Piernik świąteczny

magpie101

Member
Gru 21, 2010
503
0
0
Maraa @ 21 Nov 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1051250viki-nko, podane w przepisie składniki do nasączania dzielę na dwie porcje. Pierwsze nasączanie 25 ml kawy i 50 ml wódki i z takich samych proporcji robię drugie.
icon_smile.gif
Nateczko tak musi byc

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
neteczka @ 1 Dec 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1375055Joanno,a jak u Ciebie jest z tymi płynami do nasączania?
Jak piekłam go pierwszy raz, nasączałam zgodnie z przepisem, ale następnym razem zwyczajnie rozkroiłam ciasto na blaty i nasączyłam jak tort, a potem przełożyłam masą daktylowo - pomarańczową czy powidłami. Prosto i skutecznie.
icon_wink.gif

Dodam, że daję mniej cukru i piekę w niższej temperaturze (170 -180 stopni).

Ostatnią edycję dokonał moderator:

mag-pio

Member
Wrz 13, 2006
27
0
0
Ja pierwsze 2 tygodnie trzymam w temp. pokojowej, dopiero po przełożeniu chowam do lodówki. U mnie piernikowi ciepło nie zaszkodziło.

magpie101

Member
Gru 21, 2010
503
0
0
Robilam z jednej porcji i wyszedl tak

5l78ls.jpg

Blaszka dluga 31 cm

Tak sie przestraszylam tym czasem pieczenia, ze moj byl w piecu 100 minut na 180 stopni, z jednej strony sie przypiekl i bede scinac ale i tak mam nadzieje, ze polewa to sciecie zakryje. Po 60 minitach pieczenia (tak jak podala Nateczka) patyczek byl caly obklejony. Moj piekarnik niestety od tylu przypieka.

2cr613b.jpg

magpie101

Member
Gru 21, 2010
503
0
0
Okazalo sie, ze nie musze nic scinac tylko ten ciemny bok i spod zeskrobalam nozem, fajnie odchodzil taki ciemny pyl. Teraz piernik caly wyglada tak jak na pierwszym zdjeciu
icon_smile.gif
. Zafoliowany i lezy w zimnej skrytce, rano jak wstalam i wyszlam ze sypialni to w calym domu bylo czuc piekny zapach piernika!

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Arabesko nie ma takiej potrzeby - ja piekłam z opóźnieniem - skróciłam czas leżakowania i bez szkody dla piernika zupełnie, tak więc ten czas jest bardzo orientacyjny i zupełnie nie sztywny
daumen.gif
w tym roku tez jeszcze nie piekłam - a zamierzam
fiesgrins.gif
z podwójnej porcji.

wika

Member
Cze 22, 2006
3,636
0
36
Kurcze, tak zachwalacie ten piernik, że upiekę go w tym roku. Będzie trochę krócej leżakować trudno, ale nie mogę się oprzeć po waszych komentarzach.

Shiral

Member
Maj 8, 2007
175
0
0
W tym roku muszę go w końcu upiec. Dziś już nawet chciałam, ale w porę uświadomiłam sobie że tu w Poznaniu nie mam żadnej formy keksowej, będę musiała pożyczyć od kogoś, bo kupowanie nowej nie miałoby sensu jak w Płocku leży z 5 i się kurzy. Mam nadzieję że do piątku uda mi się go upiec bo później to już na pewno za późno będzie.

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
36
upieczony
icon_smile.gif
zrobiłam błąd-każdego roku piekłam w dwóch blaszkach , wczoraj upiekłam w jednej i strasznie długo się piekł - jednak wolę w dwóch blaszkach.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy