hazo
Well-known member
- Lis 13, 2005
- 9,200
- 2,755
- 113
terjon @ 7 Nov 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1208914Dziunia.Możesz napisać na jaką mniej więcej grubość pokroiłaś?Jeśli heblem to na 3?Jeśli dobrze zrozumiałam to po pokrojeniu wymieszać z masłem z przyprawami a potem poukładać?Wydaje się trochę pracochłonne a może tylko mi się wydaje.Gdyby z takimi ziemniaczkami podać rybę smażoną na wigilię...Ja nie Dziunia, ale robiłam, to swoje powiem. Hebel miałam nastawiony na 1, ale lekko dociskałam. Pracochłonne to nic a nic nie jest, zwłaszcza jeśli się nie obiera ziemniaków. No chyba, że się te wieże układa, ale to chyba tez szczególnie trudne nie jest. Ja miałam nieco za duże naczynie, więc nie dałam rady ułożyć ziemniaków pionowo, tak jak to widać na drugim zdjęciu Dziuni.![]()
Joanna @ 7 Nov 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1208820Myślę, że masło jednak lepsze od oleju, bo ładniej się rumieni.IMO najlepsze będzie masło klarowane, ono najszybciej rumieni ziemniaki i nastęonym razem takiego uzyję.
terjon @ 7 Nov 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1208914Dziunia.Możesz napisać na jaką mniej więcej grubość pokroiłaś?Jeśli heblem to na 3?Jeśli dobrze zrozumiałam to po pokrojeniu wymieszać z masłem z przyprawami a potem poukładać?Wydaje się trochę pracochłonne a może tylko mi się wydaje.Gdyby z takimi ziemniaczkami podać rybę smażoną na wigilię...Nie mam hebla, mam ceramiczną tarkę/mandolinę z Tchibo, ona ma 4 poziomy grubości i na niej kroiłam na 3, co daje jakieś 1,8 mm grubości. Pracochłonne to w ogóle nie jest, najwięcej czasu zajmuje obieranie ziemniaków ale można nie obierać. I tak, mieszasz z masłem i przyprawami, układasz i pieczesz, wszystko.
yrsa @ 8 Nov 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1209171Ja nie Dziunia, ale robiłam, to swoje powiem. Hebel miałam nastawiony na 1, ale lekko dociskałam. Pracochłonne to nic a nic nie jest, zwłaszcza jeśli się nie obiera ziemniaków. No chyba, że się te wieże układa, ale to chyba tez szczególnie trudne nie jest. Ja miałam nieco za duże naczynie, więc nie dałam rady ułożyć ziemniaków pionowo, tak jak to widać na drugim zdjęciu Dziuni.
O, Yrsa ma dokładniejsze dane![]()
Forma IMO lepsza za mała niż za duża, ziemniaki jednak chyba ładniej prezentują się jak sa ułozone pionowo. Ja tym razem wzięłam niedużą emaliowaną brytfankę i układałam w niej plasterki trzymając ją przechyloną na bok - w ten sposób ziemniaki nie osuwają się i ładniej mozna je ułożyć.
dziunia @ 8 Nov 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1209182Ja tym razem wzięłam niedużą emaliowaną brytfankęCudo. To jakiś nowy nabytek?
Zapytałam z nadzieją, że może da się gdzieś taką kupić...
Joanna @ 8 Nov 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1209229Cudo. To jakiś nowy nabytek?
Zapytałam z nadzieją, że może da się gdzieś taką kupić...Ale to zwykła emaliowana rynienka z uszami, nawet widac na zdjęciu, że emalia się już nieco odłupałaJoanno, ta forma jest dość stara i dość radziecka zdaje się
Wprawdzie nie ma nigdzie wybitej ceny w rublach i kopiejkach
ale na 99% jest stamtąd.![]()
yrsa @ 8 Nov 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1209275Dziunia, nie masz hebla?
. To chyba musisz kupić, nie?![]()
Hebla nie mam ale mam heblową tarkę Roko, tę do krojenia w zapałkę/julienne, w związku z czym temat hebla uważam za zakończonyPrawdę mówiąc, to wystarcza mi ta mandolina, jest świetna i nie odczuwam potrzeby posiadania niczego więcej lub mam tę potrzebę bardzo nieuświadomioną![]()
![]()
dziunia @ 8 Nov 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1209182mam ceramiczną tarkę/mandolinę z Tchibo, ona ma 4 poziomy grubości i na niej kroiłam na 3
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.