Biała Pavlova/Biała Pavlowa w wersji wczesnojesiennej

olcieek

Member
Lip 21, 2007
3,630
0
0
Robiłam wczoraj.
Chyba nie wyszło.. Miało być dla gości dzisiaj, ale bezy (bo robiła mniejsze) raczej nie wyrosła, na pewno nie ma w środku oczekiwanej pianki. Pewnie za długo piekłam to się za bardzo wysuszyła. odłamałam kawałek 0 strasznie słodkie to jest : P

Podawać to to gościom czy dać sobie spokój i wymyślić coś innego ze smietaną ?
No bo takie suche bezy to chyba wstyd podawać
icon_razz.gif

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
jeśli się całkiem wysuszyły, to mnie by odpowiadały i na pewno z dodatkiem bitej śmietany i jakichś owoców będą wspaniałe mimo, że bez pianki ( ja parę wątków wcześniej pisałam, że właśnie pierwszy raz robiąc pavlovą wyszło mi bez pianki i byłam zachwycona)

olcieek

Member
Lip 21, 2007
3,630
0
0
No tak pamiętam ;)
Za drugim razem Ci wyszła pianka i nie smakowało tak jak ta pierwsza niby "nieudana".

W sumie stwierdziłyśmy z mamą że za dużo tego wszystkiego wiec bezy zamknęłam w szczelnym pudełku i będą czekały na konsumpcję.
Czy dobrze zrobiłam ?
Może je zamrozić ?
Ile one mogą takie upieczone leżeć ?

olcieek

Member
Lip 21, 2007
3,630
0
0
olcieek @ 23 Feb 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=665207No tak pamiętam ;)
Za drugim razem Ci wyszła pianka i nie smakowało tak jak ta pierwsza niby "nieudana".

W sumie stwierdziłyśmy z mamą że za dużo tego wszystkiego wiec bezy zamknęłam w szczelnym pudełku i będą czekały na konsumpcję.
Czy dobrze zrobiłam ?
Może je zamrozić ?
Ile one mogą takie upieczone leżeć ?

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Nie rozumiem, zrobiłaś jedną beze czy klika?
Gdzieś dziewczyny pisały żę można zrobić deser w pucharkach, połamana beza i bita śmietana do tego owoce
lecker.gif

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,926
6,344
113
Olcieek, suche bezy są bardzo trwałe - bez problemu przechowasz je tydzień lub dwa w kartonowym pojemniku.
icon_smile.gif

olcieek

Member
Lip 21, 2007
3,630
0
0
Super, bo muszą jeszcze trochę poczekać zjedzenie. Jakieś 3-4 dni, bo dużo słodkości w domu ;)

Kasha zrobiłam mini pavlovy.
Z 4 jajek wyszło mi 6 dużych sztuk.

Dzięki dziewczyny za zainteresowanie
icon_smile.gif

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
olcieek @ 24 Feb 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=665614Super, bo muszą jeszcze trochę poczekać zjedzenie. Jakieś 3-4 dni, bo dużo słodkości w domu ;)

Kasha zrobiłam mini pavlovy.
Z 4 jajek wyszło mi 6 dużych sztuk.

Dzięki dziewczyny za zainteresowanie
icon_smile.gif
hihi, ja ostatnio też z tego przepisu zrobiłam mini, wyszło mi 10 sztuk,
ładnie wyrosły i były kruchutkie ale w środku była ciekna powierzchnia bardzo ciągnąca i twarda
nie dało się jeść bo po wbiciu widalczyka całość się rozpaćkała
icon_biggrin.gif

więc dla gości nie podałam,
za to sami zjedliśmy 10 dużych bezów ze śmietanką i owockami
lecker.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

pantera

Member
Lut 24, 2008
210
0
0
Raz w tygodniu obowiazkowo rozpieszczam podniebienie.Przyznaje sie, uzalezniona jestem
fiesgrins.gif
i dobrze mi z tym!

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Ze sniezka i truskawkowym dżemem. Śnieżka bo nie chciałam zeby ciężkie i tłuste bylo.
Jak dla mnie super
daumen.gif

W piekarniku - troche ją oświeciło
icon_wink.gif

beza_w_piekarniku.jpg

Tata sie doczekac nie mógł i zabrał sie za krojenie
icon_wink.gif

beza_krojenie.jpg

Do jedzenia
mniam.gif

beza_na_talerzu.jpg

beza_jedzona.jpg

Rodzice zażyczyli sobie powtórke na święta
icon_wink.gif

Załączniki

• beza_w_piekarniku.jpg
    beza_w_piekarniku.jpg
    13 KB · Wyświetleń: 0
  • beza_krojenie.jpg
    beza_krojenie.jpg
    30.9 KB · Wyświetleń: 0
  • beza_na_talerzu.jpg
    beza_na_talerzu.jpg
    22.5 KB · Wyświetleń: 0
  • beza_jedzona.jpg
    beza_jedzona.jpg
    17.4 KB · Wyświetleń: 0

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Znowu robiłam.
Końcowy efekt jutro - to prezent dla rodziców na 31wszą rocznicę ślubu
icon_biggrin.gif

Na blasze

Rozpłaszczona
icon_wink.gif

Się piecze
icon_biggrin.gif

Taka wyszła... Do jutra siedzi za karę w piekarniku
icon_mrgreen.gif

viola32

Member
Lis 1, 2007
6
0
0
Robilam ta pavlova na probe jak zostaly mi bialka (zjedlismy ja na sucho bez dodatkow)i jak na moj piekarnik el. czas suszenia ciut za dlugi choc i pianka byla i wszystko tak jak nalezy ale sama beze czuc bylo w smaku ze spalona choc w wygladzie byla ladnie zarumieniona. Tak ze na drugi raz bedzie krocej sie suszyc i zrobie tak jak na to zasluguje z bita smietana i owocami.Pochwale sie oczywiscie fotkami.
wink.gif

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Ja robie ze sniezka
icon_redface.gif

Dla mnie ze smietana jest za cięzka
icon_frown.gif

Fotki wczorajszej mam ale jeszcze w aparacie. Moze wieczorem wstawie.

inga_xx

Member
Maj 19, 2007
1,500
0
0
Ilonko, a "Sniezki" nie czuc jakas sztucznoscia? Bo niegdy nie robilam nic ze "Sniezka", ale np. to takich "Smietan-fixow" jestem zrazona..

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
zależy co kto woli czy sztuczność czy tłustość. Ja ze śnieżką to bym sobie tylko smak zmarnowała.
Zrobiłam pavlovą na zjazd koleżeński na miniony weekend, kolejny raz z malinami ( tym razem mrożonka ze sklepu ale nie wiem jakiej firmy-przepyszne były, piękne ciemno czerwone, olbrzymie)wyłożyłam je bez rozmrażania na bitą śmietanę( zanim zjedliśmy obiad zdążyły się rozmrozić), udekorowałam dodatkowo listkami melisy-wyszła obłędna, wszyscy się zachwycali, bo imponująco wyglądała no a o smaku już nie muszę wspominać. Ja chyba już się nie zdecyduję na inny dodatek niż maliny, doskonale się komponują z resztą.

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
inga_xx @ 14 Apr 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=690824Ilonko, a "Sniezki" nie czuc jakas sztucznoscia? Bo niegdy nie robilam nic ze "Sniezka", ale np. to takich "Smietan-fixow" jestem zrazona..
Musiałabys sama spróbowac - ja lubie śniezke.

BeataSz @ 14 Apr 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=690916zależy co kto woli czy sztuczność czy tłustość.
icon_rolleyes.gif

Zależy czy ktoś woli jeść smietane z bezą czy czuć, że je beze a nie tłustą smietane.

I obiecane fotki.

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
A ja sie zgadzam z Beatą. Śnieżka jest w smaku sztuczna "do bólu" i do dobrych ciast za nic bym nie dodała. Wolałabym juz z innym wkładem pokombinować
gruebel_2.gif
Ale to tylko moje zdanie
icon_wink.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Ilona @ 14 Apr 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=691041Zależy czy ktoś woli jeść smietane z bezą czy czuć, że je beze a nie tłustą smietane.
zależy ile ktoś tej śmietany nawali na bezę, bo może być beza ze śmietaną albo śmietana z bezą, tak jak zresztą większość rzeczy( np uwielbiam makaron z zupą pomidorową a nie pomidorową z makaronem
icon_wink.gif
)

A Ty Ilonka wolisz jeść bezę ze śnieżką a nie ze śmietaną,a to jest bardzo duża różnica, co oczywiście mi absolutnie nie przeszkadza, bo przecież nie ja to jem, każdy je to co lubi. Ja na ten przykład lubię wszystko co tłuste i bardzo dobrze mi z tym.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy