bułgarski chlebek

margolcia

Member
Lis 9, 2004
2,019
1
36
A mi wyszło jeszcze lepsze jak za pierwszym razem :mrgreen:

Bułeczki zrobiły furorę na imieninach u mego taty

1190.jpg


1191.jpg
rany gościa! - tylko się podłączyć i skubnąć! mniam!
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
przed chwilą wyjęlam z piekarnika chlebek z ciasta orginalnego, ale na masło sypałam otoczkę Bajaderki (3/4 szklanki orzechów, 2/3 szklanki cukru, skórka otarta z 2 cytryn).pachnie obłędnie. Cukier się cudnie skarmelizował! Dałam na 0,5 kg mąki 4 łyzki cukru i teraz, z tym orzeszowo-cytrynowym aromatem to w smaku po prostu niebo! Cudownie, subtelnie pyszny chlebek!
Warto było probować! Polecam wszytskim w takiej Bajaderkowej wersji :mrgreen:

49ni.jpg


18gx.jpg


19vf.jpg
 

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
3
0
Malgosimi, serca dziewczyno nie masz
icon_smile.gif
Coraz bardziej kuszaco te Twoje zdjeca wygladaja - no i chyba musze sie skusic
icon_smile.gif


I chyba tez zrobie na slodko :wink:
 

belle

Member
Wrz 15, 2004
1,377
0
0
Malgosimi :mrgreen: co ty porabiasz na codzien : :annie:
uspokuj sie z tym pieczeniem :mrgreen: :wink:
jak mozesz nam to robic niepoddajesz sie wcale cos ci sie nie uda to zaraz zabierasz sie odnowa do przerobki :dump:
pozdrowienia :cheers::redwine: :kaffe:
 

belle

Member
Wrz 15, 2004
1,377
0
0
przyszlam popatrzec na ten chlebek mmmmmmmmmm jaka pieknie wyglada
jestem uodporniona :mrgreen:
 

margolcia

Member
Lis 9, 2004
2,019
1
36
technika zrobienia tego chlebka jest bardzo ciekawa i na pewno do wykorzystania, ale.. rzeczywiście tak do końca z jego smaku nie jestem zadowolona - w przeciwieństwie do reszty rodziny. Jest taki maślany, w sumie niezły, ale gdy zrobię drugie podejście dodam trochę więcej soli. Robiłam wg przepisu z gazety, ale czy nie za mało 40 g drożdży do 1 kg mąki?
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Margolciu, ja polecam jak narazie wersje słodką z tą posypką Bajaderki między warstwami. W takiej wersji chlebek jest pyszny.

tez myslalam, ze to malo drozdzy, ale on rośnie tak szybko i cudnie, ze mom zdaniem nie ma sensu dawać więcej. Mój po 20 minutach podwoił objetość.
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Margolciu, skup się
icon_smile.gif
Wpisałąm ja na tej samej stronie, na którą własnie patrzysz, tylko kilka postów wyżej (tuż nad zdjęciami w wersji z posypką)

CYTAT(3/4 szklanki orzechów, 2/3 szklanki cukru, skórka otarta z 2 cytryn).
orginalnie byla 1 cytyna ja dałam 2.
 

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
3
0
Malgosimi, cala te posypke zuzylas czy tylko czesc? - chyba dzisiaj go zrobie
icon_smile.gif
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
nie całą, zostala mi 1/3 (może 1/4) a i tak sypałam grubo...
ale dałam torebkę 100 g orzechów ( wiec nie wiem, cyz to było dokładnie 3/4 szklanki) i skórkę z dwóch cytryn.

no a ciasto robiąłm z 0,5 kg mąki, tym razem.
 

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
3
0
Dzieki
icon_smile.gif
Ja tez bede robic z 1/2 porcji - skorka z 2 cytryn u mnie nie przejdzie, bede krzyczec, ze za duzo :dump:
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
ale ja miałam takie cienkoskorne te cytryny, to dlatego... takie mi się trafiły. Docierałam raczej ,,na smak" a nie na ilość.
 

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
3
0
Upieklam
icon_smile.gif
Na slodko tym razem i wyszedl pyszny!
Musze kiedys sprobowac w wersji oryginalnej, ale poczekam z tym na jakas okazje dla odrywanego chlebka - dla slodkich w moim domu okazji nie trzeba :wink:

img65725ig.jpg


img65712oi.jpg


img65746lo.jpg
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Kamila, ja Ci powiem czemu. Bo pewnie Bajaderka tak jak ja z połowy ciasta zrobiłą dwa walki a nie 4.

Zgadza się, Bajaderko?
 

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
3
0
Nieee, robilam cztery oczywiscie - z dwoch to bym tortownicy nie zapelnila
icon_smile.gif

Walkowalam bardzo cieniutko to i warstw wiecej :wink:
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
ooo... to się zdziwiłam.. moja się z dwóch zapełnia i to gęsto... ale ja też cienko wałkuję, pewnie dlatego.
 

belle

Member
Wrz 15, 2004
1,377
0
0
Upieklam
icon_smile.gif
Na slodko tym razem i wyszedl pyszny!
Musze kiedys sprobowac w wersji oryginalnej, ale poczekam z tym na jakas okazje dla odrywanego chlebka - dla slodkich w moim domu okazji nie trzeba :wink:

img65725ig.jpg


img65712oi.jpg


img65746lo.jpg
Bajaderko ale ci pieknie ten chlebek wyszledl :shock: :shock: :shock:
zazdroszcze :mrgreen: :!:
ja juz wiecej tu nie przychodze bo co chwile to piekniejsze te zdjecia macie :!: :!: :!: :!: :mrgreen:
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy