chleb razowy na zakwasie

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Ciasto chlebowe z maki razowej powinno byc dosc luzne ( inaczej mowiac miec dosc wysoka hydracje), klopot to zaden bo najczesciej ciasta takie wyrastaja w foremkach, w ktorych rowniez sie pieka. "Kopulka" o ktorej piszesz na chlebach razowych rowniez powstaje...poprzegladaj zdjecia na forum chlebowym, z pewnoscia gdzies ja dojrzysz!
icon_wink.gif

Chleby razowe zytnie przyrastaja niewiele ze wzgledu na wlasciwosci maki z ktorej sa robione...
 

Nunia

Member
Mar 12, 2005
289
0
16
To była moja inspiracja na pierwszy raz. Pomimo obaw co do dojrzałości zakwasu chleb wyrósł ładnie. Robiłam z połowy porcji i dodałam trochę za dużo miodu, chleb jest słodkawy. Następnym razem dam żytnią mąkę a pszennej tylko trochę, chyba wolę kwaśniejsze chleby.
Jak na razie popełniliśmy z mężem 3 chleby (on 2 ja 1) i zastanawiamy się dlaczego tyle czasu czailiśmy sie jak pies do jeża. Zakwasy pracują, chlebki wyrastają i smakują. A, że coś tam nam pęka czy sie lekko kruszy - to kwestia wprawy!
 

cortunia

Member
Sty 23, 2008
6
0
0
a ja właśnie się ciut załamałam.
miałam piec chleb - i co zrobiłam - zamiast pół szklanki zakwasu na zaczyn - wzięłam półtora...
no i teraz mi rośnie potrójna porcja zaczynu...
rośnie jak dzika..
a potem to ja nie wiem co z tym zrobię - miski takiej dużej nie mam żeby to wymieszać..

zobaczymy.

pochwalę się jak cokolwiek mi z tego wyjdzie
icon_smile.gif
 

cortunia

Member
Sty 23, 2008
6
0
0
uff

więc
po wyrośnięciu pięknym zaczynu - okazało się, że jakbym nie próbowała nie zrobie 3 porcji za 1 razem.
i tu leży chyba moja klęska - bo cięzko mi było to dzielić na oko, zważyć też niezbyt mialam jak (mam wagę do 2 kilo, a ze zaczyn rósł w glinianej misce co sama 1,8kg wazy...)
podzieliłam zaczyn na 3 częsci.
jedna z nich ciągle stoi i bąbelkuje.
z dwóch zrobiłam ciasto - chyba jednak za rzadkie?? nie mam pojęcia.
potem się okazało, że nagle i niespodziewanie mi wyłączyło ogrzewanie - więc ciasno nie urosło..
w piecu z 4 foremek - tylko jedna jako tako urosła, pozostałe mają chlubną wysokość 2 cm. tak smaczne, ale to nie to ;)

jutro z reszty zaczynu zrobię następne 2.
może uda mi się go zważyć - tylko co dalej??

icon_sad.gif
 

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,068
436
83
nie wiem jakiej maki uzylas. bez wazenia proporcje na chleb z maki razowej sa mniej wiecej takie:
2 szklanki zaczynu
0,25 szklanki wody
2 szklanki maki

to jest tak bardzo orientacyjnie, ale moze ci troche pomoze.

wszystko zalezy jednak od tego jakiej gestosci masz zaczyn, wiec wode musisz dodawac stopniowo i ewentualnie wiecej niz podalam. aha, i na te ilosc ok 1,5 lyzeczki soli.
 

cortunia

Member
Sty 23, 2008
6
0
0
HA!

to już wiem co jest źle - za dużo mąki
icon_smile.gif


no to w takim razie następne próby będą udane ;)
piękę z mąki typ 2000 (pszennej) zakwas jest na żytniej
icon_smile.gif
 

Malta_79

Member
Paź 21, 2007
289
0
0
Ja się pochwalę swoim chlebkiem. Zrobiłam go z maki pszennej graham i mąki orkiszowej typ 2000, na zakwasie zytnim.

chlebek1.jpg
 

Załączniki

  • chlebek1.jpg
    chlebek1.jpg
    27 KB · Wyświetleń: 1

Malta_79

Member
Paź 21, 2007
289
0
0
Mirabbelko, najbardziej się bałam, że wyjdzie mi gliniasty jak ten mój pierwszy (bo za krótko go chyba wyrabiałam). Poza tym mój zakwas nabrał juz mocy! :D
 

alicjanka

Member
Cze 28, 2006
5,627
0
0
Dlaczego tak późno odkryłam ten chleb?? - smakuje wyśmienicie
mniam.gif

Robię z maki żytniej razowej i pszennej (tej tylko trochę), na zakwasie żytnim.
Mój nr 1 jeśli chodzi o razowce
icon_smile.gif
 

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,068
436
83

_Julka_

Member
Sty 6, 2008
3
0
0
Witam,
Jestem w trakcie ,,robienia'' tego chlebka przełożyłąm go do foremki silikonowej i w zacisznym miejscu (zamkniety piekarnik) pozwalam mu swobodnie wyrastać
icon_mrgreen.gif
Tylko już ponad 2 godzinki tak sobie siedzi i nic a zakwas dość aktywny się wydawał (z zytniej razowej) a ciasto w 2/3 z pszennej razowej reszta żytnia razowa. Ile mam jeszcze czekać na jego wyrastanie , narazie nic się nie ruszył
cry_1.gif
?
 

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,068
436
83
2 godziny dla chleba na zakwasie to niewiele. daj mu czas i zajrzyj do niego za godzine.
powinien ruszyc.

gdybys stracila cierpliwosc i chciala np polozyc sie spac, to mozesz delikatnie przelozyc go do lodowki. tyle, ze ruszanie forma silikonowa z rzadkim ciastem jest bardzo ryzykowne. wiec moze zostaw tam gdzie jest i daj mu szanse.

chleb na zakwasie w temperaturze pokojowej ma prawo wyrastac i 6 godzin.
 

_Julka_

Member
Sty 6, 2008
3
0
0
No cóż jestem cierpliwa ...ale do czasu
baa.gif
już prawie 5 godzin siedzi i podrósł tak około 1 cm
icon_rolleyes.gif
nie ma chyba sensu zostawiać go tak przez całą noc bo się za bardzo ,,sfermentuje'' czy coś . Nie jest w takiej typowej temperaturze pokojowej przez cały czas ,,stwarzam mu'' 30-35 ' C żeby przyspieszyć proces wyrastania ,chyba dobrze ? Upiękę jaki jest bo szkoda
icon_redface.gif
ehh może jeszcze dam mu z 30 min
 

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,068
436
83
pozno juz, wiec zostaw go w piekarniku i nastaw odpowiednia temperature. zanim piekarnik sie nagrzeje chleb ma jeszcze szanse podrosnac. czasami wstawianie do zimnego piekarnika pomaga takim opornym chlebom.
jak go pozostawisz dluzej bez pieczenia, to bedzie zbyt kwasny.
 

_Julka_

Member
Sty 6, 2008
3
0
0
Piecze się już 25 min na termoobiegu ok. 170* C a skórka i tak po niecałych 15 min złapała brąz uniemożliwiajac mu dalsze rośnięcie zdążyła się tylko kopułka na 5 mm utworzyć, no cóż będzie kieszonkowy chleb
gruebel_2.gif
Taki ja mam dziwny ten piekarnik z każdym chlebem tak jest może mniej agresywna byłaby pozycja góra dół ale w sumie termoobieg wydaje mi się tak na logike najlepszy do chlebów .
icon_neutral.gif
na pewno całej godziny nie wytrzyma (sztabka węgla będzie), niedługo go posmaruję wodą troszke i tyle z mojego pieczenia na dzisiaj
icon_rolleyes.gif

Pozdrawiam




P.S . donoszę że pękł na minikopułce od góry i to całkiem dorodnie , biedaczek pewnie bardzo chciał urosnąć
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Termoobieg jest jak najmniej wskazany przy wypieku chleba...niestety ...
 

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,068
436
83
ano wlasnie, chleb pieczemy na pierwszej polce od dolu, grzalka tylko gora dol, nigdy termoobieg. temperatura poczatkowa nie mniejsza niz 200st C, potem mozna dopiec w odrobinie nizszej.
zdecydowanie chcial jeszcze wyrosnac tylko cos mu nie pozwolilo, ale co
gruebel_2.gif
 

Ola J.

Member
Wrz 2, 2007
22
0
0
Mirabbelko, ten chlebek jest pyyyyyyszny
icon_smile.gif
. No po prostu cudo. I do tego jak dobre wino - im starszy tym lepszy
icon_mrgreen.gif
i mozna upiec w jeden dzien
icon_mrgreen.gif
.

Upieklam go 3 dni temu wieczorem i wlasnie dojadamy koncowke. Dzisiaj znowu pieke. Tym razem mam zamiar dodac szklanke orkiszowej zamiast razowej
icon_smile.gif


No a teraz mam nadzieje, ze go nie przechwalilam i nie bede jutro rano pisac: "Mirabbelko, nie wyyyyyyszedlll.... raaaatuj, poooociesz..."
icon_wink.gif