PIERNIKI

Mama Natki

Member
Gru 3, 2007
2
0
0
Wczoraj upiekłam z cóką pierniczki według Janki i muszę Wam powiedzieć, że są rewelacyjne. Moja piętnastomiesięczna córka stała pół wieczoru pod puszką z piernikami iwołała "am" :D

Pierniczki piekłam w 170st około 10-12 minut, wyciągałam jeszcze miękkie (uginające się po palcem) potem stygły na kratce z piekarnika i przekładałam do puszek. Po upieczeniu były miekkie (kruche) i na drugi dzień są jeszcze fajniejsze, bardziej piernikowe, jeszcze bardziej miekkie.
W zeszłym roku robiłam z innego przepisu - i porażka - do Świąt były twarde jak kamienie, nic ich nie ruszyło ;)

Ozdabiać będziemy za kilka dni - nie wszystko naraz
icon_smile.gif

No i tez miałam problem z roztopieniem cukru, ale się nie poddałam, potem karmel długo musiałam rozpuszczać w margarynie i miodzie i na koniec jeszcze ta masę przecedzałam przez sitko, bo było juz późno i nie miałam sił czekać aż masa wystygnie, więc ja wstawiłam do zimnej wody, na co część cukru zareagowałam zbiciem się w kulki. Jednak ciasto wyszło gładziutkie, lsniące i świetnie się wyrabiało a potem wałkowało i wykrawało. Tylko trzeba to robić dość szybko, bo gdy się zagrzeje to robi sie lepkie a nie chciałam podsypywać mąką.
Leżakowało na balkonie dwa dni w misce przykrytej folią. PRzed wsadzeniem ciasteczek do piekarnika posmarowałam jej rozmąconym jajkiem - ładnie się błyszczą.
Dzięki za przepis!
icon_smile.gif

Załączniki

• pier.jpg
    pier.jpg
    76.3 KB · Wyświetleń: 0
  • pier2.jpg
    pier2.jpg
    64.1 KB · Wyświetleń: 0

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Mamo NatkiPierniczki cud-miód.
lecker.gif

Muszę Ci powiedzieć że ostatnio ,ze zwykłego lenistwa,rozpuszczam cukier razem z margaryną i miodem.Różnica w smaku jest niewielka.
Ja muszę dorobić ciasta,bo połowy pierników już nie ma.
Cookie
Robiąc coś z pół porcji,albo z podwójnej porcji ,zawsze piszę sobie produkty na kartce.Przeoczyć jest łatwo,a potem stres czy się uda
icon_eek.gif

Też trzymam paluchy.

Mama Natki

Member
Gru 3, 2007
2
0
0
Janko - zapomniałam dodac najwazniejszego, że są PYSZNE! Obawiam się, że mogą nie doczekać lukrowania. Z trudem się powstrzymuję przed kolejnym otwarciem puszki
icon_rolleyes.gif

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
ja moje specjalnie wynioslam, zeby mnie nie kusilo
icon_biggrin.gif

bo pyszne sa, to fakt
lecker.gif

lesia1

Member
Maj 25, 2007
20
0
0
IMG_6378.jpg

Bardzo fajne pierniczki.Smaczne i aromatyczne. Pachnie nimi w calym bloku. Pierniczki zostaly zapuszkowany i czekaja na lukrowanie. Przed pieczeniem posmarowalam je mlekiem skondensowanym nieslodzony. Pieklam tylko 10min ,na 150st z termoobiegiem.

IMG_6375.jpg
IMG_6376.jpg
IMG_6377.jpg

Załączniki

• IMG_6375.jpg
    IMG_6375.jpg
    71.1 KB · Wyświetleń: 16
  • IMG_6376.jpg
    IMG_6376.jpg
    73.5 KB · Wyświetleń: 15
  • IMG_6377.jpg
    IMG_6377.jpg
    81.4 KB · Wyświetleń: 15
  • IMG_6378.jpg
    IMG_6378.jpg
    76.6 KB · Wyświetleń: 16
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
a moje jednak twarde bardzo... nadal, a to juz ze 3 tyg. po upieczeniu
icon_frown.gif

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Może zbyt długo je piekłaś.
Zawsze sprawdzam spód i gniotę paluchem.Moje piernikowe początki nie były najlepsze,ale po latach dochodzi się do wprawy.

Podobno można przyśpieszyć wkładając kawałek jabłka do pojemnika z piernikami.Nigdy tego nie praktykowałam,ale możesz spróbować.
gruebel_2.gif

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
no, to byly moje pierwsze pierniki
icon_redface.gif

mysle ze i za dlugo pieklam i za cienko rozwalkowalam
icon_frown.gif

ale to nic, nastepne beda lepsze
daumen.gif

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
dobrze, sprobuje....

dzieki!

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Bea - skoro cienkie są to może spróbuj porzekładać je marmoladą albo powidłami po 2? Od tego napewno zmiękną
icon_smile.gif

Cantiq

Member
Cze 5, 2007
3,130
0
0
Dzis sie za nie bedę zabierała ^^" trzymajcie kciuki żeby wyszly
icon_smile.gif

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy