Buka @ 1 Sep 2019 napisał:index.php?act=findpost&pid=1648768Beato, dla mnie nie ma życia bez szybkowara. Takich stawianych na ogniu zużyłam w swojej kuchni kilka. Jesli przestrzega sie zaleceń nie ma niebezpieczeństwa wybuchu. Znam jeden przypadek kiedy wybuchł, ale tylko dlatego, że gotowany krupnik zaczopował zawór bezpieczeństwa, ale pewnie było tam za dużo płynu i za mocny ogień.
Jesli mimo wszystko masz stracha, to polecam elektryczny, sam robi wszystko.Tak, tak, potwierdzam bo to ja zawiniłam. Parę ładnych lat temu się wydarzyło, tylko raz
Szybkowary mam trzy używam i nie wyobrażam sobie bez nich pichcenia. Bardzo dobrze sprawdza mi się zakupiony w Lidlu.![]()
Buka @ 12 Aug 2021 napisał:index.php?act=findpost&pid=1681182Dziś produkcja kiełbasy w słoikach wg tego przepisu, dokładnie co do ilości i asortymentu mięsa.
https://www.youtube.com/watch?v=_aVWS3HMLRY
Pokaż załącznik 100671Buka, a gdzie są podane ilości mięsa, bo na filmie są tylko podane ilości przypraw❓ - o mięsie są tylko podane jego rodzaje. Może bym sobie trochę zrobiła, bo mam dużo wolnych słoików.
hazo @ 12 Aug 2021 napisał:index.php?act=findpost&pid=1681195Buka, a gdzie są podane ilości mięsa, bo na filmie są tylko podane ilości przypraw❓ - o mięsie są tylko podane jego rodzaje. Może bym sobie trochę zrobiła, bo mam dużo wolnych słoików.To wpiszę tu w takim razie, co ja wysłuchałam w trakcie oglądania tego filmiku:![]()
Składniki: mięsa niezbyt chude:
2 kg karkówki
1 kg boczku, niezbyt chudego
3 płaskie łyżki soli warzonej, 14-17g/kg
2 łyzeczki pieprzu ziołowego,
2 łyżeczki pieprzów: czarnego, czerwonego, białego
2 łyżeczki roztartej gorczycy
5 łyżek majeranku
5 ząbków czosnku
Boczek, pokroić, zmielić na drobnym sitku pasztetowym razem z czosnkiem, dodać przyprawy i troszkę lodowatej wody, pół szklanki, wyrobić. Karkówkę zmielić na grubszym sitku niż na mieleńce, dodać sól, zmieszać z wyrobionym boczkiem, dodac ok. 0,5 litra lodowatej wody. Wyrabiać az mięso zacznie się kleić.
Przekładać do wyprażonych słoików, do wysokości max 4/5, nie uciskac mocno, wyrównac powierzchnię, zamknąć, ustawić w garnku z położoną na dnie ściereczką, zalać wodą 1 cm poniżej brzegu słoika. Podgrzewać wolno do zagotowania, zmniejszyć ogień, aby tylko lekko wrzało i gotować 1.5 godz. od momentu zawrzenia. Wyjąc z wody, ostudzic, zachłodzić. Przechowywać w lodówce. Jesli do przechowywania na dłużej wyrób należy tyndalizować lub sterylizować np. w szybkowarze.
Zapomniałam, że przedtem zmniejszyłam ilość soli i jak na mój gust teraz wyszło troche za słone. Wiem to z upieczonych mieleńców z nadwyżki masy, mimo że dodałam jajka i bułkę tartą.
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.