Krajanka piernikowa z marcepanem i powidlami

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
Dziad ale zauważ, że np szklanka cukru waży 220g, a cukru pudru 200
icon_razz.gif

oczywiście że z półtorej szkl całych migdałów wyjdzie mniej niż półtorej szkl mielonych ja ważyłam swoje i te 1.5 szkl to wyszło mi dokładnie 185g migdałów

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,810
4,862
113
Paulinko :handclaps:

amatorka

Member
Wrz 25, 2005
316
0
16
Ja też zrobiłam. Musiałam dodać trochę więcej masła, bo nie dałabym rady wyrobić ciasta. Kostka to 20 czy 25 dkg : Pokkrojona już czeka . Dzięki za przepis. Pycha :!:

Nesia

Member
Cze 22, 2005
640
1
16
Ja dzisiaj zrobilam juz 3 rundke...tym razem wersja skrocona- bez marcepanu.......lukier z likierem kawowym.........

Super przepis........ :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: ....u mnie bedzie goscic nie tylko na swieta :mrgreen:

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
A foty dla wzrokowca ktoś posiada : :mrgreen:

morella

Member
Wrz 24, 2005
393
0
0
W koncu wyprobowalam ten przepisik
icon_smile.gif
Tez mialam problemy z bardzo gestym wrecz twardym ciastem ale po dodaniu jajka jakos sobie poradzilam
icon_smile.gif
Wlasnie je schowalam przed chlopcami ;) Mam nadzieje ze doczekaja swiat ;)

Aelzbieta

Member
Gru 14, 2005
30
2
8
Bajaderko jesteś WIELKA! :anbetung: :anbetung: :bussi:
krajanka wyszłamu super a do tego pyszna masa marcepanowa(zapas na jeszcze jeden placuszek). Krajanka schowana przed łakomczuszkami. :kuehl:
Robiłam również Twoje pierniczki z bakaliami - są przepyszne, niestety puszki z pierniczkami nie da się ukryć przed rodziną :mrgreen:
:blume:

elmagra

Member
Lis 5, 2004
574
0
0
ja tez w tym roku zrobilam. niestety, zapomnialam co bylo rok temu i tym razem znow w srodku mi wyszla taka ciapa, to znaczy za cienko ciasta a za grubo mas, wiec do krojenia to sie za bardzo nie nadaje. ale maz wykradl juz 1/4 to znaczy ze dobra.

Jaco

Member
Gru 5, 2004
6,655
1
0
No to i ja się skusiłam
icon_smile.gif
.

Rany... myślałam, że to strasznie skomplikowany przepis...tyle czasu z nim zwlekałam i teraz wreszcie pękłam. Zrobienie zajęlao mi całe....15 minut!!! I już się piecze. Muszę się jednak przyznać, ze kupiłam gotową masę marcepanową i ją po prostu rozwałkowałam na cieście 8) . Zobaczymy czy będzie smaczna czy gotowiec zepsuje cały rezultat. Trzymajcie kciuki . proszę....

Graz

Member
Gru 2, 2004
13,816
1
38
jaco - nie zepsuje, nie zepsuje, będzie supr! ja robiłam i z gotowa i z robioną i karjanka jest po prostu pyszna, tyle że dla mnie to typowo Bozonarodzeniowe ciasto :lol: :lol: :lol:

Jaco

Member
Gru 5, 2004
6,655
1
0
Wiem, wiem, że bożonarodzeniowe Ale moja masa marcepanowa kończyła swoją ważność, więc miałam do wyboru albo ją ciepnąć do ciasta albo do kosza :mrgreen: . Wybrałam ciasto ;)

Kaśka

Member
Mar 1, 2006
29
0
0
zrobiłam wczoraj, już pokrojona i schowana bardzo wysoko żeby dotrwała do Świąt - juz jest taka pyszna że aż nie mogę sobie wyobrazić co będzie potem - chyba wyjem sama
icon_mrgreen.gif

Mam przy okazji małe pytanko - zostalo mi troszę pasty migdałowej - do czego mogę ją wykorzystać ? Z gory dzięki za pomoc
pzdrwm
Kasia

Jaco

Member
Gru 5, 2004
6,655
1
0
Kaśka @ 14 Nov 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=394370zrobiłam wczoraj, już pokrojona i schowana bardzo wysoko żeby dotrwała do Świąt - juz jest taka pyszna że aż nie mogę sobie wyobrazić co będzie potem - chyba wyjem sama
icon_mrgreen.gif

Mam przy okazji małe pytanko - zostalo mi troszę pasty migdałowej - do czego mogę ją wykorzystać ? Z gory dzięki za pomoc
pzdrwm
Kasia
Do następnej krajanki
icon_mrgreen.gif
. Jeśli zrobiłaś tylko z jednej porcji to mozesz być pewna, że będzie za mało
icon_lol.gif

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Ja masę marcepanową zamrażam sobie. Ostatnia przeleżała w zamrażarce 10 miesięcy!!! No i w czasie czyszczenia jej zawartości wykorzystałam masę do ciasta zwykłego kruchego ( które też było w zamrażarce, od szarlotki zostało) z powidłami śliwkowymi. To było przepyszne! Tzn. ciasto kruche rozwałkowałam na dno blaszki na to powidła, na powidła rozkruszyłam masę, na wierzch jeszcze ułożyłam trochę świeżych śliwek i na to znów ciasto kruche. Upiekłam na rumiano.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy