Mazurek pomarańczowy

orelia

Member
Cze 25, 2007
3,049
0
0
Ja też właśnie ten wybrałam na mój mazurkowy debiut, boje się czy wyjdzie ale do odważnych świat należy
icon_mrgreen.gif

Jutro z samego rana biorę się za pieczenie!!
Trzymac kciuki, proszę
icon_lol.gif

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
Mój już gotowy.
icon_smile.gif

W tym roku miałam malutkie pomarańcze, więc dałam ich chyba z osiem. Część z nich obrałam z albedo, otarłszy uprzednio skórkę. Przed smażeniem przekręciłam je przez maszynkę i mam wrażenie, że szybciej się usmażyły, zwłaszcza, że nie dodawałam wody.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

aklat

Member
Gru 10, 2007
1,309
0
0

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Zrobiłam samo ciasto, nadzienie dałam inne. Jednak wyszło mi ciasto jak piasek, powiew wiatru sprawia, ze się osypuje.
Robiłam dokładnie wg. przepisu, nawet proporcji i ilości nie zmieniłam. Niestety, ciasto nie nadaje się do publicznej prezentacji.
icon_sad.gif

Co mogło pójść nie tak?

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
( co do polewy, to przypuszczam, ze po kryjomu zeskrobiemy ją łyżką, bo bardzo dobra, różana
icon_lol.gif
)

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
Nie mam pojęcia, dlaczego Ci się nie udało. Mnie się kiedyś rozsypały w rękach na piasek blaty z przepisu Jobi (zużyłam je potem na spód ciasteczkowy do serników). To ciasto kocham od lat i robię z niego nie tylko blaty pod mazurki, ale i kruche wycinane ciasteczka.

Aniutka

Well-known member
Maj 11, 2008
2,418
2,350
113
Popelnilam
icon_smile.gif
Masa jest po prostu super smaczna! Calosc do degustacji jutro, ale mam przeczucie, ze bedzie mniam
icon_smile.gif

Dziekuje za przepis!
icon_smile.gif

Aniutka

Well-known member
Maj 11, 2008
2,418
2,350
113
Dopisuje wrazenia po degustacji: mazurek jest bardzo smaczny! Calosc slodka, ale jednoczesnie orzezwiajaca przez goryczke
icon_smile.gif
Dodalam mniej cukru (ok. 200 g), bo nie dodawalam duzo tej bialej warstwy spod skorki.
Mazurek wszystkim bardzo smakowal i na pewno wchodzi na stale do Wielkanocnego menu.
Jeszcze raz dziekuje!

jaxja

Moderator
Maj 26, 2006
3,521
0
0
Mazurek udał się znakomicie, dziekuję za przepis. Wchodzi do mojego wielkanocnego menu na stałe. Masa jest pysza, a sam mazurek bardzo efektowny. Córka zrobiła zdjęcia, jak tylko mi je przyśle, to wstawię.

LeNinka

Member
Sie 14, 2005
944
0
0
Przepyszna jest ta masa pomarańczowa!
lecker.gif

Zrobiłam z połowy porcji, bo mazurek wprawdzie duży, ale dzielony na trzy części i trzy masy.
Smakował wszystkim.
Goryczka jest absolutnie konieczna, nadaje właściwego smaku.
Joanno, wielkie dzięki za przepis. Będzie gościł już stale na naszym stole wielkanocnym.
Zdjęcia dodam wieczorem, jak nie zapomnę
icon_wink.gif

chachu

Member
Paź 24, 2008
772
0
0
Ja tez zrobiłam i był pyszny chociaz masa z daktylami byłaby lepsza (dla mnie) , ta równiez jest pyszna a co do ciasta kruchego to jest suuper oto ciachooo
P4120155.JPG
lub pizza jak to okreslił znajomy!!
rofl.gif

Załączniki

• P4120155.JPG
    P4120155.JPG
    45.4 KB · Wyświetleń: 4

LeNinka

Member
Sie 14, 2005
944
0
0
LeNinka @ 15 Apr 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=845863Przepyszna jest ta masa pomarańczowa!
lecker.gif

Zrobiłam z połowy porcji, bo mazurek wprawdzie duży, ale dzielony na trzy części i trzy masy.
Smakował wszystkim.
Goryczka jest absolutnie konieczna, nadaje właściwego smaku.
Joanno, wielkie dzięki za przepis. Będzie gościł już stale na naszym stole wielkanocnym.
Zdjęcia dodam wieczorem, jak nie zapomnę
icon_wink.gif
Jak już napisałam, był pyszny. Taki:
44172427_d.jpg

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy