Cinka @ 18 Jan 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=435143Polewa kakaowa z żelatyną:
4 łyżki cukru
2 łyżki śmietany
3 łyżki kakao ( lub mniej - zależy jak kto lubi )
6 dkg masła
1 łyżeczka żelatyny
Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody.
Resztę składników zagotować.
Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać ją w tej wodzie do całkowitego rozpuszczenia (można w mikrofalówce na średniej mocy - dosłownie chwilkę) i dodać do reszty masy.
Wymieszać dobrze i wystudzić.
Polać ciasto.
Polewa jest lśniąca, lekko elastyczna, zastyga ładnie ale daje dużo czasu na dokładne rozsmarowanie, nie tworzą się smugi, nie brudzi palców przy jedzeniu z ręki i nie kruszy się przy krojeniu ciasta.
Pokaż załącznik 5291
Cinka @ 23 Jul 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1156257Biszkopt zachowuje sie jak gąbkażeby go pokryć i żeby polewa nie wsiąkała trzeba najpierw na nim zastudzić pierwszą warstwę polewy - czyli za pomocą pędzla pomalować powierzchnię biszkoptu polewą i zostawić do stężenia. Dopiero wtedy można spróbować polewać biszkopt - albo jeśli nadal wsiąka powtórzyć pędzlowanie.
Teraz biszkopt pokrywam cienko kremem i nie ma juz problemu z wsiakaniem polewy
![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.