chleb na zakwasie ze słonecznikiem (krok po kroku)

Wrz 13, 2004
2,992
0
0
jaki cudny chleb Ci wyszedł
anbetung.gif

ide przeczytac przepis, moze za tydzien zrobie? bo dzis juz pieke inne 4 bochenki...
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
znów go robię, tym razem wszystko (prawie
icon_wink.gif
) zgodnie z przepisem -tzn. użyłam mąki pszennej "pełne ziarno" z Lubelli, a nie dawałam pszennej razowej, reszta już wszyściusieńko jak w przepisie
icon_biggrin.gif
Pięknie wyrosło, teraz właśnie włożyłam do koszyczków.
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
No właśnie, pięknie wyrosło w koszyczkach, niestety po upieczeniu jest zbyty strasznie
icon_frown.gif
dawno mi taki nie wyszedł. Jestem niezadowolona ( mimo, że w smaku jak zwykle pyszny) zwłaszcza, że jeden poszedł na prezent
icon_rolleyes.gif
.
I teraz nie wiem jaka tego przyczyna( nie wydaje mi się że za gęste było, przecież już nie raz robiłam
gruebel_2.gif
), czy mąka Lubelli? ( ale robiłam z niej już inne chleby i były puszyste) czy może za niska temp. w piecu ( bo przyznaję, że po wyrzuceniu bochenka na kamień zauważyłam, że temp. jest poniżej 200 stopni
icon_eek.gif
, czyżbym miała omamy wcześniej sprawdzając, że już jest wystarczająco wysoka?
gruebel_2.gif
)

o taki:
s_onecznikowy_001.jpg

s_onecznikowy_003.jpg

 

Załączniki

  • s_onecznikowy_001.jpg
    s_onecznikowy_001.jpg
    121 KB · Wyświetleń: 2
  • s_onecznikowy_003.jpg
    s_onecznikowy_003.jpg
    124.2 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,068
436
83
ja tam nie widze, zeby byl specjalnie zbity w przekroju
gruebel_2.gif


Ale ta temperatura piekarnika 200st C przy kamieniu z d e c y d o w a n i e za niska. Pewnie dlatego troche siadł, a nie odskoczył od kamienia.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
jest, jest niestety
icon_frown.gif
wystarczy porównać z wcześniejszymi na poprzedniej stronie.
Ale bylam zła jak zobaczyłam tę temperaturę, do końca pieczenia nie przekroczyla 200 stopni ( wiem, że to za nisko, ale bylam przekonana, że wkładam chleb do nagrzanego do 220 stopni, nagrzewał się ze 40 minut! ). Nawet się trochę martwię, że mi się piekarnik może popsuł
gruebel_2.gif
 

Elle

Member
Mar 6, 2010
798
0
0
widzę, że dawno nikt tu nie zaglądał ;)
bardzo mi się ten chleb podoba, widziałam go już wcześniej ans tronie Mirabbelki, skuszona sukcesami innych - nastawiam zaczyn
icon_smile.gif
 

Elle

Member
Mar 6, 2010
798
0
0
zapomniałam napisać jak wyszedł
icon_mrgreen.gif
otóż pyszny, nie miał wprawdzie superdziur, ale i tak bardzo smaczny
icon_smile.gif

mam tylko problem z bochenkami, mało co rosną w piekarniku...
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
I ode mnie ten chleb doczekal sie dokumentacji, wybacz, Mirabbelko, ze lata mi to zajelo
icon_wink.gif

Pyszny, dziekuje za recepture.
 

Załączniki

  • Wheat_Rye_with_Sunflower.jpg
    Wheat_Rye_with_Sunflower.jpg
    76.8 KB · Wyświetleń: 0
  • Wheat_Rye_with_Sunflower_se.jpg
    Wheat_Rye_with_Sunflower_se.jpg
    66.9 KB · Wyświetleń: 0

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
1
0
A to mój, co prawda bez słonecznika, a z siemieniem i sezamem.
Pieczony miesiąc temu, więc zostało tylko wspomnienie. Będę powtarzać.
lecker.gif


chlebsiemisezam.jpg
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Trzy lata nie pieklam juz tego chleba
icon_eek.gif

Fajnie wrocic po tak dlugim czasie do przepisu i przypomniec sobie smak
icon_biggrin.gif

Chleb nic sie nie zmienil
icon_wink.gif
rofl.gif
Jest tak samo pyszny, jak wtedy
icon_lol.gif
icon_mrgreen.gif


Oczywiscie, sklamalybym, jesli napisalabym, ze nie mialam z nim zadnych problemow
rofl.gif

Ale to moja wina, bo jak juz nie raz pisalam....- czasem jestem straszna "sierota"
icon_redface.gif

Zapowiadalo sie wszystko pieknie i ladnie. Wymieszalam make z woda, odstawilam i tak dalej i tak dalej.
Uprazylam nawet slonecznik
icon_wink.gif
- Kiedys, ten chleb zawsze robilam bez slonecznika, ale od pewnego czasu polubililismy chleb z ziarenkami
icon_wink.gif

No w kazdym razie, zagniotlam ciasto, wsypalam slonecznik- bylo go mniej, niz w przepisie, bo troche wyzarlam
icon_mrgreen.gif
i wymieszalam...
Ciasto bylo bardzo fajne. Elastyczne, mieciutkie i blyszczace. Marzenie
icon_lol.gif

Przelozylam je wiec do naoliwionej miski, zakrylam folia i ide w kierunku lazienki.
Tam mam najcieplej, wiec zakwasy, chleby do wyrastania, zawsze "laduja" w lazience.
No i ide z ta micha do lazienki...... i nagle- chocby mi ktos w pysk strzelil
rofl.gif

Patrze i nie dowierzam...
rofl.gif

Stoi sobie i grzecznie czeka na swoja kolejke, miska z przygotowanym wieczorem zakwasem.
baa.gif
dump.gif

Ups! I co teraz?
icon_mrgreen.gif

No jak to co....
Postanowilam, ze wmieszam do ciasta zakwas. Oczywiscie "cienko" to widzialam... Jakos bylam pewna, ze z chleba wyjdzie gniot, ze ciasto nie bedzie chcialo juz rosnac.
No, ale.... wymieszalam ponownie, przelozylam do naoliwionej miski - ponownie
icon_mrgreen.gif
zakrylam folia -ponownie
rofl.gif
i czekalam..
Wyliczylam sobie, ze ok. 21.30 powinnam juz piec te chleby....
Oba ciasta wyrastaly bardzo wolno, choc jakby sie uprzec, moglam o tej godzinie juz piec, ewentualnie jeszcze "troche" poczekac.
-Oczy powoli mi sie juz zamykaly i nie chcialo mi sie czekac, az laskawie lepiej podrosna, wiec wlozylam je na noc do lodowki.
Pomyslalam, ze skoro mialam taka wpadke, to byc moze nawet nic z nich nie bedzie, po co czekac i sie meczyc
icon_mrgreen.gif

Rano wstalam, wyciagnelam chleby z lodowki, rozgrzalam piekarnik i upieklam.
Bylam zdziwiona, bo chleby byly bardzo lekkie. Nie wygladaly na gnioty i w sumie sie ucieszylam
icon_mrgreen.gif

Po rozkrojeniu, niesamowita niespodzianka
icon_lol.gif
Chleb w same dziurki i ani sladu jakiegos "zakalca"
rofl.gif

Niebo w gebie
lecker.gif


Zdjecia zamieszczam na dowod, ze wyszly tak, jakby sie nic nie stalo
icon_mrgreen.gif

-Mirabbelko - dziekuje poraz kolejny za super przepis
anbetung.gif
cvety.gif


PICT0006.JPG

PICT0033.JPG
 

Załączniki

  • PICT0006.JPG
    PICT0006.JPG
    67 KB · Wyświetleń: 2
  • PICT0033.JPG
    PICT0033.JPG
    72.7 KB · Wyświetleń: 2

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
bussi.gif
- dzieki
icon_wink.gif

Oczywiscie, ze nie nalezy sie poddawac, ale z przykroscia stwierdzam, ze chleb nie zawsze wynagradza
icon_wink.gif
icon_mrgreen.gif

- choc w tym przypadku- sie udalo
icon_mrgreen.gif

Wniosek z tego taki, ze ten chleb jest na prawde bezproblemowy
icon_lol.gif