Intensywnie jagodowy sernik

margarett

Member
Wrz 14, 2007
607
0
16

Eklerek

Member
Mar 15, 2009
667
1
0
Mam zamiar zrobić ten sernik w tygodniu, żeby zaskoczyć gości.
icon_mrgreen.gif

A gdybym chciała w zimie użyć jagód słoikowych - w postaci gęstego dżemu.. wyszłoby to?
gruebel_2.gif

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,306
383
83
Bardzo dobry serniczek! Krysiu buziaki za przepis
bussi.gif

DSC_1044.JPG

Załączniki

• DSC_1044.JPG
    DSC_1044.JPG
    169.8 KB · Wyświetleń: 4

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
W końcu mam chwilę wolną, żeby wstawić zdjęcie. Sernik bardzo smakował ale towarzystwo podzieliło się na dwa obozy, czyli za mało słodki i wystarczająco słodki
fiesgrins.gif
IMO był ciut za mało słodki, ale moja opozycja stwierdziła, że na tak gorący dzień (a w parną sobotę go jedliśmy) jest bardzo dobry, orzeźwiający i mocno owocowy. Faktycznie, smak jagód jest bardzo wyraźny i bardzo fajny. Polewy mogło byc więcej, bo nie była biała ale lekko fioletowa, no i te nieszczęsne pęcherzyki na wierzchu
icon_wink.gif
To chyba przy rzadszej śmietanie się tak robi, bo robiąc sernik truskawkowy Olcieek użyłam do polewy jogurtu bałkańskiego, ostrożnie go mieszałam z cukrem i tam pęcherzyki nie powstały. Spód z dodatkiem migdałów jest świetny, ja dodałam garść płatków migdałowych i jednak podpiekłam spód osobno przez 10 min. w 200*C. Sernik na pewno do powtórki
daumen.gif

Aha, w rzeczywistości on nie jest tak odjazdowo fioletowy jak na poprzednich zdjęciach, moje też jest żywsze choć go nie obrabiałam poza zmniejszeniem. Naprawdę kolor jest raczej zgaszony, fioletowy ale nie tak intensywny.

sernik_jagodowy51.JPG

EDIT: Dołączam zdjęcie oddające najlepiej rzeczywisty kolor sernika:

sernik_jagodowy41.JPG

Załączniki

• sernik_jagodowy51.JPG
    sernik_jagodowy51.JPG
    44 KB · Wyświetleń: 4
  • sernik_jagodowy41.JPG
    sernik_jagodowy41.JPG
    46.4 KB · Wyświetleń: 4
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Też bym bąbelków nie zauważyła
rofl.gif

Dziuniu
mniam.gif
a ja jeszcze w tym roku jagód nie jadłam
fiesgrins.gif

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,306
383
83
dziunia @ 21 Jul 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=876025Aha, w rzeczywistości on nie jest tak odjazdowo fioletowy jak na poprzednich zdjęciach, moje też jest żywsze choć go nie obrabiałam poza zmniejszeniem. Naprawdę kolor jest raczej zgaszony, fioletowy ale nie tak intensywny.
Mój miał bardzo intensywny kolor ale nie kroił mi się tak ładnie. Dziunia, Twój sernik wygląda idealnie.

Miał dokładnie taki kolor jak na tym zdjęciu.

DSC_1052.JPG

Załączniki

• DSC_1052.JPG
    DSC_1052.JPG
    96 KB · Wyświetleń: 4

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Być może zależy to od jagód? W sumie dodałam ich dużo, prawie litr, a kolor nie był wcale intensywny, na surowo ciasto też nie było ciemne bardzo. W każdym razie Maraa Twój sernik wygląda dużo lepiej od mojego
fiesgrins.gif

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
index.php?act=findpost&pid=876214Być może zależy to od jagód? W sumie dodałam ich dużo, prawie litr, a kolor nie był wcale intensywny, na surowo ciasto też nie było ciemne bardzo. W każdym razie Maraa Twój sernik wygląda dużo lepiej od mojego
fiesgrins.gif
Może to faktycznie zależy od jagód? Jak pisałam na początku, moje po dodaniu jagód, zrobiło się bardzo ciemne i w piekarniku jeszcze bardziej intensywnego koloru nabrało. Aż się wystraszyłam, że ma taki ciemny kolor. Jednak po schłodzeniu i rozkrojeniu, nie był aż tak bardzo ciemny. W rzeczywistości, kolor był bardzo podobny do tego, który pokazała Maraa (piękny wyszedł Ci sernik
lecker.gif
), tyle że na zdjęciu nie zawsze wychodzą mi te naturalne kolory (to chyba wina kiepskiego oświetlenia) .

kura.90

Member
Kwi 16, 2009
278
0
0
index.php?act=findpost&pid=876025Polewy mogło byc więcej, bo nie była biała ale lekko fioletowa, no i te nieszczęsne pęcherzyki na wierzchu
icon_wink.gif
To chyba przy rzadszej śmietanie się tak robi, bo robiąc sernik truskawkowy Olcieek użyłam do polewy jogurtu bałkańskiego, ostrożnie go mieszałam z cukrem i tam pęcherzyki nie powstały.
Ja polewę robiłam z całego, dużego kubka gęstej śmietany. 30% były u mnie tylko rzadkie
icon_wink.gif

index.php?act=findpost&pid=876025Spód z dodatkiem migdałów jest świetny, ja dodałam garść płatków migdałowych i jednak podpiekłam spód osobno przez 10 min. w 200*C.
Następnym razem też muszę koniecznie dodać migdałów
icon_mrgreen.gif

index.php?act=findpost&pid=876025Aha, w rzeczywistości on nie jest tak odjazdowo fioletowy jak na poprzednich zdjęciach, moje też jest żywsze choć go nie obrabiałam poza zmniejszeniem. Naprawdę kolor jest raczej zgaszony, fioletowy ale nie tak intensywny.
Jeżeli chodzi o kolor sernika to u mnie był faktycznie tak smerfastyczny jak na zdjęciach:

kura.90 @ 16 Jul 2009 napisał:

Eklerek

Member
Mar 15, 2009
667
1
0
Mój się chłodzi.
icon_mrgreen.gif

Trochę modyfikacji zrobiłam, ale chyba sernikowi póki co nie zaszkodziło.
I co do polewy - też mam bąbelki, mimo baaardzo ostrożnego mieszania a robiłam właśnie ze śmietany 18%, więc może to kwestia rzadkości. Co tam.
zahnlos.gif

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,306
383
83
index.php?act=findpost&pid=876214Być może zależy to od jagód? W sumie dodałam ich dużo, prawie litr,
To nam się wszystko wyjaśniło.
icon_smile.gif
Ja też dałam prawie litr jagód (cały słoik 0,9 l) zważyłam je i było ich 500 g. U mnie było jednak mniej sera, bo tylko 700 g i dlatego pewnie sernik miał taki intensywny kolor. Polewa ze śmietany, po schłodzeniu sernika też zrobiła mi się w niektórych miejscach fioletowa.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Maraa @ 22 Jul 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=876564To nam się wszystko wyjaśniło.
icon_smile.gif
Ja też dałam prawie litr jagód (cały słoik 0,9 l) zważyłam je i było ich 500 g. U mnie było jednak mniej sera, bo tylko 700 g i dlatego pewnie sernik miał taki intensywny kolor. Polewa ze śmietany, po schłodzeniu sernika też zrobiła mi się w niektórych miejscach fioletowa.
U mnie polewa zaczęła się robić przebarwiona miejscami, dopiero wieczorem w niedzielę. Ale teraz przyjrzałam się zdjęciu mojego sernika i widzę, że od dołu polewa już miała delikatne zabarwienie.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy