jakia make zytnia uzywa tatter ze chleb (y) sa takie biale?. Drugie czy mozna dac sol od razu przy pierwszym wyrabianiu?
wolejwodo... jak napisalam w pierwszym poscie z przepisem, Vermont Sourdough wypiekam z roznymi makami, jednak bochenek na zdjeciu ma w sobie make zytnia razowa i make biala pszenna chlebowa (wnetrze chleba jest jasne, gdyz ilosc maki zytniej razowej jest naprawde niewielka w stosunku do bialej pszennej chlebowej 1:9).

Twoj chlebek wyglada pieknie, naprawde nie potrzebujesz szukac jasnej zytniej. Zytnia razowa dodaje temu wypiekowi prawdziwy "bite" - przekonalam sie o tym zastepujac te make innymi.

Gratuluje wypieku!
icon_biggrin.gif
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Info dla Boshki
icon_biggrin.gif


Shipton Mill ma takie:
601 - Organic Light Rye Flour - Type 997
603 - Organic Dark Rye Flour - Type 1350
607 - Organic Chopped Rye for Pumpernickel (500g)
z zaznaczeniem ze ostatnie tonie maka tylko ziarno kruszone na 2-3 kawalki (bardzo smaczne, czesto dodaje do "soakers")

FWPMatthews sprzedaje doskonalej jakosci:
LIGHT ORGANIC RYE
Light rye flour with an ash figure of approximately 0.85

DARK ORGANIC RYE
Dark rye flour with an ash figure of approximatley 1.55

Jak wynika z porownania rodzaju mak jasna maka zytnia od FWPMatthews bedzie jasniejsza niz ta z Shipton, natomiast
ciemna - ciemniejsza. Brzmi ciekawie
icon_wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
A powiedzcie mi czym mogę zastąpić Manitobę która jest dla mnie trudna do zdobycia? Używam zamiennie tortowej ale to raczej nie o to chodzi...
 

Boshka

Member
Sie 23, 2006
6,400
0
0
tatter @ 7 Nov 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=772559Info dla Boshki
icon_biggrin.gif


Shipton Mill ma takie:
601 - Organic Light Rye Flour - Type 997
603 - Organic Dark Rye Flour - Type 1350
607 - Organic Chopped Rye for Pumpernickel (500g)
z zaznaczeniem ze ostatnie tonie maka tylko ziarno kruszone na 2-3 kawalki (bardzo smaczne, czesto dodaje do "soakers")

FWPMatthews sprzedaje doskonalej jakosci:
LIGHT ORGANIC RYE
Light rye flour with an ash figure of approximately 0.85

DARK ORGANIC RYE
Dark rye flour with an ash figure of approximatley 1.55

Jak wynika z porownania rodzaju mak jasna maka zytnia od FWPMatthews bedzie jasniejsza niz ta z Shipton, natomiast
ciemna - ciemniejsza. Brzmi ciekawie
icon_wink.gif
Tatter, prosze teraz sklonic Planet Organic albo Fresh&Wild zeby zaczeli te nie-razowe spowadzac....
fiesgrins.gif
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
QUOTE (Boshka @ 7 Nov 2008, 21:42 ) index.php?act=findpost&pid=772565Tatter, prosze teraz sklonic Planet Organic albo Fresh&Wild zeby zaczeli te nie-razowe spowadzac....
fiesgrins.gif
Hmmm...pomysle jakiego by tu argumentu uzyc, a Ty, w miedzyczasie, mozesz sobie zamowic te make prosto z mlyna - oba mlyny sprzedaja on-line ;D
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,273
2,857
113

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Hazo, Bogutyn mi podpadł i już od nich nic nie kupię. Ale do PiP zajrzę przy okazji.
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Dziś rano upiekłam i ja. Bardzo dobry mi wyszedł, no i odpowiada mi sposób przygotowywania ( ze wzg. na pracę), świetnie można sobie zorganizować czas, po pracy robiłam ciasto, zostawiłam na noc w lodówce. Piekłam wg proporcji mirabbelki.
Do pieczenia użyłam nowej dla mnie mąki http://www.pelneziarno.pl/zdrowiej_lepiej_...juz-w-sprzedazy ( jest świetna moim zdaniem, niby napisane, że pełnoziarnista, ale na pewno nie wygląda mi na typowo razową)
Jeden wyrastał w koszyku i był pieczony na kamieniu, drugi w garnku. Ten z garnka jakby miał drobniejsze dziurki ( ale zrobił się balon, dzięki którem z jednej strony pod skórką jest dziura
icon_rolleyes.gif
).

chleb_036.jpg

tu miąższ chleba z garnka:
chleb_038.jpg

a tu bochenkowego:
chleb_039.jpg
 

Załączniki

  • chleb_036.jpg
    chleb_036.jpg
    119.2 KB · Wyświetleń: 6
  • chleb_038.jpg
    chleb_038.jpg
    116.8 KB · Wyświetleń: 6
  • chleb_039.jpg
    chleb_039.jpg
    118.8 KB · Wyświetleń: 6
Ostatnią edycję dokonał moderator:

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Oj, jeszcze wstawię zdjęcia bochenkowego, bo tak bardzo mi się podoba i smakuje, że hej
icon_biggrin.gif

chleb_040.jpg

chleb_041.jpg
 

Załączniki

  • chleb_040.jpg
    chleb_040.jpg
    107.9 KB · Wyświetleń: 6
  • chleb_041.jpg
    chleb_041.jpg
    114.2 KB · Wyświetleń: 6

aklat

Member
Gru 10, 2007
1,309
0
0
bardzo dobry, raczej neutralny w smaku, liczylam na to, że bedzie bardziej kwaskowaty, ale maki zytnej w przepisie było niewiele, to pewnie dlatego
icon_smile.gif

DSC06869.JPG DSC06872.JPG
 

Załączniki

  • DSC06869.JPG
    DSC06869.JPG
    54.6 KB · Wyświetleń: 6
  • DSC06872.JPG
    DSC06872.JPG
    59.2 KB · Wyświetleń: 6

Malwunia

Member
Cze 8, 2008
138
0
0
upiekłam, mój drugi chlebek na zakwasie. bardzo smakował i szybciutko znikął
icon_smile.gif


IMG_5433.jpg IMG_5412.jpg

Tatter
anbetung.gif
 

Załączniki

  • IMG_5433.jpg
    IMG_5433.jpg
    134.3 KB · Wyświetleń: 6
  • IMG_5412.jpg
    IMG_5412.jpg
    135.5 KB · Wyświetleń: 6

kajtek

Member
Gru 8, 2008
498
0
16
ehh

Mój chleb siedzi w piecu, wszystko było wg przepisu do czasu jak musiałam przeprowadzić rozmowę poważną z jednym z moich osobistych nastolatków. No i zapomniałam że chleb wyrasta jak sobie przypomniałam po 3 godzinach to szybko uformowałam bochen podłączyłam piec i jak piec się nagrzał to chleb do pieca (wiem wiem za krótki czas wyrastania i znowu mi pękł
strafe.gif
) oczywiście znowu nie doczytałam ze ciasto na pół tylko upiekłam olbrzyma
dump.gif
teraz nie wiem ile go piec myślę że te 45 minut starczy
gruebel_2.gif



Efektem pochwalę się rano
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

olasz

Member
Gru 2, 2007
3,261
0
36

Justyna77

Member
Wrz 28, 2009
125
0
0
Chleb jest rewelacyjny
icon_smile.gif
Pyszny,pachnący,chrupiący,leciutki.....Niby zwykły,ale ten smak -po prostu trzeba go upiec,żeby sie przekonać-polecam
icon_smile.gif
Tatter dziękuje za wspaniały przepis
 

Załączniki

  • P1060511_1.JPG
    P1060511_1.JPG
    52.8 KB · Wyświetleń: 0
  • P1060512_1.JPG
    P1060512_1.JPG
    48 KB · Wyświetleń: 0
  • P1060513_1.JPG
    P1060513_1.JPG
    50.5 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Justyno, cala przyjemnosc po mojej stronie - uwielbiam podgladac nowe piekarki i nowych piekarzy. To fascynujace moc zobaczyc jak pieczenie chleba wciaga, jak "gnioty" zamieniaja sie piekne, okragle bochenki, jak ich przybywa, jak z kazdym udanym wypiekiem rosnie entuzjazm piekarzy...

Piekny bochenek Justyno :D
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy