Pandoro di Verona

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113
Piękność
eek2.gif

Ciastkara

Member
Lut 2, 2009
340
0
0
Ja chcialabym zapytac odnosnie tego wałkowanego masła. Czy tylko pierwszy raz daje sie masło i wałkuje, potem pozostałe wałkowania juz bez masła
icon_question.gif

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,928
6,344
113
Tak, całość masła daje się przy pierwszym wałkowaniu, tak, jak jest to pokazane na zdjęciach.
Kolejne wałkowania mają za zadanie równomierne rozprowadzenie masła w cieście.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

DOROTKA1

Member
Lis 5, 2008
153
0
0
Pandoro robilam na swieta Bozego Narodzenia, a rodzina juz wyczekuje i sklada zamowienia na tegoroczna Wielkanoc ... wcale sie im nie dziwie
mniam.gif
Joanno podpowiedz mi prosze jak jestem po ostatnim etapie przed wlozeniem ciasta do form (wedlug twojego zalecenia dziele ciasto na 2), czy moge jeszcze je zagniesc i dopiero wlozyc ?

dolce

Member
Mar 25, 2009
5
0
0
Tyle supre komentarzyże nabrałam ochoty na tę babke. W wykonaiu przypomina mi croisaanty i tu musze sie przyznac że takie z super warstwami wyszły mi tylko raz.

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
A co myślicie o tym, żeby zamrozić ciasto po ostatnim wałkowaniu, czyli przed ostatecznym wyrastaniem? Boję się, że nie wyrobię się czasowo z tą babką i chciałbym, żeby była jak najświeższa. Może mrożąc ciasto da się jakoś ułatwić cały ten proces?

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,306
383
83
Nie wiem czy ciasto można by zamrozić, chociaż też zastanawiałam się nad tym. Postanowiłam jednak, że zamrożę upieczoną babę, właśnie stygną dwie sztuki i za chwilę wylądują w zamrażalniku.
icon_smile.gif

Maryna

Moderator
Sty 5, 2006
7,979
0
0
Dziunia, ja bym zamroziła ze śpiewem na ustach 
icon_mrgreen.gif
Wszystko mrożę, nawet Twój krem ubijany na parze i jak dotąd jedynie surowa marchewka była porażką.

Ale wolałabym zamrozić upieczoną, tyle co wystygłą. 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Też wolałabym zamrozić upieczoną, ale nieupieczona zajmuje mniej miejsca
icon_mrgreen.gif
Bo tak sobie myślę, przecież mrozi się surowe ciasto na drożdżach, dlaczego więc tego nie moznaby tak samo potraktować. Tyle żeby potem dobrze rozmrozić i pozwolic na dobre wyrośnięcie, co pewnie potrwa dużo dłużej niż w normalnym trybie.

k@sia

Member
Kwi 7, 2009
9
0
0
Okropnie mnie kusi zrobienie tej babki
icon_smile.gif
Ale trochę się obawiam, bo specjalistką w drożdżowych wypiekach to ja nie jestem
icon_neutral.gif
ale takiej nabrałam ochoty, że muszę ją wypróbować, myślę że może tak na święta
icon_smile.gif

Trzymajcie za mnie kciuki, jak zrobię to dam znać
icon_smile.gif

PS. Przy okazji witam wszystkich ciepło, bo ja tu nową duszyczką jestem
icon_smile.gif

sapphire

Member
Kwi 1, 2009
648
0
0
Zastanawiam się nad upieczeniem na swięta tej babki. Przeczytałam temat od deski do deski - i chyba zaryzykuję. Oj, zrobiła mi się długa lista tego, o chcę przygotować na święta. Chyba będę musiała ją okroić.

sapphire

Member
Kwi 1, 2009
648
0
0
Powiedzcie, proszę jeszcze z jakiej maki piekłyście?

Czytałam, że ktoś użył innej niż w oryginale. Ja najczęściej piekę ciasta z zytniej typ 720 lub przenna 650.

Mogłyby być?

małgośka79

Well-known member
Maj 4, 2007
2,322
906
113
Uwielbiam te wloskie babki swiateczne!!!! Kilka razy bywalam we Wloszech w okresie poswiatecznym i wykupywalam przecenione ciasta
icon_smile.gif
Pychota, rodzina tez zajadala ze smakiem. Dzieki za przepis, chyba sie skusze w te swieta i sama sprobuje zrobic
icon_smile.gif

Margarete

Member
Cze 23, 2007
1,969
0
0
Sprobuje zrobic te babke i moze tym razem mi sie uda. Spackalam niestety wszystko piekac na Boze Narodzenie przez to, ze bylo juz bardzo pozno i ciasto z II etapu nie chcialo rosnac!!!
Niedorobiona Pandoro-Babka i tak byla pyszna, a kuchnia pachniala dwa dni - ciekawa jestem, dlaczego przy pieczeniu innych ciast nie ma takich zapachow.
A wiec tym zaczne o swicie. No, ciekawa jestem.....

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,928
6,344
113
Margarete, też będę piekła w sobotę.
Dziecko mi już o nią wierci dziurę w brzuchu.
icon_wink.gif

To nie jest trudne ciasto - wymaga tylko sporo czasu na poszczególne etapy rośnięcia, więc warto zacząć je robić jak najwcześniej. Proporcje są dobrane idealnie - wystarczy się dokładnie trzymać przepisu, a sukces murowany.
icon_smile.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy