Nocne bułeczki

Jaska

Well-known member
Lut 6, 2022
1,839
2,182
113
Tak w skrócie tłumaczyłam znajomej: zawiązujesz supeł i jeden koniec do góry, drugi do dołu i sklejasz pośrodku 😁.
Najsmaczniejsze z bułek śniadaniowych! 💛
Dziękuję Krysiu 😘
 

Elzunia

Well-known member
Kwi 8, 2011
5,180
593
113
Dziękuję. Czytalam opis Krysi ale nie byłam pewna czy dobrze zrozumiałam.
Moze w piątek zrobię.
 

Elzunia

Well-known member
Kwi 8, 2011
5,180
593
113
Dzienks :bussi:, lepiej sie nie da pokazać. Jakos bym te bułeczki skleciła ale ja chce od razu takie piękne jak Anka :) .
 

Elzunia

Well-known member
Kwi 8, 2011
5,180
593
113
Krysiu, ta paniusia z tego bloga do którego podałaś link, pisze, ze niekoniecznie trzeba ciasto zostawiać na noc, można tez odłożyć na 1,5 godziny i dalej robić.
Czy bułeczki stracą na smaku jeżeli ciasto nie będzie nocować w lodowce? Robil tak ktoś?
 

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,354
113
Elzuniu, pewnie że normalnie wyrośnie takie ciasto. Jednak powolne wyrastania w niskiej temperaturze powoduje trochę inny, delikatniejszy smak ciasta. Gdybym dzisiaj robiła to ciasto to bym dała 20g drożdży maksymalnie.
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,657
2,955
113
Jednakowy przepis na drożdżowe wyrastane w lodówce, a wyrastane zwyczajnie daje w efekcie dwa różne ciasta.
Ciągle pamiętam panettone wyrastane zwyczajne i takie z lodówki, które kiedyś upiekłam. To było chyba moje największe zaskoczenie kulinarne. Nie mogłam się nadziwić delikatności i puszystości lodówkowego.
Może w bułeczkach aż tak spektakularnych róznic sie nie zauważy, ale na pewno będą korzystne.
 

Elzunia

Well-known member
Kwi 8, 2011
5,180
593
113
Nawet sobie Krysiu nie wyobrażasz jaką radochę miałam. Fotografowałam z każdej strony żeby pokazać jak fajnie mi się udały.