Nocne bułeczki

Margarete

Member
Cze 23, 2007
1,969
0
0
Krystyno kochana, dziekuje Ci za te buleczki!
anbetung.gif
bussi.gif
herzen.gif


Bardzo sie balam, bo po raz pierwszy zostawilam ciasto drozdzowe na noc w (bardzo) zimnej spizarni. Czulam, ze nie moze mi sie udac, no bo jak to? Ciasto drozdzowe wyrastalo przeciez zawsze w cieple.
Ale postanowilam zaryzykowac. Ciasto wyrobilam bardzo starannie i odstawilam w zimnie do wyrosniecia. Pieknie uroslo! Wylozylam na stol i cale powietrze z niego nagle wyszlo jak z naklutego szpilka balonika
rofl.gif

Nie zniechecilam sie jednak, pomyslalam sobie, ze juz ktos za mnie wczesniej o tym pomyslal i wiedzial co robi
wink.gif
Podzielilam wiec ciasto na paseczki i zaczelam uplatac buleczki. Ciasto roslo juz podczas ksztaltowania bulek, ocieplilo sie, ozylo!
Uplecione buleczki pozostawilam na blachach w cieplej kuchni. Pieklam w temp.180 stopni w termoobiegu i wystarczylo im 17 minut.

No i oto rezultat!

2.jpg

w_przekroju.jpg

Nigdy juz, od kiedy upieklam pierwszy chleb a teraz te buleczki nie zdam sie na laske miejscowego piekarza, ktorego chleb byc moze dobry, na trzeci dzien jest juz zielony a bulki ciagna sie jak guma do zucia
baa.gif


Krystyno, Twoje buleczki sa pyszne, cudownie pulchne. Wyszlo mi 15 buleczek. Troche nierownych, bo nie uzywalam wagi. Smarowalam przed rosnieciem, co bylo bledem no i nie mialam posypki. Ale wszystko da sie naprawic. W nastepna sobote!!!

Jeszcze raz
anbetung.gif
 

Załączniki

  • 2.jpg
    2.jpg
    96.8 KB · Wyświetleń: 25
  • w_przekroju.jpg
    w_przekroju.jpg
    152.1 KB · Wyświetleń: 24
Ostatnią edycję dokonał moderator:

olcik

Member
Lut 4, 2009
65
0
0
Pyszności!
Upiekłam

icon_mrgreen.gif



http://galeriachleba.blogspot.com/2011/06/nocne-bueczki.html
 

Załączniki

  • Nocne_bu_eczki__1_.JPG
    Nocne_bu_eczki__1_.JPG
    215.6 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
ciasto w lodówce
icon_mrgreen.gif
Miałam mąkę tylko tortową i dałam pół na pół mleko z wodą
Bardzo podobała mi się struktura tego ciasta, taka aksamitna w dotyku.
 

lemina

Member
Kwi 23, 2006
1,690
0
0
Właśnie zrobiłam po raz kolejny. Nie byłabym to ja, gdybym trzymała się ściśle przepisu
icon_wink.gif
Robię z mąki pełno zarnistej i dodaję płatki owsiane. Do tego dodaję jakieś ziarna lub dzisiaj dodałam podsmażone na suchej patelni orzechy. Bułeczki ZAWSZE wychodzą bardzo dobre. Ponadto połowy nie dopiekam. Po ok połowie czasu pieczenia połowę wyciągam, studzę i wrzucam w worku lub pudełku do lodówki, aż następnego lub 2 dni później potrzebne mi są. Tak to z jednej porcji mam dwa śniadania ciepłych bułek :D W dodatku mój poranny ptaszek ostatnio pomaga mi klecić bułeczki, a więc ich kształty są przeróżne, co nie zmienia faktu, że znikają na śniadanie aż miło
icon_smile.gif


Dziękuję bardzo za przepis.
 

qd

Well-known member
Contributor
Sie 28, 2005
6,498
298
83
Wreszcie moglam je upiec - na balkonie + 3, idealna temperatura do wyrastania!

Troszke pogmeralam w przepisie, bo 40 g drożdży na ca 450 g mąki wydało mi się dużo za dużo.


Moja wersja:
400 g mąki pszennej + 50 g do podsypywania w razie potrzeby
15 g mąki ziemniaczanej
10 g cukru
20 g drożdży świeżych
125 g mleka
125 g wody
7 g soli
20 g oleju

Wieczorem
W misce rozcieram drożdże z cukrem i pozostawiam aż się rozpłyną. Potem dodaje wszystkie składniki, zagarniam łyżką, aż zbiorę całą mąkę i pozostawiam na 10 min, niech sie "zastanowi". Po tym czasie wyrzucam całość z miski na posypaną mąką stolnicę i ręcznie zagniatam. NIE NADAJE SIE do wyrabiania hakami miksera!
Ciasto jest bardzo ścisłe i elastyczne, wręcz wydaje się za twarde na bułki.

Wyrobioną kulę wkładam do naolejowanej plastikowej miski z przykrywką i wynosze na balkon.

Rano zabieram miskę z balkonu, otwieram, wyrzucam kulę na posypaną mąką stolnicę i idę robić toaletę.
Po wyjściu z łazienki zagniatam ciasto 2-3 razy i dziele na 16 częsci. Formuję bułeczki, układam na blasze, przykrywam ścierką i zajmuje sie porządkami porannymi. Robię herbatę, zaparzam siemię dla męża, odliczam dragi i włączam piekarnik na 220 C.
Podrośnięte bułeczki smaruję jajkiem rozbełatanym z łyżką mleka, posypuję makiem, sezamem, czarnuszką i piekę 20 minut bez termoobiegu.

Bu_ki_nocne_cc.jpg

Bułeczki są lekko chrupiące z wierzchu i maja przyjemną strukturę w środku, nie za gęstą ( a tego się obawiałam); świetnie trzymają kształt.

Stanowczo są za dobre, do jednego męskiego brzucha potrafi wejsc na śniadanie i 6 takich , w końcu nie najmniejszych, wypieków. Oczywiście z wkładem miesnym lub serowym.
 

Załączniki

  • Bu_ki_nocne_cc.jpg
    Bu_ki_nocne_cc.jpg
    35 KB · Wyświetleń: 23

JUICYfruits

Member
Lut 1, 2012
46
0
0
Bałam się okrutnie, gdyż robiłam na drożdżach instant.
I totalnie niepotrzebnie!

Te bułeczki są cudne!
Robilam już kilkakrotnie, za każdym razem tak samo zaskakują
icon_smile.gif

Własnie kolejna porcja na poranne pieczenie siedzi w lodówce:)


Z makiem i serowymi "opiłkami"
icon_smile.gif

 

Załączniki

  • 14122012.jpg
    14122012.jpg
    227.8 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Iva

Member
Wrz 13, 2004
9,428
0
0
zrobiła, i na niedzielę i na poniedziałek
łatwo i szybko sie je robi, rodzina zachwycona bo pyszne są
lecker.gif







 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

jaka

Member
Wrz 15, 2004
1,653
0
0
Dołączam do entuzjastów tych bułeczek - w nocy (koło 24-ej) ciasto nastawione (z suchymi drożdżami, ok. 7g), przed 8 rano wyplecione, konsumpcja trwa... :eek:)
Użyłam mąkę orkiszową typ 630.
Ciasto rewelacyjne w obróbce, nic a nic mąki nie musiałam podsypywać podczas wyplatania. Ciasto niezwykle sprężyste - takie najbardziej lubię
icon_smile.gif

Polecam z całego serca.
Wrócę do nich...
Dziękuję.
 

doris71

Member
Lis 9, 2008
9,365
0
0
dzisiejsze bułeczki, na rozpoczęcie urlopu sobie upiekłam, jedna w wersji bagietka z solą i kminkiem, kolejne dni tez pod znakiem bułek
 

Załączniki

  • bu_eczki_nocne_krysi.jpg
    bu_eczki_nocne_krysi.jpg
    70.9 KB · Wyświetleń: 2
  • bu_eczki_nocne_wersja_sól_i_kminek.jpg
    bu_eczki_nocne_wersja_sól_i_kminek.jpg
    67 KB · Wyświetleń: 2
  • bu_ki_nocne_krysi.jpg
    bu_ki_nocne_krysi.jpg
    61.7 KB · Wyświetleń: 2
  • bu_ki_nocne_k.jpg
    bu_ki_nocne_k.jpg
    120.8 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:

adrijah

Member
Maj 18, 2007
2,662
6
38
Upiekłam je dzisiaj
icon_smile.gif
Zrobiłam pół na pół z mąką pełnoziarnistą. Niestety się zagapiłam i dałam za dużo oleju, a już nie miałam reszty składników, żeby uzupełnić. Chyba przez to nie wyrosły mi za bardzo w piekarniku. Ale to nic, są pyszne, mięciutkie w środku i chrupiące z wierzchu. Zdecydowanie do powtórki
icon_smile.gif
tym razem już z małą ilością oleju ;)
 

adrijah

Member
Maj 18, 2007
2,662
6
38
Znowu je upiekłam
icon_smile.gif
tym razem z 1 1/2 szklanki zwykłej mąki, jedną szklanką pełnoziarnistej i 1/2 szklanki otrębów (mieszanych pszennych i owsianych) i z odpowiednią ilością oleju
icon_razz.gif

Są pyszne
icon_smile.gif

Połowę podpiekałam 15 minut, ostudziłam i schowałam do lodówki. Jutro dopiekę 10 minut, zobaczymy co z tego będzie
icon_smile.gif
 

renia2001

Member
Maj 10, 2012
966
0
0
A mnie kiedyś nie wyszły:) Wsadzilam ciasto do lodówki na noc a rano było klapnięte, jakby urosło i opadło...Spróbuję jeszcze raz, bo tak zachęcająco piszecie o tych bułeczkach, że tym razem muszą wyjść!
 

Aniq

Member
Maj 5, 2007
2,734
0
0
Jak myślicie, jak bardzo można przedłużyć leżakowanie ciasta w lodówce?
Do 20 godzin? Dłużej?
A gdyby tak na wystawić na balkon na mróz, a potem dopiero do lodówki?

Mam czas dzisiaj zrobić ciasto, ale nie będę miała jak go jutro upiec...A marzą mi się te bułki.
 

dark_idunna

Member
Kwi 7, 2014
12
0
0
Są absolutnie niezawodne i superszybkie:)

Wychodzą z każdej pszennej mąki (harina de trigo, wygląda na grubszą niż nasza 500), dowolnych drożdży (robiłam na świeżych hiszpańskich) w totalnie nieokiełznanym piekarniku
icon_smile.gif


nocnebuleczki.jpg
 

Załączniki

  • nocnebuleczki.jpg
    nocnebuleczki.jpg
    199.9 KB · Wyświetleń: 25

AnkaP

Well-known member
Contributor
Sty 2, 2008
8,379
1,258
113
Moje dzisiejsze:

bu_eczki.JPG

Właśnie stygną, będą na leniwe niedzielne śniadanie
lecker.gif
Piekłam już kilkakrotnie, w smaku zawsze były pyszne, ale musiałam popracować nad techniką zaplatania, bo na początku strasznie niekształtne mi wychodziły.
 

Załączniki

  • bu_eczki.JPG
    bu_eczki.JPG
    174 KB · Wyświetleń: 26