Krajanka piernikowa z marcepanem i powidlami

Gusia

Member
Wrz 28, 2004
2,907
0
0
Za to ja dzisiaj rano podjęłam "męską" decyzję i robię krajankę z masą marcepanową i orzechową aco mi tam jak nie zjedzą będzie więcej dla mnie :mrgreen:

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Chyba i ja będę musiała zrobić znów. Ale żeby 2 krajanki nie doczekały świąt przy dwóch tylko dziewczynach w domu, to szok :roll: !!!!

bacardi

Member
Wrz 13, 2004
2,860
0
0
Pokaż Kamila pokaż
Ja właśnie tę pastę migdałowa zagniotłam
icon_smile.gif
Ona ma być taka zbita i gęsta :

Małgoś.dz.

Member
Paź 25, 2004
4,687
1
0
Moja krajanka juz od dwóch dni siedzi w pojemniku.
icon_smile.gif

Masę marcepanową zrobiłam własnoręcznie. Ależ była pyszna. Jak mi się dziecię dorwało, to bałam się, że nic do ciasta nie zostanie.

Reeety, jakia ta krajanka dooobra. :mrgreen:
Mam tylko pytanko: kiedy ona zmięknie? Bo ciasto piernikowe po upieczeniu trochę takie suche wyszło... I to nie tylko przy brzegach, ale w całości. :roll:

Teraz narobiłyście mi smaka na tę krajankę z orzechami. Chyba powinnam wziąć się do roboty. :mrgreen:

Gusia

Member
Wrz 28, 2004
2,907
0
0
No to i ja melduje, ze dzisiaj zrobiłam krajankę, a właściwie dwie upiekłam, ale orzechowe. Wczoraj jak poszłam na zakupy co by nabyć mogdały, to nie zeskrobywali z podłogi w sklepie 5zł za 100g migdały :shock: chyba z osłami sie na mózgi pozamieniali. W koncu kupiłam orzechy i krajanka jest pyszna juz ma jeden brzeg obgryziony jeszcze nie zdążyła wystygnąć i juz została naruszona tak pięknie, korzennie pachniała :mrgreen:

Marcelina

Member
Wrz 16, 2004
1,714
0
0
5 zł za 100 g :shock:
Miałaś rację, że nie kupiłaś. W niektórych sklepach można kupić migdały na wagę, kilogram kosztuje 27,5 złotych.

bacardi

Member
Wrz 13, 2004
2,860
0
0
Ja jeszcze nie upiekłam karajanki, bo dzisiaj skonczyłam pierniczki Gusiowe produkowac
icon_smile.gif
Ale niech mnie ktoś oświeci dlaczego jednym wychodzi twarda ta krajanka a u innych jest mięciutka :

melmire

Member
Paź 22, 2004
2,348
0
0
U mnie krajanka wlasnie stygnie w piecu, robilam z konfitura morelowa bo sliwkowej niet :cry: Ale na pewno i tak bedzie pyszna, wyglada w kazdym razie obiecujaca!
A ze dokupilam puszek, jutro robie nastapne ciasteczka!!

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
3
0
Ja jeszcze nie upiekłam karajanki, bo dzisiaj skonczyłam pierniczki Gusiowe produkowac
icon_smile.gif
Ale niech mnie ktoś oświeci dlaczego jednym wychodzi twarda ta krajanka a u innych jest mięciutka :?:
Mnie tez to gnebi, bacardi :dump:

Moze to rodzaj i wilgotnosc maki ma na to wplyw? Mnie zawsze wychodzi mieciutka od poczatku i troche sie niepokoje jak ktos pisze, ze twarda mu wyszla
icon_sad.gif

Jedyna rada jaka moge Ci dac, to dosypuj make stopniowo - jak widzisz, ze ciasto robi sie bardzo twarde to nie dosypuj wiecej. Zawsze mozna dodac wiecej juz po dodaniu jajek, ktore w sumie troche to ciasto rozrzedzaja.

melmire

Member
Paź 22, 2004
2,348
0
0
No wiesz co Bajaderko!!!
Przestraszylas mnie tym dodawaniem jajek w liczbie mnogiej! :mrgreen:
Zaczynalam juz myslec ze cos znowu sknocilam :dump: ale na szczescie stoi jak byk ze tylko jedno jajo
Aha, moja krajanka na twarda przesadnie nie wyglada, chociaz mialam watpliwosci czy uda mi sie w nia te cala make wtloczyc
icon_smile.gif

Małgoś.dz.

Member
Paź 25, 2004
4,687
1
0
No, mnie makę udało się do końca wtłoczyć dopiero jak jajo poszło.
Bo na ogniu w pewnym momencie łyżka stanęła na sztorc i ani w te ani wewte się nie dało. :mrgreen:
Do dziś ręka mnie boli od mieszania w tym garze. :mrgreen:
Ale mały łyczek :cheers: pomaga na ból. :mrgreen:

bacardi

Member
Wrz 13, 2004
2,860
0
0
Moja krajanka też już upieczona i polukrowana :dance:

Jak długo mam ja tak trzymać odkrytą ???

Gusia

Member
Wrz 28, 2004
2,907
0
0
Moja już pokrojona leży sobie w pudełeczkach. Jest pyszna, od początku była mięciutka, chociaz ta druga była ciut twardsza na końca, ale po pierwsze nie przesiałam maki (zapomniałam) po drugie ciut za długo ja trzymałam w piekarniku, ale jak odkroiłam boki to środek był mięciutki. Pierwszą piekłam na blasze 33x20 a druga na 42x24, bo ta mniejsza blacha okazała się za mała. Skrawki leżały na blasze całą noc nie przykryte i nawet te twardsze są teraz mięciutkie. Jest pyszna, ja nie wiem czy ona dotrzyma do świąt :dump: Raczej czarno to widzę

bacardi

Member
Wrz 13, 2004
2,860
0
0
Melduję,że zapuszkowałam krajankę
icon_smile.gif
Dłuższe przebywanie na widoku było dla niej bardzo niewskazane :mrgreen:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy