Krystyna9 @ 17 Sep 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=752086Powiedzcie mi proszę, jak zrobic zdjęcie "białego". Dla przykładu wstawię jedno, gdzie wszystko mi wyszło zlane. Biała śmietana z białym środkiem Pavlowej i całe zdjęcie białe. Dobrze że maliny widac.
Krystyna, jeśli chciałabyś, aby zdjęcie nie było prześwietlone - spróbuj przymknąć przysłonę aparatu, bo lampa z takiej małej odleglości mocno doswietla obiekt i robi sie biala plamaMożesz też zmienić ISO w aparacie, bo widze, że zdjęcie jest zrobione z iso-80, a lepiej byloby dac min. 200.
To taka moja mała porada![]()
maxine @ 7 Apr 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=843656Bardzo często mi się zdarza że z ubijanej śmietany robi się masło i maślanka, co jest nie tak? Próbowałam z 36% a 30 nie chce się ubić.gdy się zbyt długo ubija to robi się masło
trzeba wyczuc odpowiedni moment,
gdy śmietana jest już gotowa, żeby nie przedobrzyc
Ilona @ 27 May 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=859035Zrób koniecznie.
Ja zawsze białka na parze ubijam. Tyle razy już robiłam, ze nie zlicze i za każdym razem fajna wychodzi
Ilona napisz mi proszę jak ubijasz jajka na parze?!![]()
![]()
Mnie też kusi ta pavlova ale jak jajka na parze ubić to ja nie wiem?!![]()
Choć pewnie powinnam![]()
orelia @ 27 May 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=859225Ilona napisz mi proszę jak ubijasz jajka na parze?!![]()
No białka do miski, szczypta soli. W garneczku wstawiam troche wody, w czasie zanim zacznie wrzeć zaczynam ubijać białka. Jak woda wrze, dosypuje cukier, stawiam miskę na garneczku i ubijam na parze - znaczy miksuje te białka w misce nad wrzaca wodą w garneczku
Co chwile podnosze miskę, żeby się białka nie zaparzyly i spowrotem na chwile stawiam na garneczku i tak kilka razy
No i jak widze, że już cukier rozpuszczony to kończę wspołpracę z garnkiem![]()
![]()
Dosypuje mąkę i ocet i miksuje całość. Koniec![]()
P.S. piszę garneczek, bo miskę biorę dość sporą (największą z takich "trojaków" plastikowych) a garnek o małym obwodzie - coby miska mi ie wpadła - lubi się zasysać - jak bedzie miska mała to wpadnie i będzie problem z wyciągnieciem
znam to z autopsji - moje początki w kuchni![]()
![]()
Ewusiek @ 27 May 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=859341ja nigdy na parze nie ubijałam , hmmm. Ale i tak wychodzi, ostatnio u mnie była w sobotę , właśnie z truskawkami, jak zwykle szybko zniknęła
Dokladnie.
Nigdy na parze, zwyklym mikserem, wazne, aby dobrze ubic.
kasha @ 9 Feb 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=820570mnie zawsze niestety śmietana się wylewa i wodą podchodzi, zawsze daję zagęstnik,
śmietanę tylko jednej firmy u nas sprzedają do ubijania Jogser,
jak ja jej nienawidzę
Moja teściówka ma sposób, który podpowiedziała jej kobieta robiąca ciasta na zamówienie. Aby śmietana nie pochodziła wodą do ubitej już należy dodać łyżkę mleka w proszku i ubić jeszcze chwilę. Nie próbowałam tego sposobu-nie miałam takiej potrzeby, ale w chwili desperacji możecie wypróbować. Może akurat jest to sposób dobry![]()
Podglądam Pavlovą od dawna. Z pewnością się kiedyś skuszę![]()
JotHa @ 28 May 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=859398Dokladnie.
Nigdy na parze, zwyklym mikserem, wazne, aby dobrze ubic.Mi wygodniej na parze i mam pewność, że dobrze wyjdziePo co mam sie niepotrzebnie stresować![]()
![]()
Wczoraj zrobiłam wersje mini dla kumpeli na jutro. Z 3 białek.
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.