Chleb wieloziarnisty

kajtek

Member
Gru 8, 2008
498
0
16
rzeczywiście rzadkie
właśnie wymieszałam łychą w misce
a w misce: 1/2 kg mąki pszennej pełnoziarnistej (taka była na stanie)
2,5 dkg drożdży, z ziaren tylko sezam i pestki z dyni i trochę orzechów włoskich ale trochę przemielonych (tylko takie miałam ale sypłam trochę więcej ;) )
no sól i cukier i pół litra wody i czekam
icon_smile.gif

Jak wyjdzie to się zdjęciem pochwalę no chyba żeby
gruebel_2.gif

kajtek

Member
Gru 8, 2008
498
0
16
Już się chwalę
icon_mrgreen.gif

Chlebek piekłam razem z kajzerkami tzn włożyłam Kajzerki do pieczenia jak chlebek miał już 40 minut pieczenia.
Kajzerki jak zwykle super, a chlebkiem się w nocy załamałam chyba dlatego że za szybko go przekroiłam i myślałam że zakalec, ale rano okazała się że jest bardzo dobry. Może tej mój nie jest zbyt fotogeniczny
gruebel_2.gif
ale wierzcie mi pyszny

Załączniki

• DSC00050.JPG
    DSC00050.JPG
    863.3 KB · Wyświetleń: 0

Evalill

Member
Gru 3, 2006
5,164
0
0
Piekłam ten chlebek wczoraj i dziś była powtórka. Pyszny jest. Uwielbiam chleby z ziarnami. Trochę za dużo drożdży jak dla mnie, następnym razem zmniejszę i zobaczę co się będzie działo.
Ale, mam problem. Wasze chlebki są tak samo wyrośnięte na całej długości? Bo u mnie wybrzusza środek chleba - rośnie bardziej niż końce... Za wysoka temperatura? Zaznaczam, że mój piekarnik jest baardzo niesforny. Akurat przy chlebkach trzymał stałą temp. jak nigdy. Mam termometr zawieszony w piekarniku, ale może i on szwankuje? Pierwszy chleb był upieczony po 40 minutach! Dziś piekłam w niższej - 210 stopni, 50 minut (ale i tak chyba za długo) i to samo, na dodatek wybulił się z boku. Jaka może być tego przyczyna?

e_iskierka

Member
Wrz 30, 2008
251
0
0
gruebel_2.gif
Evalill nie wiem dlaczego twój chlebek się wybrzusza, mi zawsze wychodzi ładnie równy, lekko zaokrąglony. A co do temperatury ja zawsze wkładam do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika, a po 15 minutach zmniejszam do 200stopni i piekę jeszcze 35 minut, zawsze jest idealnie upieczony.

ajaj

Active member
Wrz 17, 2008
1,675
26
48
A czy to koniecznie musi byc maka krupczatka?

Mieszkam za granica i nie wiem jakiej maki mam uzyc aby miec taki chlebek jak na waszych zdieciach.

Poradzcie prosze

ajaj

Active member
Wrz 17, 2008
1,675
26
48
Dzieki kusi mnie wyprobowanie. Niestety dzisiaj juz kupilam chleb w piekarni. Ale gdy tylko go zjemy to zaraz wyprobuje ten ziarnisty przysmak

Evalill

Member
Gru 3, 2006
5,164
0
0
Dzięki za rady, dziewczyny.
cvety.gif
Może pomału dojdę co się dzieję z tym moim piekarnikiem, bo chleb zamierzam piec, mimo tego dziwnego wybrzuszania.
icon_wink.gif

Lara_Croft

Member
Gru 29, 2008
80
0
0
ja już gdzieś od miesiąca nie piekę żadnego innego
icon_smile.gif

w zależności od natchnienia, podmieniam mąki w proporcji 1:1, dodaję różne ilości otrąb i maku, cukier np wymieniłam na trzcinowy (taki ciemny)

i za każdym razem wychodzi równie pyszny
icon_smile.gif

chlebki1.jpg

ostatnio, aby skórka była pięknie upieczona ze wszystkich stron, a nie tylko z góry, zakupiłam dwie foremki powleczone warstwą silikonu i spisują się świetnie, a chlebek jest jeszcze lepszy
banana.gif
banana.gif

elmagra

Member
Lis 5, 2004
574
0
0
mój własnie rośnie w foremce ale jakos wcale nie rosnie. nie wiem co znowu zle zrobilam. fakt, dalam drozdze suche, ale ktos tu tez takich uzywal i wychodzilo. czy jest mozliwe ze w piecu lepiej podrosnie? jakos nie mam szczescia do chlebow. ale jestem pelna nadziei, ze jednak sie uda. bardzo mam ochote na ten chlebek.

ajaj

Active member
Wrz 17, 2008
1,675
26
48
Laro Twoje chlebki wygladaja jak z najlepszej piekarni.

W moim miescie zreszta ciezko jest kupic dobry chleb. Z wielka checia zakupilabym Twoj wypiek.

Patrzac na nie nikt nie powiedzialby ze upieczone byly w zwyczajnej, domowej kuchni

elmagra

Member
Lis 5, 2004
574
0
0
no i oczywiscie nie wyszedl. zewnatrz twardy, a w srodku surowe ciasto. prawie nie urosl. porazka. ale nic to, jutro rano jeszcze raz tym razem kupie sobie swieze drozdze. nie dam sie tak latwo.

elmagra

Member
Lis 5, 2004
574
0
0
no i totalna porażka po raz drugi. tym razem dalam świeże drożdże. z zegarkiem pilnowałam czasów rośnięcia. no i nic. to samo - środek surowo-gumiasto-mokry a z zewnatrz twarda skorka. na dodatek przesolone a dalam tyle soli co w przepisie. ile razy mam jescze probowac zeby mi wyszlo?
icon_sad.gif
icon_sad.gif
icon_sad.gif
icon_sad.gif
icon_sad.gif
icon_sad.gif

ajaj

Active member
Wrz 17, 2008
1,675
26
48
Elmagra - nie zalamuj mnie bo ja wlasnie zakupilam produkty i zamierzam sie na ten chlebek.

Mam nadzieje ze uda mi sie i bede mogla pocieszyc cie w nastepnym poscie

e_iskierka

Member
Wrz 30, 2008
251
0
0
elmagra nie zalamuj sie, mi też za pierwszym razem nie chcial rosnąć. Trzeba bu dac ciepłą wode, naprawde ciepłą i trzymac w ciepłym miejscu. Ja sobie dodatkowo rozrabiam drożdże, w mialej miseczce krusze drożdże, daje łyżke cukru i łyżkę mąki i ciepłą wode i zostawiam na 5 minut w tym czasie przygotowuje składniki chlebka i jak drożdże zaczynaja "robić", pienic sie mieszam wszystko i dopiero zostawiam do wyrośniencia. I teraz rośnie mi jak glupi, ostatnio chciał nawet zwiac
icon_mrgreen.gif
. Nie poddawaj sie, jak sie uda, zobaczysz jaki jest dobry. Trzymam kciuki.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy