Maryna @ 29 Dec 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=796809To moje było maślane bardzo. Zięć twierdzi, że powinno być lżejsze. U mnie na dnie formy zebrało sie masło, tłustawe było dość mocno. I nie chciało mi sie wyrabiać, kleiło sie do rąk a bałam sie wyrabiać w KA. Trzymałam sie ściśle przepisu, mąki i tak mi weszło troche więcej.Mnie to ciasto wychodzi zawsze leciutkie jak puszek. Ma zdecydowanie najlżejszą strukturę ze wszystkich drożdżowych ciast, które piekłam.
Staram się nie dodawać więcej mąki. Ciasto na początku się nieco klei jak każde drożdżowe, ale po kilku minutach wyrabiania robi się gładkie i elastyczne. Osobiście lubię wyrabiać je ręcznie, ale chyba można do tego użyć miksera. Piszę "chyba", bo nigdy tego sama nie próbowałam.
Maryna @ 29 Dec 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=796860Chyba masło było za twarde i w trakcie składania w kopertę a potem wałkowania nie wchłonęło sie dostatecznie.I ja tak sądzę.
Może za delikatnie go wałkowałaś i zostało w zbyt grubych warstwach?
Nie dało się rady wchłonąć i spłynęło na dno foremki....![]()
Szkoda, że Ci nie wyszło.![]()
Mam nadzieję, że Cię to nie zniechęci do następnej próby.
Mnie w każdym bądź razie zachęciłaś do pieczenia.
Idę nastawiać starter.![]()
Maryna @ 30 Dec 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=797324Joanno, ale ja nie uważam, że mi nie wyszło. Wyszło, zakalca nie miało, smaczne było bardzo i ładne.Bardzo się w takim razie cieszę!![]()
Nie wiem czemu, ale czytając Twój post odniosłam wrażenie, że nie byłaś z niego zadowolona przez tę nadmierną tłustość.
Najważniejsze, że smakowało.![]()
Joanna @ 2 Jan 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=798115Powiem Wam, że mnie nie wydaje się szczególnie pracochłonne.
Fakt, trzeba do niego co jakiś czas zaglądnąć, ale zwykle tylko na kilka minut.
W międzyczasie można robić coś innnego.Ale w domu trzeba być.![]()
Lud_ @ 2 Jan 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=798132Hazo, a w jakiej foremce (przybliżone wymiary) piekłaś z tej połowy porcji?Piekłam w takiej formie.
hazo @ 2 Jan 2009 napisał:
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.