ale trzeba wziac poprawkę,ze nie wszyscy mają dostęp do mascarpone
ktos kto nigdy nie jadła tiramisu' z mascarpone po prostu nie czuje róznicy
dlatego zawsze namawiam, najpierw spróbujcie oryginału..potem przyjdzie czas na wariacje na tematMarghe mi nie chodiz o roznice! ja zinnego serka po prostu nie lubie. jakbym nie miala mascarpone, to bym wolala w ogole nie jesc. no po prostu. jeden nie lubi flaczkow a inny sernika na zimno z biszkoptami umoczonymi w czekoladzie i posypanego kakao/
Nie wydaje. Kocham polskie serkiAle może nie zaśmiecajmy przepisu
ja tez kocham, ale jakos mi strasznie zgrzyta w zestawieniu ze składnikami tiramisu.
co do zasmiecania, racja, ale gdzi eo tym pisac![]()
Fajny tyrajmiś, ale ja nie lubię dodawać żółtek na surowoI weź tu dogódź każdemu, co Johasiu
![]()
![]()
Chodziło mi głównie o wykorzystanie serków niemascarponowych jak w tym przepisie. W końcu w tych tu kulkach też się żółtek nie daje...![]()
hmm...dziękuję dziewczynyjutro bedę w carrefour'rze więc może tam znajdę
Dopiero teraz się doczytałam tego Carrefoura - rozglądaj się tam, a może znajdziesz mascarpone, bo bywa...
w carrefourze powinien być![]()
ja co prawda nigdy tiramisu z innego niż mascarpone serka nie robiłam, bo mam makro pod nosem (a tam półkilogramowe pudła w dość przyzwoitej cenie), ale w sumie - dlaczego nie? zwłaszcza, jeśli ktoś po prostu nie ma możliwości kupienia włoskiego serkakuchnia jest po to, żeby w niej ekperymentować, poszukiwać smaków i tworzyć własne wariacje na temat znanych i mniej znanych dań
To, co dla jednego jest nie do przyjęcia, drugiemu może smakować i o to przecież chodzi
Najwyżej przy konsumpcji orginalnego tiramisu będzie można wykrzyknąć "ach, to tak smakuje? moje zupełnie inaczej!"![]()
Ja tam zachęcam do kulania
z każdego serka, który tylko ukulać się da :twisted:
Kocie, tak.. eksperymenotwac, zmieniać ok. Tak jak mówiłam, rozumiem, że nie kazdy ma dostęp do mascarpone.. ale nie nazywajmy deseru z Campiny czy innego serka Tiramisu' bo to nie jest Tiramisu' .
tak samo jak schabowy z indyka nie jest schabowym![]()
ale o tym juz było.
dlatego napisałam "wariacje na temat "czyli coś, co jest inspirowane dajmy na to tiramisu, ale faktycznie nim nie jest. Myślę jednak, że nazwanie dania na własny użytek "tiramisu" nie jest żadną zbrodnią, zwłaszcza, jeśli czuje się bluesa w tym temacie i ma świadomość, że to tylko podróba
![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.