Nocne bułeczki

AnkaP

Well-known member
Contributor
Sty 2, 2008
8,464
1,347
113

Jaska

Well-known member
Lut 6, 2022
864
810
93
Tak w skrócie tłumaczyłam znajomej: zawiązujesz supeł i jeden koniec do góry, drugi do dołu i sklejasz pośrodku 😁.
Najsmaczniejsze z bułek śniadaniowych! 💛
Dziękuję Krysiu 😘
 

Elzunia

Well-known member
Contributor
Kwi 8, 2011
4,806
422
83
Dziękuję. Czytalam opis Krysi ale nie byłam pewna czy dobrze zrozumiałam.
Moze w piątek zrobię.
 

Elzunia

Well-known member
Contributor
Kwi 8, 2011
4,806
422
83
Dzienks :bussi:, lepiej sie nie da pokazać. Jakos bym te bułeczki skleciła ale ja chce od razu takie piękne jak Anka :) .
 

Elzunia

Well-known member
Contributor
Kwi 8, 2011
4,806
422
83
Krysiu, ta paniusia z tego bloga do którego podałaś link, pisze, ze niekoniecznie trzeba ciasto zostawiać na noc, można tez odłożyć na 1,5 godziny i dalej robić.
Czy bułeczki stracą na smaku jeżeli ciasto nie będzie nocować w lodowce? Robil tak ktoś?
 

Krystyna9

Well-known member
Contributor
Cze 7, 2007
15,134
1,311
113
Elzuniu, pewnie że normalnie wyrośnie takie ciasto. Jednak powolne wyrastania w niskiej temperaturze powoduje trochę inny, delikatniejszy smak ciasta. Gdybym dzisiaj robiła to ciasto to bym dała 20g drożdży maksymalnie.
 

Buka

Well-known member
Contributor
Wrz 19, 2004
25,393
749
113
Jednakowy przepis na drożdżowe wyrastane w lodówce, a wyrastane zwyczajnie daje w efekcie dwa różne ciasta.
Ciągle pamiętam panettone wyrastane zwyczajne i takie z lodówki, które kiedyś upiekłam. To było chyba moje największe zaskoczenie kulinarne. Nie mogłam się nadziwić delikatności i puszystości lodówkowego.
Może w bułeczkach aż tak spektakularnych róznic sie nie zauważy, ale na pewno będą korzystne.
 

Elzunia

Well-known member
Contributor
Kwi 8, 2011
4,806
422
83
Nawet sobie Krysiu nie wyobrażasz jaką radochę miałam. Fotografowałam z każdej strony żeby pokazać jak fajnie mi się udały.