chleb razowy na zakwasie

Ola J.

Member
Wrz 2, 2007
22
0
0
Wiecie, ja tez mialam male problemy przy pieczeniu. Zakwas/zaczyn, ciasto chlebowe ladnie roslo ale od razu postawilam na kaloryferze, nie mialam odwagi zostawic ani w temp pokojowej ani w lodowce (po ostatnim wyrastaniu w lodowce kiedy chyba nic nie przyrosl i musial potem i tak wyrosnac na kaloryferze dalam sobie na razie spokoj z lodowka), potem wsadzilam do zimnego piekarnika na dolna polke, ustawilam grzanie gora/dol, timer na 10min, zeby po tych 10 piekarnik lekko otworzyc i zatrzymac grzanie ale niestety zajrzalam po jakis 8min i juz bylo 140st. Przez chwile potrzymalam piekarnik otwarty, temp spadla chyba do 100st ale juz bylo za pozno. Skorka sie juz chyba zrobila i tyle co chlebek przez te pare minut urosl, czyli minimalnie, juz pozostalo.

ale i tak wyszedl piekny
icon_smile.gif
i tak jak pisalam moj z dnia na dzien robil sie smaczniejszy.

Za szybko mi sie nagrzewa piekarnik. Moze faktycznie sprobuje ustawic na samo dolne grzanie, bedzie wolniej sie nagrzewal.

Ogolnie jak pieke ciasta drozdzowe na drozdzach to wyrastam ciasto w formie w piekarniku w temp. 50-70st Kiedys stosowalam wyzsze, teraz nizsze ale dluzej stoi (to od czasow jak chleb zaczelam piec nie mam odwagi na te 70st, dlaczego to nie wiem - w koncu drodzowe kiedys robilam tasmowo, wlasnie w tych 70st i zawsze wychodzily
icon_wink.gif
)


A jak dlugo wam sie nagrzewa piekarnik do tych 200st?
 

Ola J.

Member
Wrz 2, 2007
22
0
0
He, he... a to numer...
Wlasnie robilam ponownie zaczyn na ten chlebek. Szukam po szafkach otwartej zytniej razowej a tu niet takowej. Mam tylko dwie zytnie razowe i obie nie tkniete
icon_lol.gif
. To na czym ja zrobilam poprzedni zaczyn?
icon_mrgreen.gif
 

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,070
441
83
Ola J. @ 29 Feb 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=668326He, he... a to numer...
Wlasnie robilam ponownie zaczyn na ten chlebek. Szukam po szafkach otwartej zytniej razowej a tu niet takowej. Mam tylko dwie zytnie razowe i obie nie tkniete
icon_lol.gif
. To na czym ja zrobilam poprzedni zaczyn?
icon_mrgreen.gif
hmm.. to jest tylko dowod na to, ze im czlowiek mniej sie przejmuje, tym chleb wychodzi lepszy. zawsze jak sie przesadnie spinam i bardzo mi zalezy to chleb wychodzi nie bardzo.
a tu, popatrz. mam nadzieje, ze to jednak byla jakas maka
rofl.gif
 

lemonka1

Member
Kwi 11, 2008
21
0
0
A ja cos nie tak robie z tym chlebkiem. Dzis upiekłam go po raz drugi. Ostatnio wyszedł za mokry i za lepki choc dobry w smaku. Zdjecia wkleilam tutaj https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=20563&st=1260

Dzis jeszcze nie wiem do końca jak wyszedł bo sie jeszcze studzi, ale siedzial w piekarniku dwie i pół godziny
icon_eek.gif

Ostatnio tez prawie tyle. Dzisiaj zostawilam chlebek na tak dlugo bo po ostatnich doswiadczeniach postanowilam sprawdzic patyczkiem stan miekiszu - no i po godzinie patyczek mokry i oblepiony
icon_sad.gif
Sprawdzalam tak co pol godziny. Ciekawe co tak naprawde wyszlo z tego chlebka. Co ja robię źle? Aha, ostatnio dalam wiecej wody bo ciasto wydawalo mi się za gęste i pewnie dlatego chleb sie kleił, ale dzis wody tyle ile w przepisie
icon_sad.gif
Dodam, że piekarnik jest chyba ok bo przy pieczeniu ciast czasy zgadzaja sie z tymi w przepisach.

I mały off topic - gdzie mogę kupić kamień do pieczenia? Wolałabym kupic a nie zamawiać w zakladzie kamieniarskim. A jeśli tylko w zakładzie to z jakiego kamienia zamawiać?
 

lemonka1

Member
Kwi 11, 2008
21
0
0
Dziekuję Mirabbelko
icon_smile.gif
Mój drugi razowiec wyszedl troche lepiej niz poprzednio, ale tez troche lepki. Tym razem zmienilam skład mąki bo okazalo się, że nie mam tyle pszennej razowej ile potrzeba. I tak - na zaczyn uzyłam szklanke maki zytniej razowej ( 2000 ) i szklankę pszennej razowej ( 2000 ). Potem do ciasta wlaściwego uzylam szklanki pszennej razowej ( 2000 ) 2 szklanek zytniej razowej ( 2000 ) i szklanki pszennej chlebowej. W smaku chlebek nawt lepszy niz poprzedni. Może sie kiedys nauczę...

A co do kamienia - może w tym tygodniu uda mi się skoczyc do Duki. Może maja jeszcze kamienie.

Miłej niedzielki zycze
icon_smile.gif
 

iwona44

Member
Cze 13, 2007
3,226
0
0
Jakoś tak się złożyło,że ostatnio piekłam chleby jasne,a razowce odeszły na bok,a powinnam tylko takie jeść,więc postanowiłam to zmienić i od dzisiaj tą zmianę zaczęłam ,i to właśnie z tym chlebkiem ,oczywiście ja osoba niecierpliwa kroiłam go na gorąco,a i jakość zdjęcia świadczy o braku umiejętności w tej dziedzinie
 

Załączniki

  • DSCF0940.JPG
    DSCF0940.JPG
    1.1 MB · Wyświetleń: 0

marek1401

Member
Mar 28, 2008
63
0
0
Na razie piekę chleb na kamieniach kupionych w sklepie budowlanym, jest to szamot do budowy pieców kaflowych o wymiarach 23x11x3cm. Sztuka kosztuje 2,35 zł. Do mojego piekarnika kupiłem 6szt. Dwie płytki musiałem zmniejszyć, jedną na szerokość a drugą na długość. Można przeciąć je szlifierką kątową. Kamienie nagrzewają się w moim piekarniku ok. 35 min do temp. 200*. Chleb jest wypieczony od spodu. Ja jestem z tych kamieni bardzo zadowolony. Polecam.

DSC09480.JPG


A propos kamienia do pizzy, nie ma ich na stanie sklepu.
 

Załączniki

  • DSC09480.JPG
    DSC09480.JPG
    315.6 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

KASIA.B

Member
Lut 13, 2006
201
0
0
ja też nastawiłam - pierwszy raz

od godziny 14 stoi zaczyn, ale nie za bardzo babelkuje, no i nie rośnie. Może mi zakwas padł? On dalej jest taki - za przeproszeniem-nieruchawy

zobaczymy, moze wyjdzie, zaczyn zostawię na noc i tyle
 

Nunia

Member
Mar 12, 2005
289
0
16
Muszę podziękować za ten przepis.
Po początkowych perypetiach i mądrych radach mirabbelki wzięłam ten przepis i używałam ściśle z zaleceniami. Piekę mniej więcej co tydzień i od jakiegoś czasu zmieniam mąki - wczoraj np. żytnia 2000 i orkiszowa 1400, tydzień temu żytnia 720 i pszenna 850 i za każdym razem wychodzi cudnie. Co prawda w mojej zimnej kuchni chleb wyrasta najlepiej we wcześniej podgrzanym piekarniku, ale zakwas pomimo niskich temperatur czuje się dobrze.
Chyba niedługo odważę się na jakieś eksperymenty w stylu płatki owsiane albo cebula, bo ziarenka przechodzą bezboleśnie.
Już nie muszę zazdrościć mężowi, który okazał się być samorodnym chlebowym talentem.
 

galant

Banned Spam
Gru 2, 2005
54
0
0
lemonka1 @ 19 Apr 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=693578I mały off topic - gdzie mogę kupić kamień do pieczenia? Wolałabym kupic a nie zamawiać w zakladzie kamieniarskim. A jeśli tylko w zakładzie to z jakiego kamienia zamawiać?
Po dłuższej przerwie nowszą wersję kamienia (zamiast 3,3 kg - 4,5 kg, ale jeszcze bardziej odporna na uszkodzenia mechaniczne, a temperaturę dalej do 1000 stopni wytrzymuje, choć z 10-15 minut trzeba go dłużej nagrzewać) można kupić jak i uprzednio na www.pizzastone.com.pl

Pzdr.
K.
 

kakarzynka

Member
Lis 22, 2005
86
0
0
img5919svg6.jpg

Bardzo dziękuję Mirabbelko za ogrom wiedzy jaką się dzielisz z bliźnimi
icon_smile.gif
, jak widać udało się
icon_smile.gif
To było moje pierwsze w życiu "podejście" do chleba na zakwasie. Zakwas 7- mio dniowy z mąki żytniej razowej. Chleb pieczony z zaczynu z tej samej mąki plus mąka pszenna pełnoziarnista typ 1850. Chleb cudowny w smaku , jak z czasów mojego dzieciństwa, jeszcze raz Wielkie Dzięki
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: