Piernik świąteczny

jaka

Member
Wrz 15, 2004
1,653
2
0
anno4 @ 3 Dec 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=405390Bo dojrzewa na surowo - nie pieczony w piwnicy pod sciereczką
icon_smile.gif
a 16 juz go upiekę i wredy musi zmięknąć, złapać wilgoś z powietrza:)
No widzisz, tak bardzo zapatrzona byłam w przepis Ewy, że założyłam, że i Twój piernik najpierw trzeba upiec...
icon_smile.gif
Wiesz, nawet się zastanawiałam nad kamiennym naczyniem, czy mam takowe w domu HA
icon_mrgreen.gif

Oj Sylwia, Sylwia trza odpocząć... albo czytanie ze zrozumieniem potrenować
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

malgosia

Member
Lut 1, 2006
786
0
0
piecze się! ciasto jest dla cierpliwych i dal leniwych.. szybko sie robi i mało bałaganu
icon_wink.gif
Polecam chociaz nie wiem jak smakuje ale pachnie BOSKO!!! Coraz blizej swięta,....

jaka powinna byc konsystencja ciasta surowego? moje ciężko było wpakowac do keksówki...
gruebel_2.gif
 

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Ciasto surowe jest gęste, nawet bardzo gęste
icon_wink.gif
nakładałam łapką, garściami
icon_lol.gif

Po upieczeniu ciasto jest twarde, według przypisu do przepisu jest "przedziwne to ciasto.Zaraz po upieczeniu suche i twarde, ale z czasem staje się przysmakiem godnym królewskiego stołu"
icon_mrgreen.gif

Bardzo się cieszę, że tyle osób piecze tego piernika
banana.gif
banana.gif
banana.gif
 

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Może to zależy od miodu albo czegoś
gruebel_2.gif
Nie wiem. W tamtym roku mi także nie wyszło ciasto gęste, a piernik po upieczeniu był nie aż tak twardy. Nawet myślałam że się nie udał, ale...w święta poszedł najszybciej
icon_mrgreen.gif
Jak sobię przypomnę jego wygląd, smak....mhm...
lecker.gif


Aha...rok temu użyłam dżemu właśnego mirabelkowego
icon_smile.gif
kwaśny, idealny był. Teraz spróbuję z dżemem z czarnej porzeczki
mniam.gif
Osobiście nie smarowałabym i nie będę
icon_wink.gif
truskawkowym, wiśniowym, malinowym i tymi innych kolorów
icon_rolleyes.gif
A nawet myślę czy nie użyć mojego jarzębinowego...
gruebel_2.gif
 

Nutka

Member
Wrz 25, 2005
815
0
0
Upiekłam piernika świąteczniego w sobotkę 2.XII - wyszły mi 2. Zawinięte w folię, tylko taką przezroczystą, bo alu mi brakło. A może być w taką przezroczystą
gruebel_2.gif
Tyle tylko, że coś nie tak z tym moim piekarnikiem, bo w pt. piekłam pierniczki jak z kopernika - dałam temp. jak w przepisie i musiałam zmniejszyć bo zaczęły się jarać. W sobotę - piernik - dałam 180 st. i też zaczął się spiekać i piekłam 50 minut, a w niedzielę piekłam pierniczki wigilijne tyle, że z landrynkami, dałam nie 180 a 150 st. ale po 15 minutach musiałam wyjmować, bo zaczęły się jarać. Brrrrr - czy to piekarnik mi pada
icon_question.gif
no bo co innego mogłoby być nie tak
gruebel_2.gif
 

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Nutko to ma być folia spożywcza - przezroczysta lub reklamówka jednorazowa
icon_wink.gif
Trzeba dokładnie owinąć. Nie wiem czy alu może być
gruebel_2.gif
Nie owijałam...
Co do Twojego piekarnika to ja mam podobnie, ale u mnie to pali w niedziele lub wieczorami, jak mało kto prądu używa
icon_wink.gif
Jak mam do dyspozycji większe napięcie
rofl.gif

W każdym razie zauważyłam to że w ciagu dnia jest ok, ale jak tylko normalny człowiek śpi albo odpoczywa, a ja biorę się za pieczenie to się pali
icon_rolleyes.gif

A piernik podpalony da się uratować - wystarczy zeskrobać spaleniznę
icon_lol.gif
 

jaka

Member
Wrz 15, 2004
1,653
2
0
Myślę, że zawinięcie go w folię spożywczą czy reklamówkę jednorazową sprzyja mięknięciu.
Z piekarnikami różnie bywa... czasem uparte, jak twarde pierniczki
icon_smile.gif

U mnie też przez jakiś czas piekarnik jarał mi wszystko, wyszorowałam filtry i... już nie jara, ale ciiiiiiiiiiiiiiii
 

alicjanka

Member
Cze 28, 2006
5,627
0
0
Jutro robię
icon_lol.gif

Przeczytalam wszystkie posty i jestem zdecydowana
icon_lol.gif

Ewa, powiedz mi tylko czy tę wódkę mocno czuć?
gruebel_2.gif
 

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Jaka dokładnie tak
icon_smile.gif
miękknie ładnie piernik, zapachy się nie ulatniaja
icon_wink.gif
a szkoda
icon_rolleyes.gif

Alicjanko nie czuć tej wódki
icon_lol.gif
Ja nie wódkowa i jej nie wyczuwam nic.

Rok temu nasączałam piernik po tygodniu w ten sposób, że patyczkiem do szaszłyków robiłam dziurki w pierniku i tam wlewałam tą kawę z wódką
dump.gif
W tym roku nie wiem jeszcze czy tak samo robić czy może (i raczej tak) strzykawką z igła
icon_mrgreen.gif
 

Pimpek

Member
Lis 30, 2005
1,641
0
0
Piecze się. Strasznie gęsty był i pewnie twardy będzie, ale skoro mówicie że tak ma być to ok.
Doczytałam teraz dopiero że to na jedną długą keksówke i jedna wysmarowana keksówka mi została... a ciacha już mi się nie chce znowu zagniatać... co by tu zrobić innego?
gruebel_2.gif
macie jakiś pomysł?
fiesgrins.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0

Nutka

Member
Wrz 25, 2005
815
0
0
ewalukas @ 4 Dec 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=405951Co do Twojego piekarnika to ja mam podobnie, ale u mnie to pali w niedziele lub wieczorami, jak mało kto prądu używa
icon_wink.gif
Jak mam do dyspozycji większe napięcie
rofl.gif

W każdym razie zauważyłam to że w ciagu dnia jest ok, ale jak tylko normalny człowiek śpi albo odpoczywa, a ja biorę się za pieczenie to się pali
icon_rolleyes.gif

A piernik podpalony da się uratować - wystarczy zeskrobać spaleniznę
icon_lol.gif
Chyba coś w tym jest. Bo faktycznie jak coś piekę za dnia się nie przypala.
dump.gif
Nie zastanawiałam się nad tym wcześniej.
dump.gif
icon_redface.gif



kasiak73 @ 5 Dec 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=406503Czy ciasto wyrabiacie mikserem czy tylko mieszacie??
Rodzynki tez namoczyć???
Ja wyrabiałam mikserem. Rodzynki też moczyłam.
 

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Ja nie wyrabiam mikserem bo mój mikser się buntuje przy tym
icon_wink.gif
Ciasto jest gęste i wyrabiam łapką
icon_lol.gif
Rodzynek nie moczyłam. Dodałam mniej śliwek, ale wsypałam skórkę pomarańczową kandyzowaną
lecker.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy