Chleb wieloziarnisty

elmagra

Member
Lis 5, 2004
574
0
0
iskierka, problem nie w tym ze nie rosnie, choc za pierwszym razem nie rosl. teraz juz trzeci chlebek w piecu - ten rosnal przepisowo - ładnie i szybko. ale cos widocznie w piecu nie tak, ze potem taka guma nieupieczona.
ajaj piecz, mna sie nie przejmuj, no i napisz potem ze wyszedl. czekam z niecierpliwoscia na info od ciebie.
icon_smile.gif

ajaj

Active member
Wrz 17, 2008
1,675
26
48
DSCF1316.JPG DSCF1316.JPG

Udaaaaalo sie.

Nie wierze, ale upieklam chleb.

Co smieszniejsze, SMAKUJE MI.

Nie obylo sie wprawdzie bez problemow ale jest moj chleb. Pyszny z bialym serkiem.

W polowie pieczenia zjaral mi sie wierzch. Nie zrazalam sie, przykrylam papierem i pieklam dalej.

Na koncu nie chcial wyjsc z formy. Nameczylam sie, kombinowalam, wnerawialm sie ale bylo warto bo w koncu wylazl i jestem zadowolona.

Jedyny minus tego chleba to ten ze dlugo stygnie a ja chcialam ju, natychmiast go sprobowac (jakos boje sie jesc cieply - zeby nie dostac skretu kiszek)

Załączniki

• DSCF1318.JPG
    DSCF1318.JPG
    216.2 KB · Wyświetleń: 0
  • DSCF1316.JPG
    DSCF1316.JPG
    282.2 KB · Wyświetleń: 0

ajaj

Active member
Wrz 17, 2008
1,675
26
48
Sorki. Dwa razy mi sie wyslalo a nie potrafie tego teraz usunac.

To chyba z emocji.

ELMAGRO probuj dalej. Jak Ci sie w koncu uda - bedziesz niesamowicie z siebie dumna. JA jestem i zycze Ci abys Ty tez byla.

Powiedzcie mi tylko jak przechowywac ten chlebek zeby dalej byl taki chrupiacy a zarazem mieciutki w srodku?????

Lara_Croft

Member
Gru 29, 2008
80
0
0
ja też drożdże najpierw rozrabiam w miseczce z mniej więcej 250ml wody
woda musi być ciepła, ja w zależności jak mi się uda używam mniej lub bardziej ciepłej
potem na 20 minut pod lampkę, która mamy nad stołem
po 20 minutach mieszam i do foremek

w foremkach nie stoją dłużej niż z 15 minut (mniej więcej jak zagrzeje się piekarnik do 230 stopni)
potem wkładam do piekarnika i po 15 minutach skręcam na 200 stopni i 45 minut
icon_smile.gif

ajaj
icon_redface.gif
icon_redface.gif
icon_redface.gif
icon_redface.gif
icon_redface.gif
icon_redface.gif
anbetung.gif
normalnie aż stałam się podobna kolorem do buraka
icon_smile.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

daglo

Member
Sty 1, 2008
450
0
0
Elmagra zapadniecie sie kopuly oznacza albo za duzo plynow, wtedy ciasto jest za ciezkie i ugina sie pod swoim ciezarem, albo roslo za dlugo i przeroslo. Po jakms czasie nabiera sie doswiadczenia jakia powinna byc konsystencja ciasta i ile plynow trzeba dodac bo ta ilosc moze sie roznic od przepisu. Moze Twoja maka potrzebuje mniej plynow? Czas drugiego rosniecia tez moze sie roznic od podanego w przepise, niema co patrzec sie na zegarek tylko oserwowac ciasto, jesli podwoi swoja objetosc to do pieca. Zrob rozczyn zanim polaczysz drozdze z maka a przy drugim rosnieciu obserwuj ciasto. Jak robi sie twarda skorupa to sprobuj upiec bez termoobiegu, jak chlebek jest pieknie wyrosniety to niema bata musi wyjsc!
Powodzenia i wspanialych wypiekow
wink.gif

elmagra

Member
Lis 5, 2004
574
0
0
dzieki dziewczyny za slowa otuchy,
ajaj sliczny ten twoj chlebek. ja na szczescie caly czas robilam z polowy porcji, bo tak to bym juz miala 6 chlebkow do wyrzucenia.
icon_sad.gif

nie wiem czy za duzo plynow, ktos tutaj pisal, ze to ciasto sie tak troche leje. (mnie sie zawsze wydawalo, ze jak jest za geste, to ciasto ma ciezko i nie rosnie) uparta jestem wiec sprobuje raz jeszcze, tym razem z zaczynem i bez termoobiegu.

kurcze, ale mi sie marzy taki chlebek samodzielnie zrobiony.
icon_confused.gif

Lara_Croft

Member
Gru 29, 2008
80
0
0
na samym początku warto ściśle przestrzegać i rodzaju mąki i ilości poszczególnych składników, zwłaszcza mąki i wody

ciasto jest na tyle zbite, że tworzy całość, ale bochenka z niego nijak nie utworzysz
icon_smile.gif

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
Lara_Croft @ 13 Mar 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=834934na samym początku warto ściśle przestrzegać i rodzaju mąki i ilości poszczególnych składników, zwłaszcza mąki i wody

ciasto jest na tyle zbite, że tworzy całość, ale bochenka z niego nijak nie utworzysz
icon_smile.gif
piekłam podobny chleb jakiś czas temu i dość mocno modyfikowałam składniki... używałam mąki pszennej, czasami z dodatkiem otrąb, czasami dodałam mąki żytniej pp... różna była też ilość ziaren, dodawałam duszoną cebulkę...

nie sądzę, żeby łyżka czy dwie mąki więcej miały jakiekolwiek znaczenie, zwłaszcza przy tak dużej porcji składników... czasami ciasto wyjdzie bardziej gęste, czasami rzadsze... myślę, że kluczowe znaczenie ma tu piekarnik
daumen.gif

elmagra

Member
Lis 5, 2004
574
0
0
dzieki za rady. jesli chodzi o make to pierwszy i drugi uzylam krupczatki, a trzeci uzylam zwyklej maki i duzo to nie zmienilo. ale sprobuje dzis jeszcze raz.
icon_smile.gif
trzymajcie kciuki

elmagra

Member
Lis 5, 2004
574
0
0
no i upieklam i tym razem moge stwierdzic ze upieklam chleb. najprawdziwszy. niestety nie jest to dzielo sztuki, ale kolor w srodku kromki ma taki jak na zdjeciach ajaj oprocz tych czarnych kropek (siemie?) no i moj ma wieksze dziury. ale...
i tu potrzebuje znow waszej pomocy:
jak rosl pierwszy raz to pilnowalam zeby nie przerosl, ale tak jakby mu ciezko bylo i rosl powoli
jak rosl w foremce to powiedzmy ze jak sie grzal piekarnik te 15 minut to tyle rosl, ale tez nie za wysoko. za to w piecu wcale prawie nie urosl a ostatecznie to i zmalal. no i srodek baaaaaardzo sie zapadl tak gdzies ponad 1cm glebiej od brzegow. mimo to nie ma zakalca, ale jest tr mokry (ale moze ten chlebek tak ma miec? czy nie?)
co tym razem zle bylo?
no i dodam ze wlalam o 75ml wody mniej zrobilam zaczyn i bez termoobiegu pieklam.

ajaj

Active member
Wrz 17, 2008
1,675
26
48
Tak, te czarne kropki to siemie lniane. Dodalam tez otreby pszenne, sezam, platki owsiane i posypalam makiem na skorce. Zapomnialam tylko posmarowac go czyms z gory ( jajko, woda)

Seszena

Member
Lis 2, 2008
48
0
0
Własnie trwa jego pierwsze wyrastanie
icon_mrgreen.gif
troszkę pozmieniałam bo oczywiście robie ze znacznie mniejszej porcji, zamiast otrębów dodałam płatków owsianych i zamiast mąki pszennej w całości dałam tylko 3/4 szklanki a dodałam 2 i 1/4 szklanki mąki żytniej razowe i na fruktozie jest...ciekawe co z tego będzie
rofl.gif
gruebel_2.gif

ajajaj...ale rośnie .....
fiesgrins.gif
normalnie wyleje mi się z formy ;(( no ale to co zostanie chyba pędzie pyszne. W sumie nie spodziewałam się, że z żytniej razowej tak ładnie urośnie...ale lepiej nie zapeszać bo mi klapnie po drodze
pfeif2.gif

Seszena

Member
Lis 2, 2008
48
0
0
oj udał się...pyszny był
anbetung.gif
, bo już go niestety nie ma
icon_mrgreen.gif
. Troszkę się kruszył ale smakowo taki konkretny chlebek. Na pewno do powtórki!!
rofl.gif
aż dziwne, że taki prosty przepis daje taki efekt ...
rofl.gif
gruebel_2.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy