Nocne bułeczki

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
Bardzo rzadko jadam ostatnio pieczywo z białej mąki, ale wczoraj wieczorem myślałam co zjem na niedzielne śniadanie i myśl o bułkach mnie dręczyła do tego stopnia, że zagniotłam ciasto i dziś rano upiekłam ( z połowy porcji, 8 bułek, czyli na cały tydzień jak dla mnie
icon_biggrin.gif
):

bu_ki_008.jpg

nie smarowałam jajkiem, bo nie uznaję tego sposobu przy pieczeniu bułek.
 

Załączniki

  • bu_ki_008.jpg
    bu_ki_008.jpg
    161.9 KB · Wyświetleń: 5

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,354
113
Beata, piękne Ci wyszły
mniam.gif
.
I od razu małe pytanie: a czy smarujesz bułki żeby mak się trzymał? Jak smarowałam olejem, to mak był na nich do mometnu wyjmowania z piekarnika a potem cały mi odpadł.
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
Smaruję mieszaniną oleju i gorącej wody, albo samą wodą ( rzadko mlekiem), mak nie trzyma się tak dobrze jak przy jajku czy samym białku, ale nie narzekam.
 

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,354
113
Tak się zastanawiam, czym smarują w piekarni (u nas są takie obarzanki suto sypane makiem), że ten mak tak dobrze się trzyma? Na pewno nie jest to jajo
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
myślę, że posypują makiem a potem jeszcze po wierzchu spryskują wodą ( też tak czasem robię), chyba wtedy lepiej się trzyma ( wydaje mi się, że wówczas jakby bardziej się z ciastem zespala, albo to tylko takie moje wymysły
icon_wink.gif
)
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,354
113
no to wypróbuję Twój sposób. A co myślisz o obtoczeniu (tylko wierzchu bułek) w maku? Te ziarenka powinny się wtedy chyba tak delikatnie wbić w ciasto?
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
ale apetyczne
lecker.gif

no i jak z tym makiem, na zdjęciu widać, że trzyma się dobrze, wciskałaś jakoś w ciasto czy inaczej go "przyklejałaś" ?
 

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,354
113
BeataSz @ 3 Jan 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=927419ale apetyczne
lecker.gif

no i jak z tym makiem, na zdjęciu widać, że trzyma się dobrze, wciskałaś jakoś w ciasto czy inaczej go "przyklejałaś" ?
Trochę późno obudziłam się i robiłam po najmniejszej linii oporu. Bułki posmarowałam śmietanką kremówką
icon_rolleyes.gif
(do ciasta też dałam 2 łyżki kremówki) i posypałam szybko makiem, bo byłam już bardzo głodna. I jakoś mi się ten mak trzyma
icon_mrgreen.gif
Oczywiście, z tej szybkości zapomniałam i psiknięciu wodą
icon_mrgreen.gif
 

Jolan

Member
Lis 23, 2009
3,391
0
0
I jak nie tuczą ?
 

Załączniki

  • bu_eczki_20.02.2010_002.jpg
    bu_eczki_20.02.2010_002.jpg
    609.9 KB · Wyświetleń: 1
  • bu_eczki_20.02.2010_002.jpg
    bu_eczki_20.02.2010_002.jpg
    609.9 KB · Wyświetleń: 1

eremiw

Member
Wrz 1, 2007
259
0
16
Jutro sobota, moje ciasto rośnie w lodówce. Jak urośnie- to będą moje pierwsze bułeczki:))Ciasto łatwo robiło się, nic się nie kleiło do rąk.
 

mexikana

Active member
Sty 15, 2008
6,773
28
48
upieklam! pychotki
banana.gif
dziekuje za przepis
anbetung.gif


dodam, ze leniwa bestia ze mnie, wiec wyrabialam w maszynie, uformowalam i wylozylam na blache tez wczoraj, przykrylam folia i do lodowy
icon_smile.gif

dzis rano przed pojsciem do lazienki wyjelam na chwile do ogrzania i siup do piekarnika
icon_smile.gif

bardzo smakowite
lecker.gif