Ciasto "poduszki"

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
mexikana @ 17 Sep 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1026240podnosze, bo musze zrobic na jutro,
planowalam zupenie cos innego, ale przed chwila zadzwonila kolezanka i powiedziala, ze jesli zastanawiam sie nad ciastem na jutro, to ona prosilaby o takie milky way, co jej do szpitala przynioslam
icon_smile.gif

no i okazalo sie, ze to wlasnie poduszki
icon_biggrin.gif

Fajnie, ze to ciasto jest takie, ze zostaje w pamieci
icon_biggrin.gif
Bardzo sie ciesze
icon_biggrin.gif

Posylam Kolezance pozdrowienia i duzo zdrowia
icon_wink.gif

mariwanna @ 17 Sep 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1026285moja pierwsza próba była nieudana, ale się nie zraziłam, przestudiowałam cały wątek i jutro będzie powtórka:) oby wyszło, bo to dla niedzielnych gości
icon_smile.gif
bussi.gif
Przykro mi, ze nie wyszlo.
-A co wlasciwie nie wyszlo? Same poduszki? Czy calosc?

Mam nadzieje, ze tym razem sie uda.
Tego Ci zycze i trzymam kciuki
icon_wink.gif

mexikana

Active member
Sty 15, 2008
6,773
28
48
dziekuje w imieniu kolezanki
icon_smile.gif

w sumie zdrowa jak rydz, tylko lamliwa jakos w tym roku, najpierw noga, potem reka
icon_sad.gif

mariwanna

Member
Mar 10, 2008
49
0
0
Caritko, zeszłym razem ser opadł i poduszek ani śladu nie było, ale ciasto samo w sobie było bardzo smaczne.
zdecydowałam że dla gosći na dziś upiekę ciasto z budyniem i jabłkami, natomiast poduszki przećwiczę później, żeby mieć wprawę ;)

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Rozumiem
icon_wink.gif
Myslalam, ze w ogole ciasto nie wyszlo
icon_wink.gif

Te poduszki, to czasem sa takie zlosliwe
icon_wink.gif

Zostaje mi tylko trzymac kciuki, zeby nastepnym razem wyszlo tak, zebys byla zadowolona
icon_wink.gif

-Ciesze sie i bardzo mi milo, ze nie zrazilas sie do tego ciasta
bussi.gif

Powodzenia
wink.gif

mexikana

Active member
Sty 15, 2008
6,773
28
48
no i po poduszkach
icon_smile.gif
a wyszly perfekcyjnie
icon_mrgreen.gif

to co zostalo ( a nie bylo tego wiele) goscie poprosili zapakowac i zabrali ze soba :D

caritko
wink.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

_Gonia_

Member
Mar 25, 2010
249
0
0
Zrobiłam już dwa razy i jest przepyszne. Za drugim razem przekombinowałam, bo tak jak ktoś podpowiadał zmieniłam nieco kolejność i ubite białka dałam na sam koniec i to nie był najlepszy pomysł, bo baza była tak gęsta że ciężko było mi wmieszać później biała przez co nieco ciasto straciło na puszystoście. Jednak podstawowa wersja wyszła przepysznie, puszyście; poprostu idealnie ... poniżej zdjątka

Załączniki

• IMG_2994_kopia.jpg
    IMG_2994_kopia.jpg
    168.1 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG_2999_kopia.jpg
    IMG_2999_kopia.jpg
    130.8 KB · Wyświetleń: 0

ankafaka

Well-known member
Kwi 11, 2008
1,501
686
113
U mnie już "po" poduszkach - piekłam wczoraj z połowy porcji. Bardzo smaczne wyszły i w tym tygodniu będzie powtórka - poduchy wystąpią w roli ciasta poczęstunkowego do pracy
icon_mrgreen.gif
. Chociaż tak się zastanawiam od czego to zależy, że ser mi opadł dość nisko w ciasto a na niektórych zdjęciach widzę jak pięknie na wierzchu się trzyma
gruebel_2.gif
. Może muszę się lepiej w cały temat wczytać.
Tak czy siak, dziękuję Caritko za, kolejny już, przepis
cvety.gif

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Za to topienie się sera odpowiedzialna jest konsystencja ciasta i wielkośc blachy. Jak ciasto gęściejsze a blacha duża to ser nie ma szans się utopić
icon_smile.gif

Dawno nie robiłam - musze to nadrobić
icon_smile.gif

ankafaka

Well-known member
Kwi 11, 2008
1,501
686
113
No tak, wszystkich składników 1/2 dawałam, ale z 5 jaj nie zrobiłam 2,5 tylko 3 mniejsze mrgreen:, może dlatego tak wyszło. Co nie zepsuło ciasta, ale nie było takie ładne jak na Waszych zdjęciach (pomijam fakt, że zrobienie prostych "kresek" serem, wydawało mi się banalne dopóki nie spróbowałam
zahnlos.gif
)
Teraz będę robiła z całej porcji i dla pewności może ciut więcej mąki sypnę. Zobaczymy co będzie
icon_smile.gif

adrijah

Member
Maj 18, 2007
2,668
16
38
Wymyśliłam dziś nowy sposób na poduszki ;) z braku twarogu i budyniu, wzięłam... jabłko
icon_smile.gif
pokroiłam je w cienkie paski i ułożyłam w kratkę. Co prawda nie wyszły z tego poduszki, ale ciasto nadal jest smaczne
icon_smile.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy