Biała Pavlova/Biała Pavlowa w wersji wczesnojesiennej

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Olcieek ja robię wszystko żeby było oki. i tak jak Mexi mi nie wychodzi, po wsadzeniu na coś odwadnia się i spływa. Też wszystko odtłuszczam, robię z zimnej śmietany i za każdym razem kapa
gruebel_2.gif

mint

Member
Gru 2, 2008
4
0
0
Istny ślinotok
icon_mrgreen.gif
Każde zdjęcie i każda Pavlova jest rewelacyjna ;D
W niedzielę i ja spróbuję swoich sił w tym temacie, w końcu trzeba na urodzinach pokazać się z dobrej strony
icon_lol.gif

Krystyna9 @ 17 Sep 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=752086Powiedzcie mi proszę, jak zrobic zdjęcie "białego". Dla przykładu wstawię jedno, gdzie wszystko mi wyszło zlane. Biała śmietana z białym środkiem Pavlowej i całe zdjęcie białe. Dobrze że maliny widac.
fiesgrins.gif
Krystyna, jeśli chciałabyś, aby zdjęcie nie było prześwietlone - spróbuj przymknąć przysłonę aparatu, bo lampa z takiej małej odleglości mocno doswietla obiekt i robi sie biala plama ;) Możesz też zmienić ISO w aparacie, bo widze, że zdjęcie jest zrobione z iso-80, a lepiej byloby dac min. 200.
To taka moja mała porada ;)

mint

Member
Gru 2, 2008
4
0
0
beza upieczona ;) siedzi sobie grzecznie w piekarniku
fiesgrins.gif

znalazłam na necie kilka filmików o robieniu pavlovej, np. tutaj jajka i miska są trzymane w ciepłej wodzie przed ubijaniem
kolejny film
i jeszcze jeden ;)

sapphire

Member
Kwi 1, 2009
648
0
0
A w jaki sposób robicie masę z mascarpone?

Przyznam się, że dobrnęłam do 17 strony i nie mam siły dalej czytać - ślinka cieknie.

Idę do kuchni - biorę się za robienie pieczeni rzymskiej.

maxine

Member
Sie 17, 2007
2
0
0
Bardzo często mi się zdarza że z ubijanej śmietany robi się masło i maślanka, co jest nie tak? Próbowałam z 36% a 30 nie chce się ubić.

asieja

Member
Kwi 22, 2008
800
0
0

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Zbyt ciepła śmietana. Żeby śmietana dobrze się ubiła musi być porządnie schłodzona, miska i mieszadła również.

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Dla Mamusi
icon_mrgreen.gif

beza.jpg

bezak.jpg

Załączniki

• beza.jpg
    beza.jpg
    35.2 KB · Wyświetleń: 0
  • bezak.jpg
    bezak.jpg
    20.3 KB · Wyświetleń: 0

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
16,068
392
83
Wygląda pysznie
icon_smile.gif

PS. Może kiedyś się skuszę, bo mam opory, że mi nie wyjdzie, a chciałabym taką z pianką w środku.

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Zrób koniecznie.
Ja zawsze białka na parze ubijam. Tyle razy już robiłam, ze nie zlicze i za każdym razem fajna wychodzi
icon_wink.gif

orelia

Member
Cze 25, 2007
3,049
0
0

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
orelia @ 27 May 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=859225Ilona napisz mi proszę jak ubijasz jajka na parze?!
gruebel_2.gif
icon_mrgreen.gif
No białka do miski, szczypta soli. W garneczku wstawiam troche wody, w czasie zanim zacznie wrzeć zaczynam ubijać białka. Jak woda wrze, dosypuje cukier, stawiam miskę na garneczku i ubijam na parze - znaczy miksuje te białka w misce nad wrzaca wodą w garneczku
rofl.gif
icon_wink.gif
Co chwile podnosze miskę, żeby się białka nie zaparzyly i spowrotem na chwile stawiam na garneczku i tak kilka razy
icon_wink.gif
No i jak widze, że już cukier rozpuszczony to kończę wspołpracę z garnkiem
icon_razz.gif

Dosypuje mąkę i ocet i miksuje całość. Koniec
icon_mrgreen.gif

P.S. piszę garneczek, bo miskę biorę dość sporą (największą z takich "trojaków" plastikowych
icon_wink.gif
) a garnek o małym obwodzie - coby miska mi ie wpadła - lubi się zasysać - jak bedzie miska mała to wpadnie i będzie problem z wyciągnieciem
icon_mrgreen.gif
znam to z autopsji - moje początki w kuchni
rofl.gif

Siedmiokropka

Member
Sty 9, 2008
5,224
1
0
kasha @ 9 Feb 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=820570mnie zawsze niestety śmietana się wylewa i wodą podchodzi, zawsze daję zagęstnik,
śmietanę tylko jednej firmy u nas sprzedają do ubijania Jogser,
jak ja jej nienawidzę
baa.gif
Moja teściówka ma sposób, który podpowiedziała jej kobieta robiąca ciasta na zamówienie. Aby śmietana nie pochodziła wodą do ubitej już należy dodać łyżkę mleka w proszku i ubić jeszcze chwilę. Nie próbowałam tego sposobu-nie miałam takiej potrzeby, ale w chwili desperacji możecie wypróbować. Może akurat jest to sposób dobry
icon_razz.gif

Podglądam Pavlovą od dawna. Z pewnością się kiedyś skuszę
icon_smile.gif

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Nie dziwie sie
icon_wink.gif

Ale, jak sie kiedys odwazysz i wykdzie, to zapewne przejdziesz na prostsza metode.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy