Krajanka cytrynowa

Anna BK

Member
Paź 31, 2011
1
0
0
Zrobiłam, ale ciasta wyszło b. mało - nie udało mi się porządnie przykryć blaszki 22x32. Siedzi w piekarniku. Za 20 min będę wiedzieć jaki efekt.
Zdjęcia b. mi się podobają - mam nadzieję, że smak też przypadnie do gustu
icon_smile.gif


Pozdrawiam
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
Joannoooo...
annie.gif

Dopiero co wyjęłam z piekarnika krajankę piernikową. Mam do upieczenia tonę ciastek. Liczyłam na to, że przegapię ten przepis, ale jak widać nie dane mi...
rofl.gif
 

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
Upiekłam, zapomniałam żeby cukru mniej.
rofl.gif
Grubo polukrowałam, jest pyszne.
fiesgrins.gif


Tylko na przyszły rok sobie zapisuję (o ile doczytam
icon_mrgreen.gif
), że to jednak jest porcja na blachę ok. 25x20 cm.
Ja będę robić w takiej jak podana w przepisie, to z 1 i 1/3 porcji. Teraz jest cieniutkie, bardzo cieniutkie, mimo tego że wyrosło.
Masy też musi być IMO więcej, zrobiłam ze 180 g migdałów i jest cieniuuuuuutko. Masę rozsmarowałam na cieście dłońmi.
Górną warstwę wałkowałam pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej i jakoś udało się to przetransportować na spód z masą.
Lukru zrobiłam ze szklanki cukru pudru i soku z połowy cytryny.

I zdjęcie
icon_wink.gif
Kwadraciki maleńkie, na raz do buzi
zahnlos.gif

IMG_6112.jpg
 

Załączniki

  • IMG_6112.jpg
    IMG_6112.jpg
    272.9 KB · Wyświetleń: 6
Ostatnią edycję dokonał moderator:

orelia

Member
Cze 25, 2007
3,049
0
0
Joanno dziękuję za podpowiedź, wypróbuje innym razem bo tych mam za mało a dokupić nie mogłam bo nie było całych
fiesgrins.gif

A płatki migdałowe tez mielić? Tak na miazgę?
Ile mniej cukru dajecie?
Joanno a czy Ty dzielisz ciasto równo czy tak jak w przepisie 2/3 na blachę a reszta na masę?

EDIT: mam nadzieję, że ktoś mi odpowie bo za jakieś 15 minut muszę robić bo piekarnik będzie wolny
icon_rolleyes.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,034
6,488
113
Ja dzielę ciasto na pół.
Migdały zmielone kupuję w Lidlu.
Cukru daję 50 g do ciasta i 100 g do masy.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Wydaje mi się że lukier tu będzie płynny wszak wzorków nim rysować nie trzeba tylko posmarować wierzch - a do tego płynny lukier bardzo wskazany
icon_smile.gif
on później ładnie zastyga jak w krajance piernikowej.
 

orelia

Member
Cze 25, 2007
3,049
0
0
Jakie to jest pyszne i słodkie
lecker.gif
lecker.gif

Ten lukier mi dał popalić
fiesgrins.gif
Nie ubił się prawie w ogóle i wsiąkł w ciasto ale posmak kwaskowaty wspaniały, mąż zachwycony
icon_lol.gif

Oto moja krajanka:
DSC_0913_1_.jpg
a tu widać, że lukru nie widać
icon_mrgreen.gif

DSC_0911_1_.jpg
 

Załączniki

  • DSC_0913_1_.jpg
    DSC_0913_1_.jpg
    128.5 KB · Wyświetleń: 5
  • DSC_0911_1_.jpg
    DSC_0911_1_.jpg
    182.2 KB · Wyświetleń: 5
Ostatnią edycję dokonał moderator:

moni20

Member
Lis 18, 2007
3,319
1
0
Zrobilam , tylko masa migdalaowa wyszla mi calkiem gesta i dalam o wiele wiecej soku z cytryny. Zdjecia i degustacja jutro.
 

vana

Member
Lis 7, 2008
5,394
0
0
no i wpadłam.





...jutro piekę.
dump.gif
icon_mrgreen.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy